Esettanulmány: A tartalommarketing valóban működik

cPanel felület, cPanel tárhely, cPanel tárhely Pécs, tárhely, tárhely Pécs, domain regisztráció, domain név regisztráció
Hogyan tudok e-mail fiókot létrehozni a webtárhely cPanel felületén?
2015-12-08
tartalommarketing, cikkírás, blogírás, szövegírás, szövegírás Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs
Decemberi akciós cikk- és blogírás olcsón, garanciával
2015-12-16
Összes

Esettanulmány: A tartalommarketing valóban működik

tartalommarketing, cikkírás, blogírás, szövegírás, szövegírás Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs

Az utóbbi hetekben több bejegyzés is született a tartalommarketing témában, amely azt ecsetelte, hogy mennyire hasznos és fontos dologról van szó, illetve, hogy e nélkül nem lehet megfelelően keresőoptimalizálni a weboldalunkat hosszú távon. Éppen ezért most eltekintek attól, hogy mi is az a tartalommarketing és hogy hogyan érdemes belekezdeni.

Én is mindig el szoktam mondani az ügyfeleknek, ha elkészül a honlapjuk és annak a forráskódja megfelelően van optimalizálva, csak annyit jelent, hogy 4-5 hónap alatt a Google fel fogja hozni az oldalt a találati lista első oldalára. De a munka itt nem ért véget, sőt, itt kezdődik el igazán. Innen már csak a tartalommarketingre építhetünk, ugyanis ha a Google azt tapasztalja, hogy az oldalon nem jelennek meg újabb és újabb szöveges tartalmak, akkor szép lassan elkezdi hátrasorolni az oldalt.

Az alábbiakban jöjjön egy esettanulmány, amelyen keresztül bemutatom, hogy a tartalommarketing valóban működik. Az esettanulmányban két weboldalon keresztül fogom bemutatni a fejlődést, amely a tartalommarketingnek köszönhető. Lesz egy harmadik weboldal is, amelyen semmilyen tartalommarketing tevékenység nem történt, hogy láthassunk egy ilyen esetet is. Fontos, hogy a tanulmányban csak és kizárólag a Google irányából érkező organikus (azaz nem fizetett hirdetésből) érkező látogatókat vettük alapul. A három weboldalra csak A, B és C weboldalként fogok hivatkozni.

Jöjjön akkor az esettanulmány:

A weboldal

Az A weboldal 2014 április végén indult el. Az oldal folyamatosan használta a tartalommarketinget, tehát folyamatosan jelentek meg cikkek heti, két heti rendszerességgel. A cikkek hossza változatos, többnyire 1 000 és 3 000 karakter között.

tartalommarketing, szövegírás, szövegírás Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs, keresőoptimalizálás

A fenti ábrán az látható, hogy heti bontásban hogyan alakult az A weboldal organikus forgalma a Google irányából. Látható, hogy a keresőből érkező forgalom a kisebb megtorpanások ellenére is folyamatosan növekszik.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
B weboldal

A B weboldal 2015 június elején indult el. Az első 2 hónapban nem történt cikkírás az oldalon, majd júliusban elkezdtünk publikálni havonta 1 cikket, október vége óta pedig 2 naponta, tehát havi 16-ra emelkedett a cikkek száma. A cikkek itt hosszabbak, kivétel nélkül legalább 3 000 karakteresek, de vannak, amelyek még hosszabbak.

tartalommarketing, cikkírás, cikkírás Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs, keresőoptimalizálás

Ezen a grafikonon is heti bontásban látható a B weboldal organikus forgalma. Itt látható, hogy az indulást követően elkezdett növekedni, majd picivel később csökkenni a forgalom. Ez a Google által alkalmazott sandbox effektusnak köszönhető elsősorban (lást lejjebb a keretes írást).

A grafikonról az is kivehető, hogy sajnos a havi 1 bejegyzés nem elegendő ahhoz, hogy lényegi változást hozzon az oldal forgalmában. Azonban ha megnézzük, tisztán látható, hogy november elején, amikor a cikkek száma emelkedett már heti 4-re, azaz havi 16-ra, akkor robbanásszerűen elkezdett növekedni a látogatottság is.

Mi az a Google sandbox?

A sandbox keretében a Google minden újonnan induló oldalnak ad esélyt arra, hogy bizonyíthasson. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az adott oldalt az indulását követően rövid időn belül előresorolja a találati listán, majd vár egy kis ideig. Ez alatt az idő alatt úgymond a látogatók mondhatnak ítéletet az oldalról. Ha a Google azt tapasztalja, hogy az oldal látogatói a megnyitást követően szinte azonnal bezárják, akkor úgy ítéli meg, hogy ez az oldal nem megfelelő tartalommal rendelkezik, és hátra fogja sorolni. Azonban ha a látogatók ott maradnak az oldalon és végignézik azt, akkor az egyben azt is fogja bizonyítani, hogy valóban minőségi tartalommal rendelkezik, és ezért maradhat előrébb a rangsorban. Ez azért fontos, mert a régi, sok éves honlapokkal szemben máshogy nem igazán lenne esélye az újonnan indult weboldalaknak.

C weboldal

A C weboldal 2013. áprilisában indult. Az oldalon sosem publikáltunk cikkeket.

tartalommarketing, blogírás, blogírás Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs, keresőoptimalizálás

A grafikon ezúttal havi bontásban mutatja az adatokat, mivel nagyobb időintervallumról van szó és így ábrázolhatóak szépen az adatok. Itt jól látszik, amit az elején is írtam már. Az oldal a készítése során megfelelően lett optimalizálva, ezért szépen fel is jött az első oldalra. Ezt a helyét körülbelül 1 évig tartotta, majd mivel semmilyen friss tartalom nem került fel az oldalra, ezért szép lassan elsorvadt az organikus forgalma.

Remélem, hogy így már mindenki számára látható, hogy a tartalommarketing valóban működik, és segítségével növelhetjük a weboldalunk forgalmát. Egyes külföldi felmérések alapján ráadásul a tartalommarketing a többi marketing módszerhez képest 62%-kal olcsóbb, viszont mégis 3-szor annyi megkeresést eredményez a cégek számára, tehát semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk erről a lehetőségről.

Amennyiben neked nincs időd cikkeket írni az oldaladra, viszont szeretnél jó helyezést elérni, akkor rendeld meg a szövegírás/tartalomkészítés szolgáltatásunkat decemberben akciósan! Az ára 2 Ft helyett csupán 1 Ft/karakter, ráadásul a szóközöket nem is számoljuk!

Ha bármilyen további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen oszd meg az ismerőseiddel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.