Mennyi idő alatt fog elkészülni az új honlapom?

honlapkészítés, honlapkészítés Pécs, honlap készítés, honlap készítés Pécs
Milyen támadások érhetik a weboldalamat és hogyan védekezhetek ellenük?
2017-08-27
honlapkészítés, weblapkészítés, keresőoptimalizálás, weblap készítés, honlap készítés
A one-page design előnyei és hátrányai
2017-10-17
Összes

Mennyi idő alatt fog elkészülni az új honlapom?

honlap készítés Pécs, honlap készítés, weblap készítés, weblap készítés Pécs, weboldalkészítés, weboldalkészítés Pécs

Az utóbbi években számos ügyféllel beszéltem telefonon, e-mailben és természetesen személyesen. Rengeteg szakmába nyertem már ezáltal betekintést és nagyon sok különböző embert ismertem meg, különböző igényekkel és elvárásokkal. Mindig van azonban egy állandó jelleggel visszatérő kérdés, amit mindenki feltesz: Mennyi idő alatt fog elkészülni az új honlapom?

Erre a kérdésre azonban nem mindig egyszerű válaszolni, mivel nagyon sok minden múlik az ügyfélen is, illetve azon is, hogy mikor adja le a megrendelését, de nézzük is meg akkor, hogy milyen lépésekből áll össze a honlapkészítés folyamata és ezek mennyi ideig is tartanak.

Igények felmérése, megbeszélése

Az első lépés mindig az, hogy átbeszéljük a pontos igényeket, elvárásokat, stb. Ennek az idejét nem egyszerű behatárolni, mivel a megkeresés módjától is függ. Ha telefonon vagy személyesen keresnek meg, akkor körülbelül 30-60 perc alatt mindent át tudunk beszélni. E-mailben viszont általában ennél lassabb a folyamat.

Ez egy nagyon fontos lépés, mivel nem mindegy ugyanis, hogy mi is a készülő honlap célja. Alapvetően 3 csoportba szoktam sorolni az ügyfeleket az igények alapján:

Az első csoportban vannak azok a típusú ügyfelek, akiknek már egy jól menő vállalkozása van, megvannak a fix partnerek, akik le is kötik az erőforrásaik nagy részét, így nekik csupán egy sima cégbemutató oldalra van szükségük, ahova felkerülhetnek a referenciák, partnerek és a céggel kapcsolatos egyéb információk.

A második csoportba sorolhatóak azok az ügyfelek, akik most indítottak vagy csak most készülnek indítani egy új vállalkozást. Nekik nagyon fontos, hogy egy olyan honlap készüljön, ami csalogatja a vevőket, megrendelőket.

A harmadik csoportban pedig a webáruházas ügyfelek vannak. Ezzel a csoporttal a legnehezebb. Sajnos még napjainkban is tartja magát az a tévhit, hogy elindítok egy ugyanolyan termékeket áruló webáruházat, mint amiből már van 100 másik, majd hátradőlve nézem ahogy ömlik a pénz hozzám. Itt szeretném megjegyezni, hogy ha ez így lenne, akkor már én is csináltam volna magamnak néhány webshopot és nem foglalkoznék honlapkészítéssel, hanem éppen Mallorcán süttetném a hasam. De mivel ezt a cikket olvasod, így már kitalálhattad, hogy ez nem így van. Sok ügyfelet beszéltem már le a webáruház-készítésről azáltal, hogy elmondtam neki, hogy körülbelül mennyi pénzt kellene havi szinten reklámra költenie az indulást követően. Ezzel nyilván magam ellen is beszélek, hiszen nekem az lenne a jobb, ha elkészíteném a webshopot, viszont én szeretek sikeres honlapokat készíteni az ügyfeleim részére, mivel hiszem, hogy ez az alapja egy hosszútávú együttműködésnek.

Mindig rákérdezek a honlap megjelenésére is. Ilyenkor sokat segít, ha az ügyfél tud mutatni pár olyan honlapot, ami tetszik neki vagy tud mondani elképzeléseket a használandó színekről. Sok ügyfélnek nincs konkrét elképzelése, de ez sem baj, ebben az esetben én fogok kitalálni valamit.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
Honlapkészítés árajánlat küldése

A megbeszélés után a következő lépés, hogy küldök egy árajánlatot a megbeszéltek alapján. Az, hogy ez éppen mennyi ideig tart, mindig a projekt bonyolultságától függ. A legtöbb esetben olyan projektekkel keresnek meg, amelyek beleférnek valamelyik honlapkészítés csomagba, így gyakorlatilag a megbeszélés végén tudok is pontos árajánlatot adni. A nagyobb projektek esetében pedig általában 1 napon belül meg szoktam tudni küldeni.

Domain név kiválasztása, regisztrálása, webtárhely

A következő lépés az lesz, hogy megbeszéljük, hogy melyik domain név (valami.hu) lenne a legmegfelelőbb az új honlap számára. Általában több javaslatot is teszek és azok közül választ egy olyat az ügyfél, ami neki is tetszik. Ezt követően egy domain név regisztrációs igénylőlap kerül kitöltésre, majd megindítom a domain név regisztrációját és a webtárhely előkészítését. A domain név regisztrációja általában 1-2 napot vesz igénybe, ezt követően leszámlázásra kerülnek ezek a tételek. Ha .hu végződésű domain nevet választ az ügyfél, akkor a webtárhely bruttó 6 500 Ft-os ára mellé a domain név regisztrációja akciósan bruttó 1 000 Ft 2 évre.

Megtekinthető látványterv kidolgozása

A domain név regisztrációja és a tárhely beállítása közben már elkezdek a honlapon dolgozni. A megbeszéltek alapján összeállítok egy olyan elképzelést/látványtervet, amit utána egy linken átküldök az ügyfél számára, hogy megtekinthesse és kipróbálhassa. Ennek a megtekinthető és kipróbálható honlap látványtervnek a kialakítása általában 2-3 napot vesz igénybe.

Látványterv megtekintése

Ez a rész nem rajtam múlik, ezért is mondtam, hogy a sebesség nagyban függ az ügyféltől is, mivel ha ő csupán néhány nap múlva nézi meg az átküldött anyagot, akkor ennyivel csúszik a projekt is. Ha azonnal megnézi és reagál rá, akkor a munka tud folytatódni.

webáruház-készítés, webáruház-készítés Pécs, webáruház, webáruház Pécs, webshop, webshop Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs

Esetleges átalakítások

Ha az ügyfél kér átalakításokat az átküldött látványtervhez képest, akkor ezeknek az elvégzésével haladok tovább. Az átalakítások mértékétől függően ez 1-2 napot szokott igénybe venni.

Tartalom elkészítése és feltöltése

A tartalom elkészítése az ügyfél dolga, a honlapra szánt szövegeket ő tudja megírni, hiszen ő tudja, hogy milyen formában szeretne kommunikálni a honlapon keresztül a leendő vásárlóival/ügyfeleivel. Éppen ezért ennek a résznek a hossza is tőle függ elsősorban. Vannak ügyfelek, akik pár nap alatt megírják a szövegeket és átküldik, de sajnos arra is van példa, hogy hetekig ülnek az anyagok.

Ha egyszer eljut hozzám a tartalom, akkor általában 1-2 napon belül tudom vállalni azoknak a feltöltését a honlapra.

Utolsó finomítások, háttérmunka

Ha felkerült minden tartalom, akkor még egy utolsó áttekintésre átküldöm az ügyfélnek az oldalt, hogy nézze meg, hogy minden úgy van-e ahogy szeretné. Ezt követően kell még körülbelül 1 nap számomra, hogy elkészüljön minden háttérmunka a honlapon, ami a megfelelő keresőoptimalizáláshoz szükséges.

honlapkészítés, honlapkészítés Pécs, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs, weboldakészítés, weboldakészítés Pécs

Átadás

Ezt követően kiküldöm a honlaphoz a hozzáférést és a honlap admin felületét bemutató dokumentációt, valamint természetesen a számlát és ezzel befejeződött a projekt. A kisebb javításokat pár hétig még teljesen díjmentesen szoktam megcsinálni, mert bárkivel előfordulhat, hogy egy-egy őt zavaró hibát nem vett észre esetleg az átadás előtt, vagy pont hogy utána jön rá, hogy valami mégsem tetszik neki úgy, ahogy szerette volna.

Összegzés

Az alábbiakban akkor összeszedtem, hogy ideális esetben, amikor az ügyél részéről minden időben megérkezik, mennyi ideig tart egy honlap elkészítése:

Megtekinthető látványterv elkészítése: 2-3 nap
Esetleges átalakítások: 1-2 nap
Tartalom feltöltése 1-2 nap
Utolsó finomítások, háttérmunka, átadás: 1 nap
Összesen: 5-8 nap

Ebből máris látható tehát, hogy a Mennyi idő alatt fog elkészülni az új honlapom? kérdésre a válasz az, hogy átlagos esetben 5-8 nap alatt.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti vagy itt a cikk alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.