honlap készítés Pécs, honlap készítés, weblap készítés, weblap készítés Pécs, weboldalkészítés, weboldalkészítés Pécs
Mennyi idő alatt fog elkészülni az új honlapom?
2017-09-15
weblap készítés, honlap készítés, weblapkészítés, honlapkészítés, weboldal készítés, weboldalkészítés
Megfizethető honlapkészítés a vállalkozásod számára
2017-11-19
Összes

A one-page design előnyei és hátrányai

honlapkészítés, weblapkészítés, keresőoptimalizálás, weblap készítés, honlap készítés

A több elkülönülő lapból álló weboldalak használata régóta hagyománynak számít, azonban 2-3 éve divatba jött a one-page dizájn használata is. A one-page vagy single-page egyetlen HTML oldalt használ az egész weboldal megjelenítésére. A tartalom szakaszokra van bontva amely görgetéssel vagy a menü segítségével érhető el.

A letisztult, tetszetős, és mobilon is egyszerűen görgethető one-page weboldalak szembemennek a hagyományokkal és a webfejlesztőknek új utat mutatnak a tartalomkészítés területén és abban, hogy kitűnjenek a tömegből.

De vajon megfelelő-e az ilyen típusú design a vállalkozásod/szervezeted számára? Mielőtt belevágnál, összeszedtem neked a one-page design-ok előnyeit és hátrányait.

One-Page Design: Előnyök

A felhasználók lefoglalása

Egy weboldal célja információk közvetítése a látogatók felé és nincs a one-page designnál jobb választás erre a célra. A látogatók beleunhatnak a hatalmas szövegtömbök olvasásába, de ha olyan módon osztasz meg szöveget, hogy közben a felhasználónak görgetnie kell, meg fogod ragadni az olvasók figyelmét, és lekötöd őket, amíg a mondanivalód felépül. Kiváló példákat találsz one-pages designra, tartalom elrendezésre és parallax effektekre ezen a gyűjtőoldalon, ahol meg tudod nézni őket működés közben is.

Fejlett információáramlás

A one-page oldalaknál az információ áramlás jól felépített és nagyobb fokú irányításod van afelett, amit a látogatóid megtekinthetnek, mint egy multi-page weboldalon, ahol is esélyes, hogy egy-két fontos információról lemaradnak, amíg oldalak között lépkednek. A one-page design zökkenőmentes és intuitív felhasználói élményt nyújt.

Egy jobb minőségű weboldal

A multi-page weboldalak sokkal több idő alatt készülnek el, mivel a designereknek több oldalt kell egymásba fűzniük és optimalizálniuk. Ez néha a minőség rovására mehet. Egyetlen oldalra koncentrálva a designerek egy határozottabb, egyenletesebb felületet tudnak létrehozni, amelyek sokkal lebilincselőbb élményt nyújtanak a látogatóik számára.

Magasabb konverziós ráta

A design, az esztétikum és a tartalom egy dolog, de van még egy dolog, ami igazán fontos ahhoz, hogy a weboldalad sikeres legyen: a konverziós ráta. Akár e-mail lista építését, termékek és szolgáltatások eladását, több lead-ek generálását, személyek, ügyek népszerűsítését tűzted ki célodul, a single-page weboldalaknak erős konverziós tölcsérje van. Nincs többé kattintgatás, várakozás az oldalak betöltésére, minden, amire szükséged van, egy oldalon helyezkedik el – egyszerű, de hatásos ugyanúgy, mint egy landing page.

honlapkészítés, weblapkészítés, keresőoptimalizálás, weblap készítés, honlap készítés

Időspóroló és pénztárcakímélő

A single-page weboldalak sokkal kevesebb időt igényelnek design szempontjából, mint a multi-page oldalak, és ez nagy hatással van a költségekre is – ez is indokolja népszerűségüket az új start-upoknál is.

Minden eszközön jól működik

A one-page weboldalak sokkal könnyebben kereső-optimatizálhatóak mobil eszközökre, és egységesnek hatnak. A mobilhasználók a görgetéssel megszerzett információkhoz vannak szokva, ezen kívül a görgetés egyébként is sokkal optimálisabb, mint menüpontokra kattintgatni. Az az érv is mellette szól, hogy a hagyományos számítógéppel rendelkező felhasználók szokásai is megváltoztak olyan weboldalak által, mint a Twitter vagy a Facebook, amik a görgető módszeren alapszanak.

Tűnj ki a tömegből

Végezetül, habár a one-page weboldalak népszerűsége folyamatosan nő, még mindig elég egyediek ahhoz, hogy feltűnőek legyenek az egyre zsúfoltabb online térben.

One-Page design: Hátrányok

Keresőoptimalizálás

A one-page weboldalak keresőoptimatizálás szempontjából kitűnőek lehetnek. Egy oldalon nagy mennyiségű tartalom megjelenítése előnyös a Google számára, és mivel mindenféle beépített hivatkozás egy oldalon belülre mutat, a helyezéseid javulhatnak. Azonban ebből a szempontból több érv szól ellene, mint mellette. Nehézkes lehet kevés keresőszóhoz optimalizálni az oldalt anélkül, hogy spamgyanúsak lennénk, és csak egy egyszerű címsor, meta leírás és egy URL áll rendelkezésedre, amivel dolgozhatsz.

Oldalméret és töltési idő

A one-page weboldalak gyakran tartalmaznak villogó grafikákat és animációkat a felhasználó a  weboldalon történő kiigazodásának segítésére, azonban az ilyen típusú oldalak használat közben túl naggyá és dagadttá válhatnak, ami hátrányos lehet a betöltési időt tekintve. És mind tudjuk milyen gyorsan megunják ezt a felhasználók és elkattintanak…

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
Túlságosan sok tartalom

Ha sok infód van, amit megosztanál, elég nehéz dolgod van abban, hogy úgy építsd fel az oldaladat, hogy ez ne untassa a látogatóidat. Noha van egy pár jó példa arról, hogy hogyan építs multi-page weboldalt, kevesebb inspiráló példát találsz a single-page design-ra, így bonyolultabb lehet megfelelően kialakítani az oldalt. Ez nehezebbé teheti a soktermékes üzleteknek a termékeik/szolgáltatásaik népszerűsítését és eladását.

honlapkészítés, weblapkészítés, keresőoptimalizálás, weblap készítés, honlap készítés

Megtéveszti a látogatóidat

A látogatóid mindig az oldal tetején fogják találni magukat, amikor külső forrásból irányítják át őket az oldaladra, így mindig le kell majd görgetniük a szükséges információ után. Ez elég frusztráló és zavaró lehet az internet használóknak, ami arra ösztönzi őket, hogy elkattintsanak. Egy one-page weboldal az olyan látogatók számára is megkavaró lehet, akik a hagyományosabb honlapokhoz vannak hozzászokva.

Bonyolult a megosztás

Mivel az összes tartalom egy oldalon helyezkedik el, a felhasználóknak problémát jelenthet az oldaladon lévő tartalmak megosztása, mivel minden link az oldal tetejére fog mutatni. Ez a keresőoptimalizálás szempontjából is előnytelen lehet.

A Google Analytics számára kevésbé átlátható

A Google Analytics értékes információkat biztosít az oldalad teljesítményére vonatkozóan – mi működik vagy éppen mi az, ami miatt az emberek elkattintanak. Ha minden tartalmad egy oldalon van, az egyetlen információ, amit kaphatsz az az, hogy kik a látogatóid, és mennyi ideig böngészik az oldalt.

A one-page weboldal alkalmassága

A számos előny és hátrány mellett tehát ahhoz, hogy eldöntsd, a vállalkozásodnak/szervezetednek való-e a one-page design, figyelmesen meg kell vizsgálnod a weboldaladhoz fűződő igényeidet és az elvárásaidat.

Ha egy időszakos kampányt népszerűsítesz vagy egy egyszerű történetet mondasz el, akkor a one-page design jól működhet. Ha olyan kreatív üzletággal foglalkozol, mint a fotózás vagy design vagy például lakberendezés, akkor is tökéletesen demonstrálhatja a kreativitásodat. De akár akkor is jól beválhat, ha a célod néhány termék (1-3 db), illetve szolgáltatás értékesítése.

Mindazonáltal, ha sok tartalmat szánsz a weboldaladra, vagy sok terméket/szolgáltatást kínálsz, kevésbé felelhet meg az igényednek.

Ha tetszik a one-page design megjelenése, de nem vagy biztos a hátrányaival kapcsolatban, vagy esetleg alkalmatlannak tartod az összes igényed lefedésére, egy lehetséges megoldás az, hogy nyitóoldalként használod a one-page dizájnt, és az oldal többi részét normális weboldalként tervezed meg. Ezáltal részesülsz az előnyeiből és különleges hatásaiból anélkül, hogy a hátrányaival kéne szembe nézned.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti vagy itt a cikk alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.