honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Nincs sikeres honlap online marketing nélkül?
2020-06-05
honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs
A weboldal és a közösségi média ereje
2020-07-01
Összes

Miért legyen mobilbarát a weboldal?

keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs, SEO, SEO Pécs, weblap készítés, honlap készítés

2020 bátran nevezhető a technológia évének. Nem várt események tömkelege zúdult a nyakunkba, ami olyan fordulatokhoz vezetett az egész világon, amire nem voltunk felkészülve.

Az utóbbi pár hónap megpróbálta kifordítani az eseményeket és káoszt hagyni maga után, azonban a felkészült cégek túlélték ezt is. Idén először látható a valódi fontossága annak, hogy a termékeinket interneten keresztül is tudjuk forgalmazni, árusítani és reklámozni.

Amikor az ember nem tud kimenni a lakásból és a neten szörfölésre van ítélve, akkor felfedezhet olyan weboldalakat, amiknek a létezéséről nem tudott.

Pár évvel ezelőtt csak akkor tudtunk a neten keresgélni, hogyha számítógéppel rendelkeztünk. Bár napjainkban szintén sok laptopot és asztali gépet találunk a boltokban, már nincs olyan telefon, ami ne tudna hasonló funkciókat. Ennek az eredménye, hogy a kényelmesebb felhasználói élmény miatt sokan a kisebb képernyőkön keresztül fedezik fel a világot, ahelyett hogy a nagy gép elé ülnének. Ez a weboldalaknak egyszerre jó és rossz.

Változnak az idők, változnak a képernyők

Két éve az 5,5 colos képernyők voltak divatban, tabletnél pedig a 10 colosok. Ez mára teljesen megváltozott, a legtöbb telefon úgynevezett végtelen képernyővel rendelkezik, ami a 16:9 felbontást nyújtja. Ez azt jelenti, hogy a képek és videók hosszúkásan jelennek meg, nem pedig a szokásos 3:4 aránnyal.

Ha a weboldalunk nincsen felkészítve ezekre az újításokra, akkor a felhasználó azonnal ki fog lépni, a visszanyílnak pedig ára van, főleg, ha a keresőmotorok észreveszik ezt.

A számítógépen tökéletesen megjeleníthető weboldalak az új hosszúkás telefonokon máshogy festenek. Miközben egy tableten talán még olvasható marad a tartalom, addig a mobilok képernyőjén a betű olyan apró lesz, amit senki nem akar majd elolvasni.

A gépen jól kinéző színösszeállítások egy kisebb telefonon sem fognak ugyanolyan jól mutatni, főleg, ha az esti fénykörülményekre gondolunk. Ilyenkor elengedhetetlen fontossága van a mobilbarát honlap elkészítésének. Ez mindenképpen fontos ahhoz, hogy felhasználóbarát élményt nyújtsunk, és a Google lássa, hogy az emberek szeretik a mi oldalunkat.

weblap készítés, weblapkészítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés Pécs

Mobilnézet és az olvasók

2019 első negyedévéről elmondható volt, hogy Magyarországon a felhasználók 48,7%-a használt telefont a böngészéshez, ami folyamatosan növekszik. Idén ez még több lesz, és hamarosan a használóknak több mint a fele inkább a telefonon fog egy-egy terméket, vagy szolgáltatást megkeresni.

Ha a mi honlapunk csak és kizárólag a számítógépekre van kiélezve, akkor a lehetséges vevőknek több mint a felét fogjuk elveszíteni. Ráadásul, ha a felhasználó pár másodpercen belül visszalép, akkor a Google tudni fogja, hogy valami nincsen rendben, és nem fogja ajánlani a honlapunkat megtekintésre.

Bizonyos felmérések szerint ma a vállalkozói weboldalak 20%-a még mindig nem mobilbarát. Ezt kihasználhatjuk, ha mi azzá tesszük a sajátunkat, így még több potenciális vevőre fogunk rátalálni. A mobilbarát megjelenés mellett azonban mindig figyeljünk a színekre, hogy könnyen olvasható legyen, így az olvasó több ideig fog szörfözni a cikkeink között.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.