Mi az a tartalommarketing és miért van rá szükséged?

honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs, weblap készítés
Milyen a rossz weboldal?
2015-09-14
üzleti blog, blog, blogolás, honlapkészítés, honlapkészítés Pécs, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs
Hogyan kezdjek hozzá a blogoláshoz?
2015-10-05
Összes

Mi az a tartalommarketing és miért van rá szükséged?

honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs, weblap készítés

Az egyik leghatékonyabban működő új megközelítése a marketingnek napjainkban a tartalommarketing. A felmérések szerint a nagy cégek több mint 85%-a használja, a kisvállalkozásoknál azonban közel sem ennyire rózsás a helyzet, pedig az ő számukra még fontosabb lenne a tartalommarketing.

De mi is pontosan a tartalommarketing? Miért fontos ez neked is? Hogyan kell csinálni egyáltalán? Nézzük meg!

Tartalommarketing

tartalommarketing, tartalom marketing, honlapkészítés, honlap készítés, honlapkészítés Pécs, honlap készítés Pécs

A tartalommarketing egy gyűjtőfogalom, igazából minden olyan marketingtevékenységet ideértünk, amely valamilyen tartalom előállítását és annak publikálását jelenti a különböző csatornákon (saját honlap, közösségi média, stb.). Tartalom alatt nem csak a blogbejegyzéseket értjük, hanem a különböző videókat, e-bookokat, infógrafikákat, és szinte minden mást.

Persze a nagyvállalatok könnyebben készítenek ilyen jellegű tartalmakat, mivel nagy költségvetés áll mögöttük, azonban a kisvállalatok számára is nyitott az egyik legkézenfekvőbb és egyben legolcsóbb megoldás: a saját blog.

Miért van rá szükséged?

Röviden azért, hogy új ügyfeleket szerezhess a vállalkozásod számára. De nézzük meg egy kicsit jobban is, hogy miért is fontos számodra.

tartalommarketing, tartalom marketing, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs

Az utóbbi néhány évben a keresőoptimalizálás – köszönhetően a Google változtatásainak – elmozdult egyre inkább abba az irányba, hogy a találati listán elérni kívánt pozíciókhoz szükséges előállítani tartalmakat a honlapokon. Ahogy én is el szoktam mondani minden új ügyfelem részére, a honlapjuk elkészítése során alkalmazott keresőoptimalizálási módszerek arra jók, hogy a honlapjuk az indulást követően körülbelül 4 hónap után előrejöjjön az első 10 találatba. Azonban, ha hosszú távon szeretnék megtartani ezt a pozíciót, akkor feltétlenül szükséges, hogy a honlapon folyamatosan friss tartalmak jelenjenek meg. Erre remek lehetőséget biztosít a WordPress honlapkészítés csomag, ahol a honlaphoz járó adminisztrációs felület segítségével lehetőségünk van folyamatosan újabb és újabb tartalmakat feltölteni a honlapunkra. Ráadásul a friss tartalmak nem csak arra jók, hogy a találati listán előrébb kerüljünk, hanem arra is, hogy így egyre több aloldala lesz meglinkelve a honlapunknak a keresőben, illetve egyre több és több kulcsszóra jelenhetünk meg a találati listában.

A tartalmak előállítása azonban korántsem csak a Google miatt fontos számunkra. A friss tartalmakkal folyamatosan új és új látogatókat vonzhatunk az oldalunkra. Sőt! Olyan látogatók fognak érkezni, akik a mi területünk iránt érdeklődnek. Egy blogon keresztül adhatunk nekik néhány ingyenes tippet, illetve megmutathatjuk nekik, mi valóban értünk ahhoz, amivel foglalkozunk, és hogy nyugodtan felkérhetnek bennünket, hogy legyünk partnereik céljaik elérésében.

A kisvállalatok számára pedig még fontosabb a tartalommarketing, mint a nagyok számára. A kisvállalatok nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy hatalmas összegeket költsenek hirdetésekre, de valamilyen módon mégis új ügyfeleket kell szerezniük. A tartalommarketing egy nagyszerű módja ennek, hiszen így bizalmat építhetünk az ügyfeleinkben, akik sokkal inkább ajánlani fognak minket a barátaiknak, ismerőseiknek.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről!
Milyen sűrűn kellene előállítanom új tartalmakat?

Ez nem olyan egyszerű kérdés sajnos. Az ideális az lenne, ha hetente legalább 3-4 új bejegyzés születne a blogban, amelyeket utána publikálni lehetne a különböző közösségi oldalakon is. De ez persze nem egyszerű feladat, hiszen a vállalkozók többsége szeret inkább a konkrét munkákkal foglalkozni és nem a céges blogba bejegyzéseket készíteni. Nekik szoktam javasolni, hogy legalább heti 1-et próbáljanak írni, hiszen ez tényleg fontos. Sajnos az a tapasztalat, hogy sokan még a heti 1-et sem írják meg. Nekik nagy segítséget nyújthatnak a különböző szövegírók, akik megfizethető áron vállalják, hogy folyamatosan vezetik a céges blogot az előre egyeztetett témaköröknek megfelelően. Ez azért nagyon jó, mert így a vállalkozónak tényleg csak a saját ügyfeleire kell koncentrálnia.

tartalommarketing, tartalom marketing, keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs

Honnan tudhatod, hogy jól csinálod-e?

Arra, hogy felmérd, vajon mennyire vagy sikeres a friss tartalommarketingeddel, több lehetőséged is van. Az egyik legegyszerűbb, hogy egyszerűen megnézed a Google Analytics statisztikában, hogy hány új látogató érkezett a honlapodra, és hogy hányan nyitották meg a friss bejegyzéseket tartalmazó oldalakat. Egy másik lehetőség, ha azt nézzük meg, hogy mennyivel több látogató érkezik a keresőmotorokon keresztül.

Fontos azonban, hogy a tartalommarketingnek időt kell adnunk. Ne várjunk azonnali eredményeket. Legalább 3 hónap kell ahhoz, hogy elkezdjen emelkedni a honlapunk forgalma. 1 éven belül pedig számíthatunk arra is, hogy a forgalomnövekedésből egyre több új ügyfelet szerzünk és így egyre több bevételt is.

Ha bármilyen további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen oszd meg az ismerőseiddel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.