névjegykártya, névjegykártya készítés, weblap készítés, weblap készítés Pécs, névjegykártya készítés Pécs
5 ok, amiért a névjegykártya még mindig fontos
2016-05-09
fényképgyűjtemények, fotógyűjtemények, ügynökségi fotók, ingyenes ügynökségi fotók, weblap készítés, honlap készítés
Hol találok jogtiszta képeket a honlapomhoz?
2016-05-23
Összes

Gyakori hibák a céges weboldalakon

honlapkészítés, weblap készítés, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs, weblap készítés Pécs

Honlapkészítőként számos weboldallal volt már dolgom, emiatt szinte minden weboldalt, amit magánemberként meglátogatok, általában szakmai szemmel is meg szoktam nézni. Szerencsére sokszor látok jó honlapokat is, de nem lehet elmenni azok mellett sem, amelyek lehetnének akár sokkal jobbak is, és itt most nem a honlap kinézetéről van szó, mivel a dizájn csak egy szempont, valójában nem attól függ, hogy egy weboldal jó vagy rossz.

Különösen igaz ez a honlapunk kezdőlapjára. Ahogy a régi mondás is tartja, az első benyomás a legfontosabb. A te honlapod mit mond a vállalkozásodról a látogatóidnak? Jöjjön az alábbiakban néhány gyakori hiba, amelyekkel a céges weboldalakon találkozhatunk. Ha a te oldaladon is megtalálható valamelyike ezeknek a hibáknak, akkor talán itt a legfőbb ideje, hogy változtass rajta.

Eldugott elérhetőségek

Néha sajnos nem is olyan egyszerű megtalálni egy honlapon az elérhetőségeket. Sok helyen látni, hogy nem készítettek erre a célra külön menüpontot, hanem egyszerűen csak az oldal aljára, a láblécben helyezték el az adatokat. Ez azért nem túl szerencsés, mert a látogatónak ilyenkor végig kell görgetnie az egész oldalunkon. Ezt nem fogja mindenki megtenni. Éppen ezért mindenképpen helyezzünk el egy Kapcsolat menüpontot is, ahol az elérhetőségeinken kívül mindenképpen helyezzük el a céginformációkat (cég neve, adószám, székhely, stb.) is. Ez sokkal nagyobb bizalmat kelt a látogatókban is.

honlapkészítés, weblap készítés, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs, weblap készítés Pécs

Nem használnak Google Analytics-et vagy más analitikát

Sok weboldal esetében látom, hogy semmiféle webes analitikát nem használnak. Ezzel az a gond, hogy pont az egyik legfontosabb információtól fosztják meg magukat: a honlapjuk hatékonyságától. Az analitikák megmutatják, hogy mennyi látogató érkezett a weboldalunkra, azok mennyi időt töltöttek el ott, milyen cikkeket olvastak el, stb. Ebből talán már érthető, hogy miért is annyira fontosak. A Google Analytics ráadásul teljesen ingyenes, így mindenképpen megéri bekapcsolni a weboldalunkon.

Automatikus zene vagy videólejátszás

Te is jártál már úgy, hogy megnyitottál egy weboldalt, és hirtelen a semmiből megszólalt valami hang? Ha igen, akkor már neked is van elképzelésed arról, hogy milyen idegesítő az automatikus lejátszás. Hát még akkor milyen kínos, ha ráadásul éppen a munkahelyeden jársz így. Adjuk meg a lehetőséget a látogatóinknak, hogy ők indíthassák el a lejátszást.

Rossz navigáció

A menüd az átjáró a weboldalad többi részére. Éppen ezért nem érdemes túl bonyolulttá tenni a használatát, vagy elrejteni. Az sem túl szerencsés, ha nem az oldal tetejére helyezzük el, ahol a legtöbben elsőre keresik, hanem valami eldugott helyre.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
Bonyolult űrlapok

Amikor egy kapcsolat-felvételi vagy egy megrendelő űrlapról van szó, törekedni kell arra, hogy az minél egyszerűbb legyen. Ezt úgy érhetjük el, ha tényleg csak azokat az adatokat kérjük be, amelyekre szükségünk is van. Egy kapcsolat-felvételi űrlapnál ilyen például a név, e-mail cím, telefonszám és maga az üzenet.

honlapkészítés, weblap készítés, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs, weblap készítés Pécs

Kevés térköz

Szintén nagyon fontos, hogy az oldalunk ne legyen túlzsúfolt. A bekezdések között legyenek megfelelő térközök. A szövegekben is törekedjünk arra, hogy csak a legfontosabb információkat tüntessük fel, mivel felgyorsult világunkban az emberek nem szeretnek túl sokat olvasni egy céges weboldalon.

Nem megbízható tárhelyszolgáltató

Ez nem szorosan a honlappal van összefüggésben, de sajnos számos olyan megbízhatatlan tárhelyszolgáltató van a piacon, amely nem garantál megfelelő rendelkezésre állást a honlapod számára, ami nagyon fontos tényező, hiszen weboldaladnak folyamatosan üzemelnie kell.

A honlap jobbá, de akár rosszabbá is teheti a vállalkozásod megítélését, éppen ezért érdemes meggyőződni róla, hogy minden rendben van vele.

Ha bármilyen további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen oszd meg az ismerőseiddel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.