honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs
Kivel dolgozzunk együtt és kivel ne, ha webfejlesztőt keresünk?
2020-05-08
honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Nincs sikeres honlap online marketing nélkül?
2020-06-05
Összes

Legális, ingyenes képek weboldalunkra

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

A honlapkészítés során számos dologra oda kell figyelnünk. Ma már többet kell nyújtanunk, mint a konkurencia, ha meg akarjuk ragadni a látogatók figyelmét. Ezért az egyediség rendkívül fontos.

Ahhoz, hogy szép, gyors és letisztult weboldalunk lehessen, megfelelő szakemberre is szükségünk van, aki tisztában van a legújabb webes trendekkel, a weboldal sebesség optimalizálásában és a keresőoptimalizálásban is. Emellett a különböző webes szabályokat, jogi szabályozásokat is be kell tudnunk tartani.

A legtöbben megelégszenek egy másik oldalról letöltött GDPR szabály szerinti adatvédelmi szöveggel és felhasználási feltételekkel, amibe legtöbbször a hatóság sem szokott belekötni. Azonban más a helyzet a képekkel. A jogszerű képfelhasználásra nagyon kevesen ügyelnek még mindig. Külföldön azonban már komoly jogi következménye van az illegálisan felhasznált képeknek. Noha Magyarországon is figyelemmel kísérik (főleg a nagyobb cégek), hogy fotóikat felhasználják-e máshol, egyelőre még nagyobb pereskedésig nem jutott el egyetlen ügy sem.

Jobban járunk, ha levesszük a jogtalanul használt képet!

Külön szervezetek és algoritmusok pásztázzák a külföldi és magyar weboldalakat is jogszerűtlen képfelhasználások után. Ez az intézkedés pedig a magyar weboldalakat, blogokat, webáruházakat és webportálokat is utolérte. Több magyar webmester és oldal tulajdonos számolt be arról, hogy komoly figyelmeztetéseket és utólagos számlákat kaptak, amelyek akár több ezer eurós összegről szólnak, a jogszerűtlen képfelhasználás miatt.

Ilyenkor két lehetőségünk van: vagy levesszük a képet és erről tájékoztatjuk a számlát kiállító szervezetet vagy kifizetjük a borsos díjat. Ez utóbbit egy kisebb cégnek egyáltalán nem érdemes választania, ugyanis méltánytalanul nagy összegeket szoktak követelni és egy 10-14 napos türelmi időt is kiszabnak a fotó eltávolításához, így érdemesebb inkább ezzel az opcióval élnünk.

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

Mit tegyünk, hogy ne büntessenek meg

Általában a jogszerűtlen képfelhasználásra akkor kerül sor, amikor a Google képkeresőjéből jutunk egy oldal fotóihoz hozzá és nem ellenőrizzük a jogi szövegezést. Erre még akkor is van esély, ha külföldi oldalról „lopunk” képeket. Ezért elsősorban saját magunk készített képekkel érdemes illusztrálni szolgáltatásainkat és blogbejegyzéseinket, akárcsak webáruházunk termékkészletét.

Amennyiben erre valamiért nincs lehetőségünk, vásároljunk legális forrásból képeket online olyan oldalakról, mint a https://www.shutterstock.com, a https://www.gettyimages.com, a https://hu.123rf.com/ vagy az https://www.istockphoto.com.

Szerencsére számos ingyenes lehetőség is van legálisan felhasználható képek letöltésére olyan portálokról, amelyek magyarul is „tudnak”. Ilyen szolgáltatást kínál a https://pixabay.com/hu, a https://www.pexels.com/hu-hu, a https://foter.com és az https://unsplash.com is. Így, ahelyett, hogy jogi szövegezéseket bogarásznánk egy-egy kép felhasználhatóságáról, használjunk saját fotókat vagy ingyenes forrásokat saját weboldalunkon.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.