Érdemes-e új domain végződést választanunk a vállalkozásunk számára?

weboldal készítés pécs, weboldal készítése pécs, weblapkészítés pécs, weblap készítése pécs, google adwords, adwords
A Google AdWords használata
2014-09-24
honlapkészítés, honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás pécs, weboldal készítés, weboldal készítés pécs
Hogyan tervezzük meg a honlapunkat?
2014-10-08
Összes

Érdemes-e új domain végződést választanunk a vállalkozásunk számára?

weblapkészítés pécs, weboldal készítés pécs, honlapkészítés pécs, honlapkészítés, keresőoptimalizálás

Talán manapság már mindenki – aki éppen domain nevet keres a vállalkozása számára – hallott már arról, hogy az idei évtől új domain végződések váltak elérhetővé. Lehet, hogy Ön is kíváncsi, hogy érdemes-e foglalkozni ezekkel az új végződésekkel.

A változás igen jelentős. Több ezer új domain végződés válik elérhetővé. A múltban a legtöbb domain .com-mal, .hu-val, .org-gal, stb. végződött. De manapság – amikor már több mint 100 millió .com végződésű domain név létezik – a legtöbb jó név már foglalt. Éppen emiatt hozták létre az olyan új végződéseket, mint a .guru, .club, .pizza, stb. hogy az Internet világába most becsatlakozó vállalkozásoknak is legyen esélye leendő honlapjuk számára megfelelő domain nevet választani, így például a www.pizzapecs.hu helyett akár választhatják a www.pecs.pizza címet is.

A kérdés csupán annyi, hogy mit lehet kezdeni ezekkel a domain nevekkel? Használjuk-e őket a honlapunk fődomainjeként vagy esetleg csak védjük a segítségükkel a piacunkat?

weblapkészítés pécs, weboldal készítés pécs, honlapkészítés pécs, honlapkészítés, keresőoptimalizálás

A név kiválasztása

Természetesen az egyik nagy előnye ezeknek a domain neveknek, hogy a segítségükkel egyszerűen elmondhatjuk a látogatók számára, hogy mivel is foglalkozunk. Másrészről viszont az emberek tudatába már annyira beleégett a .hu végződés, hogy talán nem is fognak emlékezni egy olyan weboldalra, amely nem .hu-ra végződik.

De az is igaz, hogy ahogy egyre több és több új végződés válik elérhetővé, úgy egyre inkább megszokják az emberek is, sőt némelyik címet valószínűleg még könnyebben is megjegyzik.

Ehhez kapcsolódó kérdés: Ha már foglalt a .hu-s és .com-os változat, akkor érdemes-e egy másik végződést választani, vagy inkább találjunk ki egy másik nevet az üzletünk számára? Azt javaslom, hogy válasszunk új végződést. Gondoljunk arra, hogy nem mi leszünk az egyedüliek, akik új végződést regisztrálnak, így ezek egyre népszerűbbé fognak válni. Sokkal jobb, ha egy új domain végződés alatt van a megálmodott nevünk, mintha .hu vagy .com alatt egy olyan, amit nem szeretünk.

A márkánk védelme

Azok, akik már lefoglalták a számukra megfelelő .hu és .com címeket, talán azon tűnődnek, hogy érdemes-e a márkájuk védelme érdekében megvenni az új végződéseket is. A már említett pizzapecs.hu tulajdonosa például megveheti a pecs.pizza domain nevet is, mielőtt még valaki más tenné meg helyette.

Érdemes? Szerintem igen, de nem szabad túlzásba vinni! Csak azokat érdemes megvenni, amelyek ténylegesen relevánsak a mi üzletünkkel kapcsolatban. A pizzás példánál maradva például nem érdemes a pizzéria tulajdonosának megvenni a pecs.shoes végződést, mivel az nem kapcsolódik a tevékenységéhez.

weblapkészítés pécs, weboldal készítés pécs, honlapkészítés pécs, honlapkészítés, keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálási szempontok

A Google bevallása szerint jelenleg nem kezeli kulcsszóként az új végződéseket, így nem feltétlenül jelentenek előnyt a keresési rangsor megállapítása során. Miért csinálja ezt a Google? Azért, mert ők a legjobb találatokat akarják biztosítani a keresők számára, így a honlap tartalmát veszik alapul és nem a domain név végződését.

De ez megváltozhat. Gondoljunk csak bele. Ha a pizza szóra keresek rá, valószínűleg egy olyan honlap, amelynek .pizza a végződése, releváns lehet a keresésemre. Mivel a Google folyamatosan fejleszti a rangsorolást végzős algoritmusát, hogy a lehető legjobb találatokat adja, így eléggé valószínű, hogy idővel kulcsszóként is figyelembe fogják venni az új végződéseket.

Végszó

Vannak jó érvek és ellenérvek is az új domain végződések mellett, illetve ellen. A vállalkozók továbbra is biztosan olyan domain neveket fognak keresni maguknak, amelyek a legjobban bemutatják, hogy mivel is foglalkoznak. Ez azt jelenti, hogy az új végződések biztosan el fognak terjedni, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a .hu és .com végződések megszűnnének népszerűnek lenni.

Ha bármilyen további kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegye fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartja a cikket, akkor mindenképpen ossza meg az ismerőseivel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.