honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs, weblap készítés
Milyen a jó weboldal?
2015-09-07
honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs, weblap készítés
Mi az a tartalommarketing és miért van rá szükséged?
2015-09-28
Összes

Milyen a rossz weboldal?

honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs, weblap készítés

A múlt héten megnéztük, milyen a jó weboldal, ezért arra gondoltam, ezen a héten összeszedek néhány példát azokra a dolgokra, amelyek többnyire a rossz weboldalakra szoktak jellemzőek lenni, és éppen ezért célszerű messziről elkerülni őket.

Lássuk is akkor a listát!

A vissza gomb letiltása

Szerencsére egyre ritkábban fordul már elő, de azért még mindig találni rá példát. A technika lényege, hogy a weboldalon egyszerűen letiltjuk a böngésző vissza gombját, így a felhasználó, ha el szeretne navigálni az oldalról, akkor a vissza gomb segítségével nem tudja ezt megtenni. Nem túl szép és felhasználóbarát megoldás.

Tartalom megnyitása új fülön

Ha csak nem egy nagy hírportált üzemeltetünk, akkor nem javasolt ennek a használata sem. Egy 5-6 menüpontból álló céges honlap esetében kifejezetten idegesítőnek tűnhet, hogy minden menüpont 1-1 újabb fülön nyílik meg a böngészőben. Sok tartalommal rendelkező oldalak esetében ez kényelmes lehet, éppen ezért említettem a hírportálokat az elején, de a céges honlapok esetében teljesen felesleges.

milyen a rossz weboldal, honlapkészítés, honlap készítés, honlapkészítés Pécs, honlap készítés Pécs

Cégadatok feltüntetésének hiánya

Nemcsak hogy kötelező, de roppant hasznos is, ha feltüntetjük a cégadatokat a honlapunkon. A törvényi előírások szerint nem elegendő feltüntetni csak a telefonszámunkat, e-mail címünket, hanem a többi adatra is szükség van. Az ügyfeleknek általában azt szoktam mondani, hogy nézzék meg az én honlapomon a Kapcsolat menüpontot, mert ott minden szükséges adat megtalálható. A törvényi előírások mellett az is nagyon fontos, hogy sokkal megbízhatóbbnak tűnik az a weboldal, ahol pontosan megtalálható, hogy ki is üzemelteti azt.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről!
Hibás linkek

A látogatók nem szeretik, ha rákattintanak egy linkre, és csak egy 404-es hibaoldalt kapnak, ahol közöljük velük, hogy a kért oldal nem található. Ami ennél is fontosabb, hogy a Google sem szereti, és ez hátrányosan érintheti az oldalunk pozícióját a találati listán. Fontos, hogy ez nem csak a weboldalunkon belülre mutató úgynevezett belső linkekre vonatkozik, hanem a más weboldalakra mutató külső linkekre is, így időről időre ellenőrizzük ezeket, és ha hibás linket találunk, akkor javítsuk.

milyen a rossz weboldal, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs

Idejétmúlt információk

Szintén nem túl bizalomgerjesztő, ha egy honlapon egy már 2 éve lejárt akció fogad minket, mivel ez egyértelműen arra utal, hogy régóta nem frissítették az oldalt. Egy ilyen elhanyagolt oldalt üzemeltető cégtől senki sem rendel szívesen vagy vesz igénybe szolgáltatást. Éppen ezért, ha már úgy döntöttünk, hogy szükségünk van saját weboldalra (és miért is ne lenne), akkor gondoskodjunk arról, hogy az mindig friss információkat tartalmazzon.

Túl sok betűtípus és szín

Szerencsére egyre inkább a letisztult színvilággal rendelkező honlapok a népszerűek, de azért még mindig található olyan honlap, amelyen akár 10-12 színt is használnak, megspékelve ezt rengeteg különböző betűtípussal. Ez sajnos nem nyújt túl szép látványt a látogatók számára. Alapszabály, hogy maximum 3 fajta színt használjunk 1-1 oldalon. A betűtípusoknál pedig kerüljük a túl extrém betűtípusokat, mivel ezek nem lesznek könnyen olvashatóak.

milyen a rossz weboldal, keresőoptimalizálás keresőoptimalizálás Pécs

A közösségi média hiánya

Mára elengedhetetlenné vált a cégek számára, hogy használják a közösségi médiát is, hiszen a vásárlóik is ott találhatóak meg. Éppen ezért fontos, hogy a weboldalunkon megtalálható legyen 1-1 link a Facebook oldalunkra, a Google+ oldalunkra, a Twitter oldalunkra, stb. Ez segít abban, hogy a honlapunk látogatói megtalálhassanak minket a közösségi oldalakon is. Ezeken a platformokon pedig természetesen meg kell linkelnünk a honlapunkat is.

Ha bármilyen további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen oszd meg az ismerőseiddel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.