Miket vegyünk figyelembe a tartalomkészítő kiválasztásakor?

weblap készítés, weblapkészítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés Pécs
Miket vegyünk figyelembe a honlapkészítő kiválasztásakor?
2017-07-10
honlapkészítés, honlapkészítés Pécs, honlap készítés, honlap készítés Pécs
Milyen támadások érhetik a weboldalamat és hogyan védekezhetek ellenük?
2017-08-27
Összes

Miket vegyünk figyelembe a tartalomkészítő kiválasztásakor?

szövegírás, szövegírás Pécs, tartalommarketing, tartalommarketing Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs

Az utolsó bejegyzésben arról volt szó, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, amikor honlapkészítésre keresünk megfelelő szakembert. Ezt a témát folytatva, ma azt nézzük meg, hogy mire kell figyelni akkor, amikor tartalomgyártásra keresünk partnert.

A tartalommarketing továbbra is az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy több látogatót vigyünk a honlapunkra és így növeljük a nyereségünket. Rengeteg cég használja ezt a megoldást, de még több olyan cég van, ami még mindig nem használja, így ha mi élünk a tartalommarketing adta lehetőségekkel, kitűnhetünk a konkurenciáink közül.

Fontos, hogy nem mindig könnyű elindulni ezen a területen. Bár megpróbálkozhatunk saját magunk előállítani a tartalmakat, nekem személy szerint az a tapasztalatom, hogy ha az ügyfelek úgy gondolják, hogy majd ők megírják a cikkeket, akkor abból általában nem lesz semmi, mivel vagy idejük vagy ötletük nem lesz rá. Éppen ezért gyakran jobb, ha kiszervezzük ezt a tevékenységet egy másik cégnek.

Ebben a bejegyzésben megtudhatod, hogy mire érdemes figyelni, amikor szövegírókat keresel. De előbb nézzük meg, hogy miért érdemes kiszervezni ezt a tevékenységet.

szövegírás, szövegírás Pécs, tartalommarketing, tartalommarketing Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs

Miért okos dolog, ha kiszervezed a tartalommarketinget?

A szövegírás kiszervezése egy roppant egyszerű koncepció: te olyan munkát végzel, amit többnyire házon (cégen) kívül tudsz végezni, vagy egyszerűen nincs rá időd. Én azt szoktam mondani, hogy mindenki foglalkozzon azzal, amihez ért. Lehet, hogy én is megtudnám szerelni az autómat, de valószínűleg tovább tartana mint egy szerelőnek és az alatt az idő alatt akár pénzt is kereshetek a honlapkészítéssel.

Ha a bloghoz egy szövegírót veszünk igénybe, akkor több fontos előnyhöz is jutunk. Ezek közül a három legfontosabb:

Olyan szakértő kezébe adhatod ezt a tevékenységet, aki képes megfelelően kezelni a vállalkozásod online jelenlétének legfontosabb elemét. Ő tudni fogja, hogy hogyan lehet a szövegeket úgy elkészíteni, hogy azok a lehető leghatékonyabbak legyenek a keresők számára is.

Képes leszel olyan nyelven kommunikálni a látogatókkal, hogy azok laikusként is megértsék a bejegyzések mondanivalóját. A vállalkozók hajlamosak a szakzsargont használni, míg egy szövegíró a laikusok nyelvén is le tudja írni ugyanazt.

Nem kell órákat eltöltened azzal, hogy megpróbáld elsajátítani a tartalommarketing alapjait, hanem helyette építheted inkább a saját vállalkozásodat.

Összességében tehát a szövegírás kiszervezése megfelelő stratégia lehet azoknak a kisvállalkozóknak, akiknek kevés ideje van, de mégis szeretnék építeni a weboldalukat. Ez természetesen anyagi befektetést igényel, de ha a megfelelő szövegírót választod, akkor egyrészt meglesz az eredménye is, másrészt ha megelégszünk havonta kevesebb cikkel is, akkor nem is drága. A HonlapCentrum esetében például a legkisebb szövegírás csomag ára bruttó 6 990 Ft havonta, amiben 2 bejegyzés megírása és publikálása van benne. Ideális esetben én azt szoktam mondani, hogy hetente legalább egy cikket kellene publikálni, de a havi 2 is több, mintha semmit se tennénk.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
Hol találhatok megfelelő szövegírót?

Miután már eldöntöttük, hogy kiszervezzük a tartalommarketinget, a következő lépés, hogy megtaláljuk a megfelelő tartalomszolgáltatót.

Erre több lehetőségünk van. Megpróbálhatunk keresni a Google segítségével egy céget, ami foglalkozik szövegírással is és tőlük árajánlatot kérni. Nem kell aggódni, valószínűleg elég sok ilyennel fogunk találkozni. Persze ezek a cégek nem feltétlenül lesznek olcsóak.

Egy másik megoldás lehet, ha megpróbálunk keresni egy szabadúszó egyetemistát, aki a suli mellett vállal ilyen jellegű munkákat. Itt nagyon fontos, hogy figyeljünk a megbízhatóságra. Az ügyfeleink visszajelzései alapján gyakran előfordul, hogy az ilyen szabadúszók nem küldik el határidőre a szövegeket, amiket bevállaltak. Illetve ebben az esetben valószínűleg nem várhatjuk el, hogy az adott egyetemista tisztában legyen a megfelelő keresőoptimalizáláshoz szükséges ismeretekkel, ő csak szöveget fog írni nekünk.

A második lehetőségnél úgy tudjuk növelni a megbízhatóságot, ha több szövegírót is igénybe veszünk, ilyenkor azonban érezhetően eltérő lehet az egyes bejegyzések stílusa. Erre érdemes figyelni a rendszeres olvasók miatt. Illetve ne felejtsük el ennél a lehetőségnél azt sem, hogy a mi részünkről is igényel munkát, hiszen akárcsak az irodában lévő dolgozók esetében, a szövegírók munkáját is koordinálnunk kell.

szövegírás, szövegírás Pécs, tartalommarketing, tartalommarketing Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs

Főbb tényezők, amiket érdemes figyelembe vennünk

Ha megtaláltad a szerinted megfelelő szövegírókat, akkor érdemes lehúzni párat a listáról, hogy kevesebb közül kelljen választanunk. Azért is fontos ez, mert ha rossz döntést hozunk, akkor nem csak a honlapunk keresőoptimalizálása szenvedheti meg, de a cégünk hírneve is, hiszen ezek az írások kerülnek ki az üzleti blogunkba, ezért nem is érdemes elkapkodni.

Lássuk, hogy milyen szempontokat is érdemes figyelembe vennünk akkor. A prioritásokat mindenki határozza meg saját magának az igényei alapján:

Legyenek visszakövethetőek a korábbi munkái: ha esetleg nem is elérhetőek publikusan, ha kérsz referenciákat, akkor tudjon küldeni pár cikket, hogy elolvashasd őket és megismerhesd a stílusát.

Megfelelő kommunikáció: az első tapogatózó e-mailedre érkező válaszának a stílusából máris leszűrheted, hogy nagyjából milyen stílusban fogja megírni a cikkeket majd.

Árak: nagyon leegyszerűsítve, hogy mennyit kér a szolgáltatásért. Sokan pontos árat csak akkor tudnak mondani, ha már tudják, hogy milyen témában kell cikkeket írni, hiszen nem mindegy, hogy miről kell írni. Ha a szövegírónak van már tapasztalata az adott területen, akkor gyorsabban tud újabb cikkeket írni, míg ha még nincs, akkor neki is meg kell ismernie a szakterületedet előbb, ami nyilván több idő és így több pénz is.

Miután leszűkítettük a listát, érdemes lehet mindegyik szövegírót megbízni 1-1 kisebb projekttel és az ott kapott minőség alapján meghozni a végső döntést az egyik vagy a másik mellett.

Összefoglalva tehát, az egyes kisvállalkozások a tartalommarketingre drága luxusként tekintenek, mégis a tapasztalatok szerint hatékonyabb, mint a legtöbb hagyományos taktika és így idővel mindenképpen megtérül számunkra a befektetés.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti vagy itt a cikk alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.