honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
A legjobb ingyenes online képszerkesztők
2020-09-15
webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs
Weboldal és webáruház – mi a különbség?
2020-10-05
Összes

Weboldalhoz blogot – de milyen legyen?

tartalommarketing, szövegírás, honlapkészítés, weblap készítés

Weboldal készítésénél sokszor halljuk azt a tanácsot, hogy érdemes külön blogot nyitni ahhoz, hogy még több olvasóhoz jussunk el. Arról azonban ritkábban esik szó, hogy milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy a blogon minél több olvasó legyen, és minél több ideig tartózkodjanak egy-egy bekezdésnél. Nézzük meg őket.

Először fontos beszélnünk a tartalmi követelményekről. Ahhoz, hogy az olvasót ne ijessze el a bejegyzésünk, mindig a honlapunk témájába kell hogy vágjon. Ha valaki például marketing témában olvasgat, és egyszer csak beleütközik egy asztalokkal foglalkozó cikkbe, akkor értetlenül fog nézni pár másodpercig, majd vissza fog lépni.

Tartalmi követelmény még, hogy ne legyen túlságosan tömve reklámmal. Nincs annál idegesítőbb, mint amikor egy érdekes cikk olvasásánál újra és újra ki kell kapcsolni a reklámot. Az is zavaró lehet, ha minden egyes szónál kifelé mutató linkbe ütközünk. Nem gond, ha alkalmazunk linkeket, sőt, kell is, de ne essünk át a ló túloldalára.

Biztos sokszor hallottuk már, hogy egy kép többet mond ezer szónál. Ez a blogokra is igaz, ne hagyjuk ki a témához passzoló illusztrációkat. Mindig jogilag tiszta képet tegyünk ki a blogunkra, és figyeljünk a méretezésre is, hogy alkalmazkodni tudjon a többi készülék képernyőjéhez is.

Nem beszélhetünk tartalomról a helyesírás megemlítése nélkül. Persze, nem vagyunk lexikonok, és néhány betű biztosan el fog csúszni, viszont nagyon zavaró olyan szöveget olvasni, ami telis-tele van bakikkal. Ha mi nem vagyunk benne biztosak, akkor inkább kérjünk meg valakit, hogy ellenőrizze az általunk legépelt cikket.

üzleti blog, blog, blogolás, honlapkészítés, honlapkészítés Pécs, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs

Formai követelmények

A tartalom után meg kell beszélni a formai követelményeket is. Lehet, hogy te is találkoztál olyan oldalakkal, ahol egy nagy szöveg volt egymásba ömlesztve. Mit éreztél? El akartad olvasni? Valószínűleg nem.

Az enter a barátunk, úgyhogy bátran használhatjuk. A kisebb bekezdések előre viszik az olvasást. Ráadásul mindig gondoljunk arra, hogy ami a gépen kicsi, az lehet, hogy telefonon sokkal nagyobbnak néz ki.

Válasszuk meg a megfelelő betűméretet. Nem jó, ha az embernek folyton nagyítania kell a képernyőt, mert még az olvasó szemüvegben sem tudja elolvasni az előtte álló szavakat. Ugyanez igaz a hatalmas mondatokra is. Keressük meg az arany középutat, ne legyen se túl kicsi, se túl nagy.

Ha készen vagyunk a bekezdésekkel és a szöveg is normálméretű, akkor jöhetnek a színek. Pár évvel ezelőtt divatos volt fekete alapon fehér betűket tenni, azonban ezt inkább bízzuk az olvasóra. A legújabb telefonokon van világos és sötét téma, így automatikusan átvált az ő igényeik szerint. A legjobb, ha natúr, és fehéres színeket választunk, de mindig úgy, hogy megfelelő legyen a kontraszt. Próbáljuk elolvasni a saját írásainkat, és ha a mi szemünket is fárasztja, akkor az olvasóét is fogja.

Ha mindezzel megvagyunk, jöhet a betűtípus. Blog készítésénél nagyon szép, formás betűket látunk, azonban ezek nem szokták támogatni a magyar ékezeteket. Idővel zavaróvá válnak az eltérő betűk, úgyhogy inkább válasszunk olyat, ami a mi nyelvünknek is megfelelő.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.