Hogyan válasszunk betűtípust a weboldalhoz?

szerver karbantartás, karbantartás, honlapkészítés, weblapkészítés, weblap készítés
Ütemezett karbantartás
2020-12-03
honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Mit kell tudni a címről és a szövegtörzsről?
2020-12-20
Összes

Hogyan válasszunk betűtípust a weboldalhoz?

betűtípusok, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés

Képzeld el, hogy mindenhol ugyanazt a betűt látod. Az óvoda kapujában, a rendőrségen és az interneten is. Szerinted meg lehetne állapítani, hogy mivel foglalkozik az adott cég? Biztos, hogy nem.

Ma már elképzelhetetlen tartjuk azt, hogy csak egy betűtípus létezzen, amiért utólag is hálát adunk Steve Jobsnak. Egykor a számítógépeken tényleg csak egy betűtípus volt, és éppen az Apple megálmodója akadt ki azon, hogy az íráshoz miért nem lehet változatosan alkotni. Milyen igaza volt! Ha most gondolunk a betűtípusokra, akkor fel sem tudnánk sorolni a lehetőségeinket.

betűtípusok, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés

Mennyire fontos a betű?

Tény, hogy a weboldalunk megjelenése nem csak a betűkön múlik, viszont egy rossz betűtípus használatával az egész dizájnt kidobhatjuk. Ha a látogató nem tudja elolvasni a tartalmat, vagy belefárad a szeme, akkor azonnal elköszönhetünk tőle. A Google pedig figyel, és hamar a megjelenési lista aljára kerülünk.

Ráadásul ez fordítva is elmondható, mivel egy teljesen leegyszerűsített weboldal is kelthet különleges hatást akkor, ha jól választjuk ki hozzá a betűtípusokat. Lényegében a felhasználó nem kezdi el elemezgetni a látottakat, azonban legbelül érezni fogja az összhangot, és lehet, hogy pont ezért marad nálunk.

Hova töltsük le?

Napjainkban kétféle betűtípust szoktunk megkülönböztetni aszerint, hogy hol akarjuk használni:

  • a számítógépünkön,
  • a weboldalunkon.

A számítógépre telepített betűtípust a Wordben és más képszerkesztő programokban tudjuk telepíteni. Ezeket a képeket használhatjuk akár a közösségi média oldalakon is.

A weboldal betűtípusok értelemszerűen a weboldalra mennek, itt lényegesen kevesebbre van szükségünk, elég, ha megtaláljuk a legjobban működőt.

Milyen betűtípust válasszunk?

Ha azt akarjuk, hogy minél több ember olvassa a megosztott tartalmainkat, akkor meg kell ismerkednünk azzal, hogy melyik betűtípusokat hol tudjuk használni. Ma léteznek:

  • talpas,
  • talpatlan,
  • lineáris talpas,
  • kézírásos fontok.

A talpas betűket onnan ismerjük meg, hogy a szárak alján egy kis talpacska van, ami vezeti az olvasó szemét, legalábbis a nyomtatott felületen. Interneten ez a fajta megoldás idővel teljesen lefárasztja a szemet, és az apró méret mellett olvashatatlanná válik. Ha nem akarjuk a látogatót terhelni, akkor maximum a címben használjuk.

A talpatlan betűk az ideális választás, ha weboldalra akarunk írni. Ilyenkor még a kis méret is könnyen olvasható, ráadásul átláthatóvá válik tőle a szövegtörzs is. A választék igen széles, így kényelmesen nézelődhetünk a szélesebb és vékonyabb fontok között.

A lineáris talpas betűk az elsőhöz hasonlítanak, de még annál is szögletesebbek. Nyomtatásban jól néz ki, azonban online kerüljük.

A kézírásos fontok erős hangulatot teremtenek, ugyanakkor hosszabb szövegnél fárasztják a szemet. Használjuk csak figyelemfelkeltésre.

Ha nem akarjuk elszédíteni a vásárlót, akkor ne használjunk kettőnél több betűtípust. Sokan úgy oldják meg, hogy egy családon belül választanak, mivel így látszik az eltérés, azonban mégis marad egy kis különbség. Az is jó tipp, ha a mérettel és a félkövér dőlt beállítással játszunk, hogy még inkább megmaradjon a honlap egysége.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.