tartalommarketing, szövegírás, honlapkészítés, weblap készítés
Weboldalhoz blogot – de milyen legyen?
2020-09-25
honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Kész a weboldal, de mi van a tartalommal?
2020-10-15
Összes

Weboldal és webáruház – mi a különbség?

webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs

A technika fejlődésével egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a weboldalak és a webáruházak. A blog tulajdonosok előbb vagy utóbb eljutnak a saját honlapig, és ha megfelelő témakörben mozognak, akkor még a webáruház nyitása is eszünkbe juthat.

Azonban nem ugyanolyan egy honlapot üzemeltetni, mint egy olyan webáruházat, ahol valamilyen szolgáltatást vagy termékeket árulunk. Például egy sima honlaphoz vásárolnunk kell egy saját domain nevet és webtárhelyet, aminek éves költsége van, ami nem is túl magas. Ezután szabadon írhatunk és oszthatjuk meg a gondolatainkat a meglévő és leendő követőinkkel.

Eközben a webáruház megnyitásához szükségünk lesz jogi lépésekre is. Jó, ha az ember vállalkozóvá válik, mivel számlaképesnek kell lennie a tevékenység folytatásához. Célszerű saját könyvelőt felfogadni, aki tisztában van az aktuális követelményekkel, és akár helyettünk tud intézkedni. Az interneten történő értékesítés ugyanolyan kötelességekkel jár, mintha egy boltot nyitnánk a szomszéd utcában. Ne feledkezzünk meg a megfelelő tevékenységi kör megadásáról sem.

Közös pontok

A honlap és webáruház tulajdonosoknak nincsen szükségük kereskedelmi végzettségre, bár előny, ha értenek ahhoz, amit csinálnak. Az mind a két félnek jól jön, ha megismerkedik az online marketing fogalmával is, hiszen a céljuk hasonló, eljutni az olvasókig, vagy éppen a vásárlókig. Egy webáruháznak ugyanúgy kelleni fognak a blog bejegyzések, mint egy hagyományos weboldalon, úgyhogy az írás készségét is lehet gyakorolni.

Az általános adatok megjelenítése szintén hasonlóan zajlik. Webáruházak kötelesek az összes adatot feltüntetni, mint például a szolgáltató neve, lakcíme és székhelye. Az elérhetőségi adatok mellett kelleni fog a bejegyző bíróság neve, a nyilvántartási szám és a hatóság adatai is.

Lényegében szinte mindent fel kell tűntetni, ha jogilag megfelelően akarunk eljárni. Emellett a weboldalak tulajdonosainak is célszerű arcot tenni a szöveg mögé, hogy az emberek megbízzanak az általa leírt információkban. Sokan készítenek egy bemutató oldalt is, ahol a saját fénykép mellett olyan pontokat adhatnak meg, amik bizonyítják a rátermettségüket és a tapasztalatukat az adott szolgáltatással kapcsolatban.

webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs

Figyeljünk az adatokra

A webáruházaknak az adatvédelmi törvényeket is be kell tartaniuk. Vásárlásnál olyan információkhoz jutnak a vevőkről, mint a személyes adataik és akár a bankkártya számuk.

A pár éve behozott és Európa szerte elfogadott törvény miatt minden webáruház köteles bejelenti a tevékenységét, valamint egy adatkezelési tájékoztatót készíteni, ami megfelel a GDPR-nak is.

Honlapnál kicsit más a helyzet, csak akkor lesz szükségünk az adatok védése, ha lehetőséget biztosítunk e-mailes feliratkozásra. Ezt mindig célszerű megadni, hiszen így az olvasóink az elsők között értesülnek arról, hogy milyen újabb bejegyzést osztunk meg.

A mai modern és gyors világban az információközlés is egyre gyorsabban zajlik, így érdemes minden lehetőséget megragadni, hogy az emberek ne feledkezzenek meg rólunk.

Bármelyik megoldást válasszuk, mindig tudakozódjunk a ránk váró lépésekről, hogy elkerüljük a meglepetéseket.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.