Miket vegyünk figyelembe a honlapkészítő kiválasztásakor?

keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs, SEO, SEO Pécs, weblap készítés, honlap készítés
Ezeket a hibákat ne kövesd el az első honlapoddal
2017-05-07
szövegírás, szövegírás Pécs, tartalommarketing, tartalommarketing Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs
Miket vegyünk figyelembe a tartalomkészítő kiválasztásakor?
2017-07-24
Összes

Miket vegyünk figyelembe a honlapkészítő kiválasztásakor?

weblap készítés, weblapkészítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés Pécs

Hogyan választod ki azt, hogy kivel készítteted el a honlapodat? Mint kisvállalkozó és HonlapCentrum blog olvasó, valószínűleg már tudod, hogy fontos, hogy legyen weboldalad. Ehhez persze fontos, hogy megtaláld a megfelelő szakembert, aki ebben segítségedre lesz. De mégis mi alapján kellene őt kiválasztanod? Mi a különbség az egyik vagy a másik honlapkészítő cég között?

Egy rossz cég kiválasztása nagyon kellemetlen lehet, de mégis sokszor előfordul, hogy egy-egy cég leragad egy olyan honlapkészítő cégnél, amellyel nem elégedettek, csupán azért, mert irtóznak már a gondolattól is, hogy újra elkezdjenek megfelelő weblapkészítőt keresni.

Ha korábban még nem volt honlapod, akkor valószínűleg még nincs ilyen irányú tapasztalatod, de ne csüggedj! Vannak olyan kulcsfontosságú tényezők, amelyek segítenek abban, hogy a megfelelő szolgáltatót válaszd ki. Lássuk is akkor őket!

A kommunikáció fontossága

Egy jó honlapkészítő valószínűleg sok kérdést fog feltenni, mivel igyekszik minél többet megtudni rólad és a vállalkozásodról. Ha egy olyan céggel tárgyalsz, amelyiket nem érdekli a vállalkozásod, akkor az biztosan rossz jel.

Többek között ezért is szeretem a honlapkészítést. Lehetőségem van megismerni egy csomó vállalkozót, akik rengeteg különböző dologgal foglalkoznak. Egyrészt természetes érdeklődésem is van az élet különböző területeire, másrészt ahhoz, hogy a megfelelő honlapot tudjam elkészíteni a számodra, ahhoz fontos az, hogy átlássam, hogy pontosan mivel is foglalkozol és mit is szeretnél elérni a leendő honlap segítségével.

Ami szintén elő szokott fordulni és én személy szerint utálom az, amikor egy-egy szolgáltató a szakzsargonba menekül egy árajánlat során. Sokszor volt már példa arra, hogy megkeresett egy ügyfél, hogy szeretne árajánlatot kérni és átküldött egy komplett listát szakszavakkal, hogy mit is szeretne. Az egyeztetések során gyorsan kiderült, hogy igazából fogalma sincs arról, hogy mi van leírva a listában, csupán kapott egy árajánlatot egy másik cégtől, amit drágának tartott és ezért az alapján kért árajánlatot a HonlapCentrumtól is. Ilyenkor mindig azzal kezdek, hogy átbeszéljük, hogy mit jelent az, ami le van írva az eredeti árajánlatban és abból valójában mire is van szüksége a vállalkozónak.

weblap készítés, weblapkészítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés Pécs

Tudd, hogy mire is van szükséged

Ezzel el is jutottunk a második fontos ponthoz. Neked is tudnod kell, hogy pontosan mit szeretnél. Nem mindegy, hogy csupán egy olyan honlapra van szükséged, ami egyszerű információforrásként szolgál, mivel fix partnereid vannak és valójában nincs szükséged újabbakra, vagy egy olyanra, aminek folyamatosan új vevőket vagy ügyfeleket kell hoznia.

A két változat felépítése között óriási eltérés van, és a honlapkészítő is ennek megfelelően áll neki a munkának. Utóbbi esetben sokkal nagyobb szerepe van a honlap szövegezésének is. Ilyenkor én például mindig Szilágyi Tímeát szoktam ajánlani az ügyfeleim részére, aki már számos általam készített honlaphoz írt remek marketing szövegeket. Ez persze megemeli a költségeket, de ezek a szövegek nagyon fontosak lesznek később.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
Ismerd meg (legalább egy kicsit) a szakszavakat

Nyilván nem arról van szó, hogy profi webfejlesztővé váljál, de ha szeretnéd megtalálni a megfelelő céget, aki elkészíti számodra a honlapot, akkor érdemes legalább egy kicsit megismerni a szakszavakat. Az alábbiakban röviden összeszedtem néhányat neked, amelyek biztosan elő fognak kerülni.

Webdesign: ez egy mindenre megfelelő kifejezés. Ezt mondjuk a weboldal megjelenésének a megtervezésére, az elrendezés kialakítására, de a konkrét kódolás részére is.

Fejlesztés: ez egy kicsit már pontosabb, ez alatt a tényleges kódolást értjük. Ez jelentheti azt is, hogy egy teljesen egyedi weboldalt építenek fel, de azt is, hogy csupán egyéni funkciók kerülnek hozzáadásra egy olyan tartalomkezelő rendszerhez, mint amilyen például a WordPress is.

Arculattervezés: ez jelentheti csupán a logótervezést, de akár a teljes vállalati megjelenés kialakítását is, ami adott esetben magában foglalhatja a logót, a névjegykártyát, esetleg egy prezentációs sablont, levélpapírt, stb.

Keresőoptimalizálás: ez is rengeteg dolgot jelent. Egyrészt a technikai keresőoptimalizálást, ami a honlap kódjának és szerkezetének a megfelelő elkészítése, másrészt a linképítést, szövegírást és még sok mást.

Tartalomstratégia: ez a szövegírást jelenti. Nagyon fontos, hogy a honlap blogjába felkerülő szövegek megfelelően legyenek felépítve.

weblap készítés, weblapkészítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés Pécs

Néhány további gondolat, amire érdemes figyelni a választás során

Ha már úgy érezzük, hogy kezdjük megtalálni a számunkra megfelelő honlapkészítőt, akkor érdemes még néhány dologra figyelni:

Az adott cég végzi az összes szolgáltatást vagy van olyan, amit kiszervez alvállalkozók számára? Ezt nem árt tisztázni, hogy tudjad, hogy ki is fog dolgozni a honlapodon.

Az adott cég a közelben van? Habár ebben az iparágban ez nem feltétlenül szükséges, mégis sokan igénylik a személyes kommunikációt. Ha te is így vagy ezzel, akkor figyelj arra, hogy helyi céget válasszál!

Milyen korábbi ügyfeleik voltak? Dolgoztak már esetleg olyan vállalkozással, mint a tied? Nézd meg a referenciákat és kérdezz is rá nyugodtan, hogy van-e esetleg hozzád hasonló ügyfelük, aki nincs fent a honlapjukon. Fontos, hogy nem kell megijedni, ha már dolgoztak hasonló cégnek. Ez nem azt jelenti, hogy akkor nem csinálhatják meg a te honlapodat is ők. Sőt, sokszor még előnyöd is lehet belőle, ha már van tapasztalatuk az adott területen.

Ha nem foglalkoznak olyan szolgáltatással (pl. fotózás, tárhely szolgáltatás, grafikai tervezés, szövegírás, weboldal karbantartás stb.), amire esetleg szükséged lehet, akkor össze tudnak-e kötni valakivel, aki ezzel foglalkozik? Ha igen, ez nagyban megkönnyíti a te dolgodat!

Miket mondanak róla a régi ügyfelek? Mielőtt bárkit kiválasztanál, érdemes utánanézni, hogy miket írtak az adott cégről a régi ügyfelek. Ezekből tanulhatsz a legtöbbet. A HonlapCentrum korábbi ügyfeleinek a véleményét itt olvashatod a facebookon, itt pedig a Google Plus-on.

Van blogjuk? Az online marketing, webdesign folyamatosan változik. A honlapkészítéssel foglalkozó cégeknek folyamatosan meg kell osztaniuk az ügyfeleikkel a különböző ismereteiket, hogy azok javíthassák a saját vállalkozásuk működését.

Miután elkészült az oldal segíteni fognak? Ez fontos kérdés mivel a weblapkészítés nem ér véget a honlap átadásával. A weboldalak mellé folyamatos támogatást kell nyújtani az ügyfelek részére.

Ha jól jársz el és megtalálod a számodra megfelelő weblapkészítőt, akkor feltehetően egy hosszútávú partnert fogsz találni, akire a későbbiekben is számíthatsz majd.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti vagy itt a cikk alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.