WordPress kézikönyv: Alapvető definíciók

https, SSL, biztonság, honlapkészítés, weblap készítés
Ingyenes SSL tanúsítvány – Folytatódik a kiberbiztonság hónapja
2016-10-23
wordpress, wordpress kézikönyv, honlapkészítés Pécs, weblapkészítés Pécs
WordPress kézikönyv: Admin felület elérése és a jelszó megváltoztatása
2016-12-21
Összes

WordPress kézikönyv: Alapvető definíciók

honlapkészítés Pécs, keresőoptimalizálás Pécs, webáruház-készítés Pécs

Elindítunk egy újabb sorozatot, amelyben az általunk készített WordPress alapú weboldalak admin felületének az egyes részeihez nyújtunk segítséget a kedves olvasóink számára, hogy könnyebben el tudjanak igazodni az elsőre talán egy kicsit bonyolultnak tűnő admin felületen.

Mielőtt a rendszert a szerkesztő kezelni kezdi, néhány, az Internet világában általánosan elterjedt kifejezés (egy-egy lehetséges) definíciójával meg kell barátkozni, amelyek a WordPress esetében is értelmet nyernek, és szükségesek a honlap szerkesztésének minél könnyebb ellátásához, valamint áttekinthetőbbé teszik ezt a feladatot.

Az alábbiakban jöjjenek ezek az alapfogalmak.

Bejegyzések: olyan szöveges egységek/cikkek a weboldalon, amelyek az oldalnak egy rendszeresen frissülő menüpontjának elemei. Ezek a menüpontok általában időrendben visszafelé sorolnak fel valamilyen tematika szerint egymáshoz kapcsolódó bejegyzéseket. Ilyen lehet egy Hírek menüpont, egy Blog, egy Újdonságok oldal. A Bejegyzés szinonimája a poszt.

Kategóriák: a Bejegyzések rendszerint egy vagy több Kategóriához tartozhatnak, ezek első sorban azt teszik lehetővé, hogy a rövid írásokat tematika szerint az oldal különböző menüpontjaiban megjelentessük, valamint egy domainnev.hu/kategoria-neve URL-ről gyorsan elérhetőek legyenek. Ha egy Bejegyzés több kategóriához tartozik, és ezek a kategóriák elérhetők a menüből, akkor a Bejegyzés mindkét menüpontban olvasható lesz.

Címkék: a Bejegyzések – főleg a blogok elterjedése óta – címkékkel láthatók el, amelyek valójában a Bejegyzés témáira utaló kulcsszavak. Két fő célt szolgálnak, egyrészt a keresőrobotok számára kulcsszavakként értékelődnek, másrészt egy domainnev.hu/cimkek/cimke-neve URL beírásával azonnal elérhetők azok a Bejegyzések, melyekhez a szerkesztő ugyanazokat a címkéket adta meg.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
Oldalak: az Oldalak nagyon hasonlóak a Bejegyzésekhez, ez a másik típus, amely szöveges egységet alkot a weboldal tartalmában. A különbség az, hogy egy-egy oldal általában ritkán változik, és nem bővül további bejegyzésekkel. Hosszabb-rövidebb szöveget, esetleg hierarchikus struktúrában számos aloldalt tartalmaz, de az így elhelyezett szövegek esetében a weboldal látogatója számára nem fontos, hogy melyik oldal a legújabb, legfrissebb. Általában olyan statikus információkat helyeznek el Oldal típusú cikkben, mint egy cég elérhetőségei, a weboldal impresszuma, a cég tevékenységi területei, munkatársai, állandó mondanivalója, vagy a weboldal (akár dinamikus elemeket is tartalmazó) kezdőlapja és annak állandó üdvözlő szövege.

Hozzászólások: mind Bejegyzésekhez, mind Oldalakhoz tartozhatnak Hozzászólások, amelyek a weboldal látogatóinak véleményét tükrözik. Ezek beállítás szerint érkezhetnek akárkitől, vagy csak regisztrált látogatóktól, előzetesen vagy utólag moderálhatók, és akár ki is kapcsolhatók. Használatukkal minden weboldal cikk egy-egy fórummá változik a látogatók számára.

Ha bármilyen további kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegye fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartja a cikket, akkor mindenképpen ossza meg az ismerőseivel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.