honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs, honlapbérlés, weblapkészítés pécs
5 nagyszerű WordPress plugin céges honlapokhoz
2014-01-19
honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs, honlapbérlés, weblapkészítés pécs
Új felső szintű domain végződések II. rész
2014-02-02
Összes

Új felső szintű domain végződések I. rész

honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs, honlapbérlés, weblapkészítés pécs

Ebben az évben az Internet történetének legnagyobb átalakulásának lehetünk tanúi. Körülbelül 1 000 új felső szintű domain név válik használhatóvá, ami feltehetően teljesen át fogja alakítani a jelenleg általunk ismert Internetet. Február 4-én válnak elérhetővé mindenki számára az első új domain végződések.

Hamarosan a különböző domain nevek áradatával lesz dolgunk. Tisztán látható, hogy ebben a folyamatban mindenki érintett lesz, aki használja a netet. Ami talán kevésbé bizonyos, hogy miért is szükséges mindez. Az új végződések támogatói azzal érvelnek, hogy ez a folyamat az emberek és a vállalkozások (főleg a kisvállalkozásokat) javát fogja szolgálni, hiszen több cím közül lesz lehetőségük választani. A kritikusok szerint ez csak a világ legerősebb internetes cégek hatalmas földfoglalása lesz.

Egy kis áttekintés

weboldal készítés pécs, weboldal készítése pécs, weblapkészítés pécs, weblap készítése pécs, honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs

A domain nevek alkotják az Internet alapját. A domain neveket az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) felügyeli. A felépítése hierarchikus. Ha az Internet egy ország lenne, akkor az általános felső szintű domain nevek (gTLD) mint a .com lennének a megyék, és a másodszintű domain nevek mint a google.com lennének a városok. A városon belül a városrészek megfelelnek az utótagoknak (google.com/images) vagy az előtagoknak (images.google.com).

Egészen 2013-ig összesen 22 darab általános felső szintű domaint (gTLD) lehetett használni. A legismertebbek előbb léteztek, mint az ICANN: .com, .net, .org, .edu, .gov és a .mil. További 7-et vezettek be 2000-ben, majd azokat 8 másik követte 2004-ben. Az utolsó két hullámban érkező új végződések sosem lettek igazán népszerűek. Néha láthatunk .biz vagy .info végződést, de az olyan hiánypótlóak, mint a .mobi (ami a mobil oldalak miatt jött létre) vagy a .xxx (felnőtt tartalmú oldalak) kevés figyelmet kaptak.

Ezeken kívül az országok is megkapták a saját felső szintű domain nevüket, ezeket általában ccTLD-nek szokták hívni. Ilyen például a .hu (Magyarország), a .de (Németország), de akár a .co (Kolumbia, manapság más célból szokták használni) is. Ezek a végződések az Internet hatalmas darabját adják.

A túláradó Internet

weboldal készítés pécs, weboldal készítése pécs, weblapkészítés pécs, weblap készítése pécs, honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs

Ahogy az ábrán is látható, a .com domain nevek önmagukban az Internet harmadát adják, míg az országok végződései a többit.
Akkor miért is van szükség erre a sok új végződésre, ha ilyen kis mértékben használtak? Azzal érvelnek, hogy az internet vagy legalábbis a .com tartomány lassan kifogy a nevekből. Olyan sok .com név foglalt már, hogy az embereknek és a cégeknek nagyon nehéz dolguk van, hogy kitaláljanak egy új, megfelelő nevet. Míg régebben a 4-5 karakteres domain nevek voltak a jellemzőek, manapság már nem ritkák a 10-14 karakteres domainek sem.

A több száz új gTLD azt jelenti, hogy több ezer új név válik elérhetővé. Ennek hatására talán nem kell majd buta neveket választaniuk a vállalkozásoknak csak azért, hogy azok megjegyezhetőek legyenek az emberek számára.

Éppen ezért 2008 júniusában az ICANN igazgatótanácsa jóváhagyta az új gTLD-k bevezetését. Ez alkalommal ahelyett, hogy az ICANN döntötte volna el, hogy milyen végződésekre van szükség, hagyták, hogy maga a piac határozhassa meg. Bárkinek lehetősége volt új domain végződést delegálni, aki megfelelt a feltételeknek, és képes volt kifizetni a 185 000 $-os regisztrációs díjat.

A következő héten jelentkezünk a folytatással!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.