Mit kell tudni a címről és a szövegtörzsről?

betűtípusok, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés
Hogyan válasszunk betűtípust a weboldalhoz?
2020-12-10
weblap készítés, honlap készítés, weblap készítés Pécs, honlap készítés Pécs, weblapkészítés, honlapkészítés
Kellemes Ünnepeket Kíván a HonlapCentrum!
2020-12-24
Összes

Mit kell tudni a címről és a szövegtörzsről?

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

A honlapon többféle elem található. Vannak menüpontok, képek, linkek és általában bejegyzések is. Amikor az olvasó nézelődik, akkor a legtöbbször címsorral és szövegtörzzsel fog találkozni, így nem mindegy, hogy milyen érzést kelt benne a kinézet. Ebben a bejegyzésben ezt vizsgáljuk meg.

Cím, alcím

A címsor az, ami felhívja a témára a figyelmet. Itt adjuk meg, hogy miről fog szólni a bejegyzés, pont ezért érzelmet kell kiváltani a látogatóban. Ahhoz, hogy ezt elérjük, többféle lehetőségünk is van:

  • kérdezzünk,
  • tagadjunk,
  • adjunk segítséget.

A kérdéseknek mindig hatalmas erejük van. Ha megnézed ennek a bejegyzésnek a címét, akkor szintén kérdést látsz. Ha pedig már olvasod is, akkor nálad érzelmeket váltott ki, mivel tudni akartad rá a választ. Pont ezért jó ötlet kérdéseket feltenni. Ráadásul a legtöbb látogató a Google keresőbe is pontosan ezeket a kérdéseket teszi fel, így nagyobb eséllyel talál ránk. ott is.

A tagadásnak szintén nagy hatalma van. Mi lenne, ha kérdés helyett ezt a címet használtam volna: Ezt NE tedd, ha sikeres honlapot akarsz! Rákattintasz? Sokan megtennék, mivel a nemnek nagy hívóereje van. Ha valami tilos, akkor azonnal több embert érdekel.

Végül a segítségadás is jól működik a címeknél. Ha az előző példával akarok élni, akkor ennél a bejegyzésnél ez így hangzana: Tippek a jó bejegyzés elkészítéséhez. Ugyanilyen erővel bír még a titka, kulcsa, tanácsok szavak is, nyugodtan váltogassuk őket.

Ha megnézzük a címeket, akkor azonnal megértjük, hogy ezekben a bejegyzésekben valamilyen értéket kell átadnunk az olvasónak, hiszen azért kattint rá, mert szeretne megkapni azt az információt. Azonban a legtöbb ember siet és kissé türelmetlen, ezért nagyon nem mindegy, hogy miképpen válaszolunk neki.

honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs

A szövegtörzs titka

A szövegtörzs arra szolgál, hogy elmagyarázzunk valamit. Válaszolhatunk a feltett kérdésre, leírhatjuk, hogy mit nem szabad csinálni, és megadhatjuk a tippeket. Az olvasó szeme azonban már órák óta a képernyőt nézi, és nincsen ideje a hosszú szövegeket elolvasására.

Ha megnézed ezt a bejegyzést, akkor azt látod, hogy tele van kisebb bekezdésekkel. Eljutottál volna idáig, ha az egész ömlesztve lenne, egyetlen nagy bekezdésben? Biztosan nem! Az a jó honlap, ahol a szöveg szellősen van elhelyezve, mivel így az emberi agy akaratlanul is tovább olvas, mintha tudni akarná, hogy mi van a lap alján. Ugyanez elmondható a szövegtörzsre is.

Ha még jobban akarjuk segíteni a látogatót, akkor kiemeléseket is használhatunk. Sokszor az emberek el sem olvassák a bejegyzésünket, hanem átfutják a szemükkel a kiemelt pontokat. Aztán, ha ezeket érdekesnek tartják, akkor talán el is olvassák. A kiemelések azért jók, mert vonzzák a szemet, és engedik, hogy az olvasó hamarabb megtalálja kulcs gondolatokat.

Ezután már csak olyan dolgokra kell figyelnünk, mint a jól megválasztott betűtípus és a helyesírás. Nyilván senki sem tökéletes, de azért hatalmas hibákat ne tartalmazzon egy weboldal, és azok ne egy bekezdésen belül legyenek. Míg bárki félreüthet valamit, addig a folyamatos hiba ellenszenvet vált ki a látogatóból.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.