Marketing és pszichológia a honlap dizájn mögött

honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs, weblap készítés
Így lehet ocsmány és használhatatlan weboldalunk 2019-ben!
2019-08-15
weblap készítés, honlap készítés, weblapkészítés, honlapkészítés, weboldal készítés, weboldalkészítés
Design trendek 2019-ben I. rész
2019-09-05
Összes

Marketing és pszichológia a honlap dizájn mögött

honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs

Nem is gondolnák, hogy a való életben mi minden lehet kihatással az emberek döntéseiben.

Legyen egy jól megválasztott öltözet, egy harmonikus színhatás vagy egy kellemesen lágy zene, sokszor észrevétlenül bújnak meg a döntéseik mellett a gerilla marketing elemei. Ugyanis az emberi viselkedéseket és reakciókat sokszor egészen apró motívumok is befolyásolhatják.

Nincs ez másként természetesen a weboldalak küllemével vagy szerkezetével kapcsolatban sem. Manapság már olyan pszichológiai trükkökkel élnek a szakemberek, amelyek vásárlásra vagy több idő eltöltésére is ösztönözhetik a felhasználókat.

A megfelelő pozitív hatás elérése érdekében érdemes tanulmányozni bizonyos pszichológiai trükköket, amelyek használatával garantált sikereket érhetnek el. Erre egy külön szakterület is kialakult az évtizedek során méghozzá a marketing. A marketing egyik legfőbb feladata kiválasztani a leghatékonyabb eszközöket a pozitív hatások eléréséhez. Ilyen egyértelmű eszköz a kinézet és a mögötte megbúvó pszichológia.

Pszichológiai háttér

A weboldalak kinézetének tervezésekor elsőnek a célcsoportot kell meghatározni, hiszen ez befolyásolja, hogy milyen színeket, képeket, elrendezést, tartalmakat, funkciókat használhat egy weboldal.

De ugyanolyan fontos, hogy a tartalomhoz is illő legyen a szín, pl. gyermekjátékokat árusító weboldal lehetőleg vidám színekkel legyen kiszínezve, hanyagolja a komor tervezést. Egy relaxációs szolgáltatást nyújtó weblap lágy vonalú és színű alakzatokat tartalmazzon, de vibráló hatást keltő színeket mellőzze.

Teljesen más színeket, illetve azok árnyalatait célszerű tehát célcsoportonként és tartalmanként használni. Érdemes ezekről szóló kutatásokat elolvasni. Van olyan erről szóló cikk, amely szerint pl. a nők kevésbé szeretik a szürke, narancs és barna árnyalatait, míg a férfiak a lila, narancssárga, barna árnyalataival nehezebben barátkoznak meg.

Továbbá fontos szempont a szakemberek által, a színek árnyalatán túl azok telítettsége és harmóniája is. Fontos szempont, hogy öt színnél több ne legyen felhasználva a dizájn elkészítésekor.

Érdekes módon az eddig megszokott színek kialakítások használatát is hatásosnak vallják. A szín használatnál fontos, hogy egyes színeket az emberi agy már egy reklámhoz vagy egyéb más dologhoz kapcsolja, ezeket érdemes használni a weboldal tervezésekor.

Nem csak a szín a fontos!

A színek mellett érdemes a menüpontok elhelyezését is számításba venni. Ugyanis a periférikus látással az emberi agy automatikusan balról jobbra halad.

A leggyakrabban megnézett terület nem más, mint a bal felső sarok. (Ez természetesen a közösségi oldalaknak köszönhetően kezd átalakulni a jobb oldalra.) Érdemes tehát a lényegi információkat balról jobbra elhelyezni.

honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs

A periférikus látásra támaszkodva érdemes a hirdetéseket is balra elhelyezni, az emberi agy így azonnal észreveszi. A hirdetési elemek sokaságát viszont érdemes távol tartani, hiszen sok embert idegesítenek. Érdemes megtalálni a megfelelő egyensúlyt. A hirdetések mellett érdemes használni egyszerű sémákat. Egyszerű alakzatokkal és színekkel lehet kompenzálni az ugráló hirdetési felületeket.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.