tárhely, tárhely Pécs, webtárhely, webtárhely Pécs, domain regisztráció, domain regisztráció Pécs
Weboldalkészítői kisokos kezdőknek
2021-08-11
szerver karbantartás, karbantartás, honlapkészítés, weblapkészítés, weblap készítés
Ütemezett karbantartás
2021-08-31
Összes

Mi fán terem a SEO szövegírás?

esküvői honlapkészítés, esküvői weblapkészítés, esküvői honlap, esküvői weblap, weblapkészítés

Nagy különbség van a sima cikkírás és a SEO szövegírás között. Előbbi lehet hobbi, utóbbi azonban fontos marketing eszköz, ami növeli a honlap látogatottságát. Sok potenciális ügyfél úgy talál a weboldalunkra, hogy valamilyen kérdést ír be a keresőbe, majd egy cikk alapján ránk kattint. Ilyenkor pár másodperc áll a rendelkezésünkre, ennyi idő alatt kell meggyőznünk arról, hogy mi tényleg a téma szakértői vagyunk, és nyugodtan megbízhat bennünk.

De ne szaladjunk ennyire előre, mivel az írást egy sokkal fontosabb kutatás előzi meg: a keresőoptimalizálás. Nem szabad csak úgy találomra bejegyzést gyártani, hanem egy bizonyos rendszert kell követni.

Ma a Google olyan weboldalakat dob ki, ahol jelentős mennyiségű (és minőségű) tartalom olvasható, amit videók, képek és podcastok tarkítanak. Enélkül bizony a kutya sem fog ránk találni. Magyarországon nagyjából ötven JÓ cikkel és hozzá tartozó linkprofillal már könnyedén bekerülünk a találati listák élére.

Mitől jó egy SEO cikk?

Sokan nem tudják elképzelni, hogy miért a SEO cikkek adják meg a honlap alapját, pedig rengeteget adnak hozzá a vásárlási számokhoz. Először, a legtöbb felhasználó éppen a cikkek alapján fog minket megtalálni, mivel csak így jelenünk meg a találati listán. Másodszor, kattintás után bebizonyíthatjuk, hogy megérdemeljük a bizalmat.

Ha egy látogató elolvas pár cikket, és arra a következtetésre jut, hogy tényleg profi áll az oldal mögött, akkor könnyebben ránk bízza a munkáját. Fogalmazzunk érthetően, és kerüljük a mellébeszélést, csak így nyerhetjük meg magunknak az embereket.

A SEO cikkeknek valódi információt kell tartalmazniuk, és az emberek számára kell készülniük, miközben igazodnak a Google algoritmusához. Ebben a sorrendben. Nem fordítva. Vannak olyanok, akik rövid és rossz minőségű „cikkeket” írnak, amik tele vannak kulcsszavakkal. Azt hiszik, hogy ezzel félrevezetik a keresőt, azonban ma ez már nem működik. Sőt! Annyira működik, hogy a Google még lejjebb fog sorolni, és ha véletlen valami kóbor olvasó ránk talál, akkor annyira megijed a magyartalan mondatoktól, hogy inkább tovább áll.

Hogyan álljunk neki?

A SEO szövegírásánál először kulcsszókutatást kell végezni, hogy megismerjük a felhasználók által keresett dolgokat. Ezek lehetnek kérdések, tények, hírek, bármi, ami kapcsolódik a mi szolgáltatásainkhoz vagy termékeinkhez. Ezután érdemes megnézni, hogy milyen tartalmakat oszt meg a konkurencia, majd ennél jobbat írni. A titok az emberek megértése, ami inkább hasonlít egy gondolatolvasó játékhoz. Vajon mire van szüksége az embernek? Hogyan fog rákeresni? Mit tudok neki én nyújtani?

Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor annyi a dolgunk, hogy elkészítjük hozzá a cikkeket. Sokan azt szokták csinálni, hogy kielemzik a lista élén szereplő cikkeket, leírják, hogy pontosan milyen kérdésekre adnak választ, majd írnak egy olyat, ami ezt felülmúlja. Összefoglalni a konkurenciák információját, és sokkal jobbat írni nem egyszerű, azonban nem lehetetlen. Hagyjuk a másolást, és inkább a tudásunkra koncentráljunk, adjunk át fontos információt.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.