facebook szerepkörök, facebook jogosultságok, facebook szerepkörök módosítása 2015, facebook jogosultságok 2015
Hogyan adj hozzá új szerepkört a Facebook oldaladhoz 2015-ben?
2015-08-17
honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs, weblap készítés
Milyen a rossz weboldal?
2015-09-14
Összes

Milyen a jó weboldal?

honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs, weblap készítés

Gyakran érkeznek úgy hozzám az új (első honlapos) ügyfelek, hogy csak annyit tudnak, hogy szeretnének egy honlapot, de arról már nincs konkrét elképzelésük, hogy annak milyennek is kéne lennie pontosan.

Ezeknek az ügyfeleknek el szoktam mondani, hogy a jó weboldalnak alapvetően 4 roppant fontos része van: a megjelenés, a használhatóság, a tartalom és a funkcionalitás. Egy tökéletes honlapnak szépnek kell lennie, könnyűnek kell lennie a navigációnak, amely így zökkenőmentessé teszi a honlap használatát is, és lehetőleg tele kell lennie olyan információkkal, amelyek érdemessé teszik az oldal átböngészését.

Az elmúlt években már számos weboldalt készítettem el. Ebben a cikkben összeszedtem azt a pár dolgot, amire érdemes odafigyelni egy új weboldal készítésekor, hogy a végeredmény olyan honlap legyen, amellyel a leendő ügyfeleid is elégedettek lesznek.

milyen a jó honlap, felhasználóbarát honlap, honlapkészítés, honlapkészítés Pécs, honlap készítés, honlap készítés Pécs

Legyenek üres terek

A látogatók manapság az egyszerű, de mégis kifinomult és áttekinthető honlapokat szeretik. A nagyobb üres terek amellett, hogy áttekinthetővé teszik a honlapunkat, segíthetnek abban is, hogy kiemeljük a stratégiailag kulcsfontosságú elemeinket a weboldalunkon, hogy így a látogatóink az oldal megnyitásakor azonnal ezekre koncentráljanak.

Több tanulmány szerint amellett, hogy kiemeli a fontos részeket, az üres terek javítják az emberek szövegértését is, illetve segítenek pozícionálni a márkánkat is. De minek is tanulmányokat olvasni ezzel kapcsolatban? Elegendő csak megnézni a Google keresőjét. Ha nekik működik, akkor tényleg igaz lehet, nem?

Egyszerű navigáció

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről!
Ahhoz, hogy a honlapunk használhatósága jobb legyen, olyan egyszerűvé kell tennünk a navigációt, amennyire az csak lehetséges. Győződjünk meg róla, hogy a termékeinket/szolgáltatásainkat könnyedén, maximum néhány kattintással elérhetik a látogatók. FIGYELEM: itt nem elég csak az asztali felhasználókra gondolni, azok is egyre fontosabbak, akik okostelefonról nézik a honlapunkat.

Továbbá ne csak a menüre gondoljunk! A látogatók terelgetése ma már közel sem csak a menüpontok feladata. Nagyon fontos, hogy a tartalmi részben is legyenek cselekvésre ösztönző gombok, szövegek. A felmérések itt is azt mutatják, hogy a sokkal több konverzió/eladás érhető el, ha a látogatóinknak megmondjuk, hogy pontosan mit várunk el tőlük. Éppen ezért működnek az olyan gombok, mint a “Kattints ide”, “Olvass tovább”, “Rendeld meg”, “Iratkozz fel”, stb.

Koncentrálj a lényegre!

Senki sem szeret hatalmas mennyiségű szöveggel szembetalálkozni, amikor megnyit egy honlapot. Szoktam is mondani az ügyfeleknek, hogy koncentráljanak a lényegre a tartalom megírásakor. A túl hosszú szövegeket nem fogják elolvasni a látogatók.

Amit még szoktam mondani, az a 3 másodperces szabály. Egy weboldal esetében nagyon fontos, hogy ha egy látogató megnyitja az oldalt, majd 3 másodperc után bezárja azt, akkor el tudja mondani, hogy mivel is foglalkozik a honlap tulajdonosa. Ha ennyi idő alatt ezt nem tudja kideríteni, akkor valószínűleg nem a leglényegesebb tartalmi részeket tettük a kezdőlapunkra.

honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs, weblap készítés

Gyorsaság és egyszerűség

Az egyik gyakran alul értékelt, de mégis roppant fontos funkció a sebesség Webshopok esetében pedig még inkább, mivel egy lassú weboldal esetében, ha több másodpercet kell várniuk a betöltésre, a legtöbb látogató inkább visszafordul és bezárja az oldalt. Ma, amikor már mindenkinek szélessávú internetkapcsolata van, elvárják az emberek, hogy egy weboldal azonnal betöltsön.

Egy másik nagyon fontos funkció, amely szintén a webshopokat érinti, a vásárlási folyamat leegyszerűsítése. Manapság már annyi helyen kell regisztrálnia az internetet használóknak, hogy a webshopok rájöttek arra, hogy egyszerűbbé tehetik a vásárlási folyamatot, ha eltekintenek a regisztrációtól. Ezzel könnyebben tudják rábírni az egyszeri vásárlókat a vásárlásra, akik később, ha elégedettek voltak, akkor a második vásárláskor akár már regisztrálhatnak is maguknak egy felhasználói fiókot. Magát a vásárlási folyamatot is igyekeznek leegyszerűsíteni, hogy néhány kattintással már meg is rendelhesse a látogató a terméket.

Reszponzív honlap

milyen a jó honlap, felhasználóbarát, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs

Hogy megfeleljünk a mai kor látogatóinak minden elvárásának, akkor fontos, hogy a weboldalunk reszponzív legyen. Ez azt jelenti, hogy a honlapunkat a látogatóink minden eszközön megtekinthessék, függetlenül attól, hogy ezt éppen egy okostelefonról, táblagépről, laptopról vagy egy asztali számítógépről teszik.

Annak érdekében, hogy az ügyfelek honlapjai megfeleljenek a legújabb elvárásoknak is, a HonlapCentrum 2015-től kezdődően már csak reszponzív weboldalak elkészítését vállalja, ráadásul mindez semmivel sem kerül többe, mint eddig!

Ha bármilyen további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen oszd meg az ismerőseiddel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.