webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs
Mit adjunk el az interneten?
2021-10-15
honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs
Hogyan adjunk el valamit olyan felhasználóknak, akik szörfölnek a neten?
2021-11-15
Összes

Miről és hogyan írjunk blogot a weboldalra?

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

A saját weboldal egyik legnehezebb pontja a saját blog vezetése. Nemcsak az időhiány nehezíti meg a dolgot, hanem az újabb és újabb témák felkutatása. De hogyan találjuk meg az ideális témát és kivitelezést?

Az írás szépsége és nehézsége

Vannak olyan emberek, akik 10 perc alatt összehoznak egy komolyabb cikket, mások pedig órákig tudnak ülni a fehér lap felett. Ha te a második kategóriába tartozol, akkor először a témát kell kitalálnod, mindenféle nyitott fájl nélkül. Ne is próbáld meg a kisujjadból kirázni, hiszen pont erre találták ki az internetet.

Az első fontos kérdés, hogy mivel foglalkozik a weboldalad. Ablakot adsz el? Angol kurzust adsz el? Ha tudod, hogy mi a célod, akkor jöhet a kutatás. Meg kell nézned, hogy milyen kérdések érdekelhetik az embereket. Az ablakos témánál például kereshetsz a műanyag ablakokról, írhatsz beszerelési tanácsokról vagy takarítási tippekről. Ha angol kurzust adnál el, akkor összegyűjthetsz vicces angol szokásokat és mondásokat, adhatsz pár tanulási tippet, és érvelhetsz az angol tanulás mellett.

Az ötleteket mindig írd fel egy papírra, vagy a telefonod applikációjába, hogy később se kelljen az üres lap felett ülnöd.

Megvan a téma, mi jön most?

Ha van pár kérdésed, akkor azokat kell finomítani. Próbáld meg úgy megfogalmazni, hogy az ember rá akarjon kattintani. A műanyag ablak előnye helyett lehetne 4 érv a műanyag ablak mellett, amiket te sem tudtál. Az a lényeg, hogy az olvasó a tudás birtokába akarjon jutni, vagyis kattintson.

A figyelemfelkeltő cím után jöhet maga az írás. Fejben vagy írásban bontsd részekre a szöveget. Legyen egy rövid bevezetése, majd azonnal térj rá a tippekre, tanácsokra, tévhitekre. Ne akarj túl sokat magyarázkodni csak azért, hogy hosszabbnak tűnjön a bejegyzésed. Az emberek nem buták, lazán átugorják a felesleges bekezdéseket, és még meg is jegyzik maguknak, hogy át akartad őket verni.

Biztosan te is olvastál olyan cikkeket, ahol az első három vagy négy bekezdés ugyanazt mondta el csak másképp. Ez azért van, mert egyesek inkább a Google-nek akarnak megfelelni, nem pedig az olvasóknak.

Figyeljek a Google-re?

Igen is, meg nem is. Bizonyára te is hallottál már a kulcsszavakról, amiknek benne kell lenniük a szövegben, azonban nem szabad erőlködni. Ha ablakokról írsz, akkor erőlködés nélkül is bekerül az ablak szó a cikkedbe, csak olyan hosszabb kifejezéseket kell keresned, mint az olcsó ablak vagy az ablakszerelés.

A Google tudni fogja, hogy mikor írsz a keresőmotoroknak cikket, és előre szólók, hogy nem szokta szeretni. Sokkal jobban jársz, ha a vásárlóidra koncentrálsz, és mindig valamilyen érdekességet vagy megoldást írsz le nekik a weboldaladon.

Megéri cikkeket írni?

Naná! Ezek a nehezen megírt bejegyzések lesznek a kulcs a tartalommarketingedhez. Minél jobb szövegeket gyártasz, annál nagyobb eséllyel fogsz a kereső elejére kerülni. Ha pedig az embereknek tetszik a segítséged, akkor a termékeidet és a szolgáltatásaidat is meg fogják nézni, te csak írj nekik rendszeresen.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.