honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs, honlapbérlés, weblapkészítés pécs
Új felső szintű domain végződések I. rész
2014-01-26
honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs, honlapbérlés, weblapkészítés pécs
Megérkezett a Google Panda algoritmusának 4.0-ás változata
2014-05-21
Összes

Új felső szintű domain végződések II. rész

honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs, honlapbérlés, weblapkészítés pécs

A múlt héten már volt szó az új domain végződésekről, illetve a domain nevek történetéről, következzen a folytatás!

Indítsuk be a motorokat!

Sokan megtették. A Google összesen 101 gTLD regisztrációját igényelte a leányvállalatain keresztül, az Amazon 76-ot, míg a Donuts cég kifejezetten azért költött el 100 millió dollárt, hogy jó üzletet csináljon a 307 új domainből.

2012 júniusában az ICANN bejelentette, hogy összesen 1 930 igény érkezett 1 410 egyedi domain végződésért körülbelül 1 000 cégtől.

weboldal készítés pécs, weboldal készítése pécs, weblapkészítés pécs, weblap készítése pécs, honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs

Az első jóváhagyott domain végződések a múlt évben a شبكة (Arab; “web/hálózat”), онлайн (Orosz; “online”), сайт (Orosz; “weblap”) és a 游戏 (Kínai; “játék“), amely lehetővé teszi, hogy február 4-től ezek a címek is bárki számára regisztrálhatóak legyenek. Persze a védjegytulajdonosoknak már előtte is elérhetővé tették a regisztrációt, így néhány oldal akár már élesben is elindulhat.

Nagyjából 100 igényt már jóváhagytak. Az ICANN jelenleg hetente 20 új gTLD igényt vizsgál meg, ez azt jelenti, hogy az év végére körülbelül 1 000 új válik elérhetővé.

weboldal készítés pécs, weboldal készítése pécs, weblapkészítés pécs, weblap készítése pécs, honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs

Ingyen pénz örökre

Az új gTLD-k új tulajdonosai gyakorlatilag korlátlan számú domaint regisztrálhatnak be a saját végződésük alá. Természetesen ennek ára van. A 185 000 dolláros regisztrációs díj az ügyvédi díjakkal, fejlesztési költségekkel, stb. elérheti akár az 1 millió dollárt is.

De ha a kezdeti beruházás megtérült, a nyereség – legalábbis elméletben – óriási lehet. Aki megnyeri valamelyik gTLD-t, például a .news-t, annak lehetősége lesz alá másodszintű domaineket regisztrálni, például a valami.news-t. Daniel Negari a .xyz gTLD tulajdonosa úgy tervezi, hogy az első évben el fog adni 1 millió másodszintű domaint, mindegyiket 10 dollár körüli áron. Ez az első évben közel 10 millió dolláros bevételt hozna.

Ez nem a tiszta profit. Az ICANN 25 centes részesedést kér minden másodszintű domain regisztráció után, plusz további díjakat is felszámol. Vannak technikai és adminisztratív költségek is.

És Negari .xyz domainje egyike az olcsó ajánlatoknak! A .guru is elérhető előregisztrálásra a GoDaddy-nél, évente 39,99 dolláros áron. A .ventures domain ára 69.99 dollár, míg a .luxory 799.99 dollárnál kezdődik.

Remélhetőleg sikerült átfogó képet adnunk az új domain végződésekről. Mi nem szeretnénk ítéletet hozni abban, hogy szükségesek-e vagy sem, mindenki döntse el saját maga, idővel a piac majd úgyis megmutatja.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.