honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
5 ok, amiért a vállalkozásodnak szüksége van weboldalra
2022-01-24
szövegírás, szövegírás Pécs, üzleti blog, üzleti blog Pécs, tartalommarketing, tartalommarketing Pécs
Alapvető készségek a sikeres blogoláshoz
2022-02-20
Összes

Weboldal hibák, amiket mindenképpen kerülj el!

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

A weboldalak gyakran digitális névjegykártyaként működnek. Ha valaki egy márkát vagy szolgáltatót keres, és többet szeretne megtudni az adott vállalat történetéről, filozófiájáról, elérhetőségeiről vagy termékválasztékáról, általában az interneten kezd keresgélni, ahol minden fontos információt áttekinthet. Éppen ezért nagyon vigyázni kell a hibákkal.

Hiba 1: Túlterhelt vagy nem egyértelmű tervezés

Kétségtelen, hogy a design az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja egy weboldal sikerét. Ha úgy mutatjuk be az információkat, hogy nem törődünk azok grafikai és szerkezeti kialakításával, akkor aligha lesz esély arra, hogy megragadjuk a látogatók figyelmét, és természetesen arra sem, hogy meg is tartsuk azt.

Másrészt fennáll a veszélye annak, hogy más szempontok, például az oldal áttekinthetősége vagy a szövegek olvashatósága, háttérbe szorulnak, ha túlságosan az egyedi dizájn elérésére összpontosítunk.

Az egyik leggyakoribb hiba például a túl sok különböző betűtípus és betűméret, vagy a túl intenzív és az olvashatóságot akadályozó színkombinációk használata. Egy másik gyakori probléma, amikor a design elvonja a figyelmet magáról a tartalomról, vagy erősen elüt a vállalati arculattól. Különösen az utóbbi miatt a látogatók kételkedhetnek a vállalat szakmaiságában és hitelességében.

Hiba 2: Bonyolult navigáció és gyenge felhasználói útmutatás

A fő hiba gyakran az egyértelmű pozicionálási koncepció hiányában rejlik. Ennek eredményeképpen túl sok tartalom tűnik fontosnak, és mindent megpróbálunk előtérbe helyezni. A menük, almenük és al-almenük sokasága csak összezavarják a felhasználót, ahelyett, hogy végigvezetnék a weboldalon.

Ugyanez igaz az interaktív elemek használatára is: ha nem megfelelő helyen vagy túl gyakran építjük be őket a webes projektbe, akkor a felhasználó gyakran elhagyja az oldalt.

honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs

Hiba 3: nem frissített tartalom

Az egyik leggyakoribb hiba nem a weboldal létrehozásakor történik, hanem a webes projekt koncepciójához kapcsolódik: a weboldal tartalmának frissítésének elmulasztása. Különösen, ha egy cég honlapja a főmenüben eseményekről szóló információkat, blogra vagy híroldalra mutató linkeket tartalmaz, akkor nagyon rosszul mutat, ha az utolsó bejegyzés több éves. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a cégstruktúrában vagy a vállalati designban változások történnek, és ezek a változások nem jelennek meg a weboldalon. Ugyanez vonatkozik az új termék- vagy márkanevekre, nyitvatartási időre, árakra, elérhetőségekre stb.

Ha a weboldal szórakoztató tartalmakat is tartalmaz, akkor gondoskodni kell annak naprakészen tartásáról is. Különös figyelmet kell fordítani a belső és külső hivatkozásokra, valamint a harmadik féltől származó beágyazott multimédiás tartalmakra: ha például a YouTube-videókat, GIF-eket vagy a közösségi médiába beágyazott bejegyzéseket nem ellenőrizzük rendszeresen, nem lehet tudni, hogy az ilyen tartalmak még mindig léteznek-e, vagy hogy a felhasználók helyesen tudják-e azokat megjeleníteni, amikor hozzáférnek hozzájuk.

Ha ezt a három hibát mindenáron kerüljük, akkor elégedett vásárlókat fogunk kapni!

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.