Fontos statisztikai adatok webáruház tulajdonosoknak

szövegírás, szövegírás Pécs, üzleti blog, üzleti blog Pécs, tartalommarketing, tartalommarketing Pécs
Mi az a tartalommarketing és miért fontos ez nekem?!
2018-12-01
webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs
Ezekre figyel egy leendő vásárló, ha meglátogat egy webáruházat
2018-12-22
Összes

Fontos statisztikai adatok webáruház tulajdonosoknak

webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs

Sokan gondolják úgy, hogy ha rendelnek egy webáruház készítés szolgáltatást és elkészül az online kereskedelmi felületük, azonnal pénzhez jutnak.

Azonban nem csak a fejlesztési költségekkel kell számolnunk ilyen esetben, hanem annak népszerűsítési és marketing kiadásaival is. Fontos tudni, hogy attól, hogy valami még kinn van az interneten, arra még nem feltétlenül fognak rátalálni.

Sok ügyfél tévesen azt gondolja, hogy varázsütésre azonnal a Google első oldalára vagy egyből akár az első helyére is ugorhat mindenféle anyagi ráfordítás és munka nélkül. Ez sajnos nem így van. Ahhoz, hogy elegendő látogatónk legyen, komoly keresőoptimalizálási feladatok, PR cikkes linképítés, blogolás és kellően olvasmányos, valamint informatív adatlapokra van szükség az oldalunkon is.

A jól hangzó domain név mellett, fontos, hogy gyors tárhelyre kerüljön az oldal, és hogy a Google kereső robotjai jól átláthassák és megérthessék annak tartalmát.

A webáruház látogatóinak szerzése tehát igen összetett folyamat. Egyrészt jöhetnek a keresőoptimalizálás útján a Google-ből (és más keresőkből is), másrészt szerezhetünk látogatókat a különböző közösségi platformokról is.

A közösségi oldalak legnépszerűbbjei ma Magyarországon: a Facebook, az Instagram és a Pinterest. Természetesen akárcsak a keresőóriásnál, ezeken a közösségi oldalakon is érdemes pénzt szánni a hirdetésekre, mindegy kiegészítve az organikus eléréseket, hogy maximalizálhassuk az elérhető, potenciális vásárlókat.

Fontos számok, amikre érdemes odafigyelni webáruház üzemeltetés során

Ha már vannak látogatói a webáruházunknak, akkor sem pihenhetünk, hiszen a tavalyi felmérés alapján, a látogatottság és a nettó kosárérték mértéke egyenesen arányos a webáruház korával, így míg az 1-2 éves webáruházakat mindössze 200-an látogatják, addig az 5 éves oldalakat már közel 1000-en.

A konverziós ráta is ezek a számok alapján változik. Vagyis, a fiatal oldalaknál még a 0.90%-ot sem éri el, addig az 5 éves oldalaknál már 1.80%-os. Azaz az oldalra látogatók ennyi százaléka fog vásárolni nálunk.

webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs

Ebből azonnal leszűrhető, hogy a kevés látogató ellenére, azok kisebb halmaza is hajlandó nálunk hagyni a pénzét, még a nagyobb látogatószám mellett, a korosabb webáruházakban nagyobb vásárlási arány tapasztalható meg.

Jelenleg ma, Magyarországon közel minden második (44%) webáruház bérelhető rendszert használ, amelynek sajnos korlátai vannak. Sokan még az üzemeltetéssel sem törődnek, így csak a tulajdonosok 75%-a menedzseli saját webáruházát.

A mobilra optimalizálás azonban rendkívül fontos, szerencsére ma már csak az oldalak 24%-ka nem működik vagy jelenik meg megfelelően okostelefonokon.

A legnépszerűbb fizetési mód hazánkban még mindig az utánvétes fizetés, amelyet a vásárlók 86%-ka választ, ezt pedig a banki átutalások követik, majd végül a készpénzes vásárlások.

A bankkártyás fizetés és a PayPal csak a negyedik és az ötödik helyet éri el a TOP fizetési módok listájában.

Sokan választják a házhoz szállítást és a személyes átvételt, de a különböző csomagpontok és automatás átvételek is egyre népszerűbbek a webáruházak vásárlói körében.

A legkedveltebb marketing eszköz a hírlevél küldés, ám mégis csak a tulajdonosok 74%-ka él ezzel a lehetőséggel.

A magyar webáruházak 87%-ka rendelkezik Facebook oldallal és 41%-uk blogot is ír. A legnépszerűbb online vásárlási területek az erotikus kellékek, a gyógyszerek és vitaminok, a mobiltelefonok és tartozékaik, az élelmiszer, a számítástechnikai cikkek, valamint a szórakoztató elektronikai termékek.

Érdemes tehát webáruház készítés előtt felmérni a piacot, az igényeket és tisztában lenni ezekkel a statisztikai adatokkal, hogy sikeresek lehessünk!

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.