Weboldalkészítői kisokos kezdőknek

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Hogyan kezdjünk el online értékesíteni?
2021-07-16
esküvői honlapkészítés, esküvői weblapkészítés, esküvői honlap, esküvői weblap, weblapkészítés
Mi fán terem a SEO szövegírás?
2021-08-23
Összes

Weboldalkészítői kisokos kezdőknek

tárhely, tárhely Pécs, webtárhely, webtárhely Pécs, domain regisztráció, domain regisztráció Pécs

A honlapkészítést rábízhatjuk szakemberre vagy megcsinálhatjuk saját magunk. Ebben a cikkből az utóbbiról lesz szó, azonban nagyon fontos, hogy legalább alaptudásunk legyen a következő fogalmakról:

  • domain név
  • tárhelyszolgáltató
  • WordPress

Nem kell programozni

A weboldalakról az szokott eszünkbe jutni, hogy rengeteg kódra épül fel, tehát muszáj programozni. Szerencsére ez nem igaz, bár tényleg előnyt jelent, ha legalább tudjuk, hogy miről van szó. Amennyiben saját magunknak vagy a vállalkozásunknak akarunk egy weboldalt, akkor az alapok ismeretével is ugyanúgy belevághatunk.

Az egyedi fejlesztésű weboldal nyilván jobban alkalmazkodik az igényekhez, azonban kezdésnek a WordPress is megteszi. Persze bármikor eljöhet az a pont, amikor kinőljük a saját gyártmányunkat, és inkább profi szakember segítségét kérjük.

Nem lehet ingyenes

Most, hogy tudjuk, hogy nem kell programozói tudás, beszéljünk kicsit az árakról. Olyan, hogy ingyenes megoldás NEM létezik. Lehet, hogy a többiek mást mondanak, de nem, akkor sem létezik. Persze regisztrálhatunk egy blogger.com szerű oldalon, és akkor lesz egy ingyenes felületünk írogatni, de ezt blognak hívják és nem weboldalnak.

Egy igazi honlaphoz olyan dolgok kellenek, mint a saját domain név regisztrálása, a megfelelő tárhely kiválasztása, sablonok és bővítmények hozzáadása, és ilyenkor bizony fizetnünk kell. A legtöbb platformnál ezeket havidíjért megkapjuk, azonban sosem lesz a miénk. Ha a szolgáltató továbbáll, akkor mi is megyünk vele, úgyhogy kerüljük ezeket a helyeket.

Saját domain név

A saját weboldal első lépése mindig a domain név. Érdemes hosszú távon gondolkodni, mivel ez énmárkaként is szerepel. Ezt fogják az emberek beírni a keresőbe, és ezt fogják először meglátni. Ha magyar közösségnek írunk, akkor mindig a .hu végződést válasszuk, mert a nemzetközi megoldások nem mindenkiben keltenek jó benyomást.

Tárhely

A tárhely kiválasztásánál érdemes tudni, hogy vannak osztott és dedikált szerverek. Utóbbi jóval drágább, és csak akkor fog kelleni, ha a honlapot rengeteg ember látogatja, és az sem árt, ha valaki ért a szerver beállításához. Általános szabály, hogy ne a legolcsóbbat válasszuk, mivel azok szoktak a legrosszabbak lenni. Inkább válasszuk a gyors és biztonságos megoldást.

WordPress alap

A legtöbb webhely ma WordPress alapon működik, ami eredetileg blogkészítő volt, de lényegesen kinőtte a szerepét. A WordPress lesz az adatbázis, ahol el tudjuk végezni a beállításokat, szerkeszthetünk és bejegyzéseket készíthetünk. Az előre elkészített sablonrendszere egyénivé szabhatja az oldalunkat, így messziről elkerüljük a kódokat.

A sablonokról azt kell tudni, hogy vannak ingyenes és fizetős megoldások, viszont érdemes a prémium kategóriát választani. Itt valaki mindig frissíteni fogja, és ügyfélszolgálati segítséget is kérhetünk, ha valami baj adódna a rendszerrel.

Ha pedig megtaláltuk a kedvencünket, akkor csak a tökéletes bővítményeket kell megkeresnünk. Rengeteg szemét létezik, úgyhogy legyünk válogatósak, és soha ne essünk túlzásba. Az a legjobb, ha letisztult és gyors weboldalt készítünk el, amin a felhasználók örömmel tartózkodnak.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.