honlapkészítés pécs, keresőotpimalizálás pécs, weblapkészítés pécs, weboldalkészítés pécs, kisvállalkozók
Hogyan segíthetik egymást a kisvállalkozók?
2014-09-17
weblapkészítés pécs, weboldal készítés pécs, honlapkészítés pécs, honlapkészítés, keresőoptimalizálás
Érdemes-e új domain végződést választanunk a vállalkozásunk számára?
2014-10-01
Összes

A Google AdWords használata

weboldal készítés pécs, weboldal készítése pécs, weblapkészítés pécs, weblap készítése pécs, google adwords, adwords

Ez a mai cikk a Google AdWords hirdetési rendszer használatáról ismét azzal a céllal készült el, hogy egy kicsit nekem is és az Ügyfeleimnek is könnyebb legyen a dolga, akárcsak a korábbi, amely a Google Analytics használatáról szólt. Számos Ügyfelem hirdetési fiókját kezelem, és igen sokszor felmerül az igény arra, hogy ők is láthassák, hogyan teljesít a hirdetésük. Minden ilyen esetben külön hozzáférést (teljes jogosultsággal) kap az Ügyfél a fiókhoz, viszont a tapasztalatok alapján nehezen ismerik ki magukat az AdWords rendszerében, ezen szeretnék segíteni ezzel az írással.

Mielőtt belevágnánk a Google AdWords felületének az áttekintésébe, nézzük meg előbb, hogy pontosan mi is ez és mire használható.

Mi is az a Google AdWords?

Tömören összefoglalva: a segítségével lehetőségünk van arra, hogy az általunk kiválasztott kulcsszavakra az első helyen jelenjünk meg. Ugyanerre irányul a keresőoptimalizálás is, viszont amíg az egy hosszabb, akár több hónapon át tartó folyamat, addig az AdWords segítségével azonnal megvásárolhatjuk magunk számára az első helyet. A működés szempontjából fontos, hogy nem a megjelenések után fizetünk, hanem a tényleges látogatók után, akik rákattintottak a hirdetésre és meglátogatták a honlapunkat. Hogy ne csak mi járjunk jól, hanem a Google is, ezért az egyes kulcsszavakra licitálni lehet, így mindig az jelenik meg az adott kulcsszóra az első helyen, aki a legtöbbet hajlandó fizetni 1-1 kattintásért. Éppen emiatt van, hogy az olyan nagyon népszerű szavakért, mint tárhely szolgáltatás vagy a domain regisztráció, akár 8-900 Ft-ot is fizetni kell egy látogatóért. Szerencsére viszont ha egy kevésbé népszerű kulcsszóra hirdetünk, vagy csak egy földrajzilag kisebb területen tesszük ezt (pl. Baranya megyében vagy akár csak Pécsett), akkor sokkal olcsóbban megúszhatjuk a dolgot, mivel kevesebb konkurens céggel kell megküzdenünk az adott kulcsszóért.

A szolgáltatást minden új Ügyfél számára fel szoktam ajánlani. Sőt, azt szoktam mondani, hogy a kezdő vállalkozók számára egyenesen kötelező, mivel minden új Ügyfél számára egy minimum
5 000 Ft-os hirdetési összeg befizetését követően biztosítok egy 15 000 Ft-os kupont, így egyből az elején 20 000 Ft-ot van lehetősége az Ügyfélnek hirdetésekre költeni. Persze erre még rájön a 4 000 Ft-os munkadíj is, viszont így is még az egyik legolcsóbb hirdetési formának tekinthető.

Hogyan kell használni a Google AdWords-öt?

Ha már felmerült az igény arra, hogy Ön is szeretné nyomon követni a hirdetéseit, akkor az első lépés, hogy jelezze ezt az igényét. Ezt követően elküldök egy meghívót a szolgáltatásra. A meghívóhoz szükséges egy olyan Google fiók, amely még nem volt regisztrálva az AdWords szolgáltatásába.

google adwords meghívó, weboldal készítés pécs, weblap készítés pécs, keresőoptimalizálás, honlapkészítés, weblapkészítés

Megkaptam a meghívót a hirdetési fiókomhoz, hogyan tovább?

Ha megérkezett a meghívó, egyszerűen csak kattintsunk a linkre a “A meghívás elfogadásához látogasson el erre a címre:” felirat alatt. Ezt követően az alábbi kép fogad majd minket. Válasszuk ki mi is a képen látható opciókat, majd jelentkezzünk be a Google fiókunkkal.

google adwords regisztráció, weboldal készítés pécs, weblap készítés pécs, keresőoptimalizálás, honlapkészítés, weblapkészítés

A bejelentkezést követően még jóvá kell majd hagynom a meghívást, így nem válik azonnal használhatóvá a fiók.

A Kampányok fül

google adwords kampányok fül, weboldal készítés pécs, weblap készítés pécs, keresőoptimalizálás, honlapkészítés, weblapkészítés

A belépést követően egyből itt fogjuk találni magunkat. Ez a felület egy átfogó képet mutat a hirdetési felületünkről. Láthatjuk rajta az egyes hirdetési kampányainkat és az azokhoz tartozó adatokat:

 • Kampány: az adott kampány neve.
 • Költségkeret: itt van meghatározva, hogy naponta maximum mekkora összeg mehet el a hirdetésre.
 • Állapot: azt mutatja, hogy éppen fut-e az adott kampány vagy sem.
 • Kampánytípus: a hirdetés típusát adja meg.
 • Kattintások: megmutatja, hogy az adott kampányon belüli kulcsszavakra összesen hány kattintás érkezett.
 • Megjelenések: azt mutatja meg, hogy az adott kampány kulcsszavaira összesen hányszor jelent meg a hirdetésünk.
 • CTR: megmutatja, hogy az összes megjelenés hány százaléka eredményezett kattintást.
 • Átlagos CPC: azt mutatja meg, hogy átlagosan mennyit fizettünk ki 1-1 kattintásért.
 • Költség: a kampány teljes eddigi költségét mutatja.
 • Átlagos pozíció: azt adja meg, hogy a kampány kulcsszavai átlagosan hányadik helyen jelennek meg a hirdetések között.

Amennyiben több kampány is van, mint ahogy az a képen is látható, akkor a táblázat alján az adatok összegezve is láthatóak lesznek.

Ha rákattintunk valamelyik kampány nevére, akkor azon belül láthatjuk a hirdetéscsoportokat. Általában egy hirdetéscsoportot találunk itt, kattintsunk rá annak a nevére is.

A Kulcsszavak fül

Ha megnyitjuk a hirdetéscsoportot is, akkor a Kulcsszavak fülön fogjuk találni magunkat. Fontos, hogy itt csak az adott hirdetéscsoport kulcsszavai láthatóak, illetve az ezekkel kapcsolatos statisztikák. A kampányoknál látható táblázat itt csupán annyiban különbözik, hogy az egyes kulcsszavak mellett az Állapot oszlopban az látható, hogy az adott kulcsszó használható-e éppen vagy sem a hirdetésben, illetve a Max. CPC oszlop pedig azt mutatja, hogy maximum mennyit vagyunk hajlandóak fizetni 1-1 kulcsszóért. Itt megjegyezném azt is, hogy amint látható az Átlagos CPC oszlopban, a maximális ajánlatnál többnyire kevesebbet szoktunk fizetni.

google adwords kulcsszavak, weboldal készítés pécs, weblap készítés pécs, keresőoptimalizálás, honlapkészítés, weblapkészítés

A Hirdetések fül

Ami még fontos lehet az Ügyfelek számára, az a Hirdetések fül. Itt van lehetőségünk arra, hogy megnézzük a hirdetéscsoporthoz tartozó hirdetést, amelyet a Google megjelenít a keresők számára. A hirdetéseknél az alábbi korlátozásokat alkalmazza a Google:

 • Hirdetés címe: maximum 25 karakter szóközökkel együtt
 • Hirdetés első sora: maximum 35 karakter szóközökkel együtt
 • Hirdetés második sora: maximum 35 karakter szóközökkel együtt

google adwords hirdetés, weboldal készítés pécs, weblap készítés pécs, keresőoptimalizálás, honlapkészítés, weblapkészítés

A hirdetés szövegének a két sorát célszerű úgy összeállítani, hogy egymás mellett is értelmes legyen, mivel ahogy a képen is látható, a hirdetés szövege meg fog jelenni 1 illetve 2 sorban is, attól függően, hogy éppen hol jelenik meg.

Remélem, hogy sikerült a Google AdWords legfontosabb funkcióit bemutatni, de mindenkinek azt javasolom, hogy nyugodtan nézze meg a további menüpontokat is, csak ne állítson el semmit!

Ha bármilyen további kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegye fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.