Ezekre figyel egy leendő vásárló, ha meglátogat egy webáruházat

webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs
Fontos statisztikai adatok webáruház tulajdonosoknak
2018-12-15
weblap készítés, honlap készítés, weblap készítés Pécs, honlap készítés Pécs, weblapkészítés, honlapkészítés
Kellemes Ünnepeket Kíván a HonlapCentrum!
2018-12-24
Összes

Ezekre figyel egy leendő vásárló, ha meglátogat egy webáruházat

webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs

Ha már béreltünk vagy vásároltunk egy egyedi webáruház rendszert, érdemes átfutni azt egy látogató fejével is.

Mivel egy első alkalommal azt megtekintő látogató nem biztos, hogy ugyanúgy ki tud majd igazodni rajta, mint ahogyan mi tesszük azt.

Egészen más képet lát egy webfejlesztő, egy webáruház tulajdonos és egy látogató, amikor beüti a domain nevünket vagy rákattint valamelyik hirdetésünkre. Fontos, hogy az oldal gyors, letisztult és könnyen kezelhető legyen.

Ráadásul ma már minden eszközön jól kell, hogy mutasson. Így ne csak a legnagyobb felbontású számítógép monitorokon, hanem laptopokon, táblagépeken és okostelefonokon is egyszerűen tudjunk látogatóból vásárlót kreálni.

A látogatók vásárlási szándékát sok minden befolyásolhatja a külsőségeken kívül. A kezelhetőség, a funkcionalitás, a tájékoztatás és a szállítási és fizetési lehetőségek mind-mind befolyásoló tényezők, amelyek sajnos inkább lemorzsolódásként tapasztalhatóak meg az üzemeltetés során.

A webáruházunk neve, márkája és kora is meghatározza, hogy mennyi vásárlásunk lesz, hiszen egy befutott, több éves webáruházban már naponta akár 1000 egyéni látogató is megfordulhat, amelyeknek közel 2%-a már vásárolni is hajlandó, átlagosan 19.000 forint értékben.

Szerencsére a mai világban már számtalan marketing eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy vásárlásra ösztönözhessük a látogatókat, így a különböző közösségi oldalak, a keresőoptimalizálás, a kuponozás és a hírlevél küldés egymást erősítve képesek vásárlásra ösztönözni.

Így gondolkodik egy magyar látogató, online vásárláskor

Mielőtt egy látogatóból vásárló válna, nagyon sok döntést hoz meg akarva vagy akaratlanul a webáruházunkban.

Éppen ezért arra kell törekednünk, hogy ezeket a feltételeket mind sikeresen lépjük meg, hogy a lehető legtöbb vásárlóra tehessünk szert.

A legtöbb webáruház már az első másodpercekben elvérzik, ugyanis ha 3 másodpercnél tovább tart az oldal betöltése, a látogatók 57%-a elhagyja azt, még mielőtt bármit is megtekintett volna. Ezen látogatók 80%-a pedig soha többé nem is tér már vissza ebbe a webáruházba.

Bár a tetemes termék és szolgáltatás mennyisége is fontos, a látogatók 93%-ának legfontosabb befolyásoló szempontja a webáruház dizájnja. Fontos azt is tudnunk, hogy egy vásárló alig másfél perc alatt eldönti, hogy akar-e vásárolni vagy sem. Így csupán 90 másodpercünk van arra, hogy egy terméket kellőképpen bemutassunk, annak minden előnyével együtt.

tartalommarketing, blogírás, tartalommarketing Pécs, blogírás Pécs, szövegírás, szövegírás Pécs

Fontos, hogy egynél több kép is legyen termékenként, ugyanis a kép nélküli termékek vásárlási aránya szinte nulla, míg a több képes termékeket közel 60%-os eséllyel vásárolják majd meg.

Amennyiben lehetőség van rá, legyen bemutató videó is a termékről, mivel ez további 31%-kal növeli az eladási esélyeinket. A vásárlói visszajelzések pedig az egyik legfontosabbak a webáruházunkban. A látogatók 67%-ka ugyanis megnézi ezeket a vásárlás előtt.

Azonban ha már kosárba kerültek a termékek, akkor sincs okunk az örömre, hiszen a vásárlást csupán a látogatók 32,6%-a fogja befejezni, a maradék 67,4% elhagyja az oldalt, különböző okok miatt.

Ezek a lemorzsolódások általában a rejtett költségek miatt vannak (pl. postázás, csomagolás), de sokan a kötelező regisztráció vagy az értelmezhetetlen, zavaros szállítási feltételek miatt bizonytalanodnak el. Többen pedig a hosszú befejező folyamatok vagy éppen a webáruház elérhetőségének hiánya miatt hagyják el az oldalt.

Ezekre tehát okvetlenül figyeljünk oda, ha saját webáruházat üzemeltetünk!

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.