webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs
2022-ben még mindig nincs blogja a weboldaladnak?
2022-04-28
honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Mik azok a témák, amik a legkeresettebbek az interneten?
2022-06-01
Összes

Kezdő SEO útmutató

keresőoptimalizálás Pécs, seo Pécs, tartalommarketing, blogírás, tartalommarketing Pécs, blogírás Pécs, szövegírás, szövegírás Pécs

A honlap létrehozása és közzététele csak az első lépés, ugyanis meg kell tölteni látogatókkal. Ennek a legegyszerűbb módja a keresőmotorok munkája, de meg kell dolgoznunk azért, hogy a Google szeresse a tartalmainkat. A keresőoptimalizálás vagy SEO növeli az esélyét annak, hogy megjelenjünk a találati listán, ami az új ügyfeleket fogja hozni.

Miért fontos a keresőoptimalizálás?

A SEO azért fontos, mert a keresési eredmények határozzák meg a látogatók számát. A jó pozicionálás lehetővé teszi, hogy a megfelelő látogatókat kapjuk, akiket tényleg érdekel a mi termékünk vagy szolgáltatásunk.

A legtöbb ember beír egy kérdést vagy egy szót, majd rákattint az első keresési eredményre, és nem nézi meg a többit. Ehhez pedig vagy fizetett hirdetésre van szükségünk, vagy jól beállított weboldalra. Ha azonban nem szeretnénk már az első pillanattól kezdve fizetni, akkor használjuk ki a Google erejét.

Hogyan működik a Google?

A Google működése bonyolult, de szerencsére egyszerűen is el lehet magyarázni. Képzeljünk el apró robotokat, amik a nap 24 órájában megállás nélkül figyelik, olvassák, ellenőrzik a weboldalak kódjait, hivatkozásait és a látogatók viselkedését. Amikor a robotok új oldalt találnak, akkor a megadott információ alapján beosztják egy bizonyos típusba, és az adott algoritmus segítségével besorolják.

A Google nem árulja el, hogy miként működik pontosan az algoritmusa, azonban ad pár tippet ahhoz, hogy sikeresen szerepeljünk a robotok szemében. Ilyen a pontos és hasznos tartalom, a webhely könnyű és biztonságos használata, valamint a mobilra történő optimalizálás. Igaz, hogy nagyjából 200 SEO tényező létezik, de jó, ha a legfontosabbakat betartjuk.

Ha saját weboldalt kezdünk üzemeltetni, akkor a következő lista jó kiinduló pont lehet:

  • eredeti és értékes tartalom
  • természetesen használt kulcsszavak és kifejezések
  • érthető tagolás, megfelelő struktúra
  • jó minőségű linkek
  • mobilbarát megjelenés
  • könnyű navigáció
  • rendszeresen frissített tartalom

Mit ne tegyünk?

Vannak olyan régi SEO tippek, amik egykor működtek, de ma már elavultak, ezeket mindig kerülni kell. Az egyik ilyen, amikor a kulcsszavakkal szó szerint telerakják a bejegyzést vagy a cikket, ráerőltetik a szövegre. A kulcsszó sűrűség régen segített abban, hogy jobb rangsort kapjunk, de ma már büntetést is kaphatunk, ha nem jól csináljuk.

Az a legjobb, ha a másolt tartalmat is kerüljük, eszünkbe se jusson mástól elemelni cikkeket, mivel a Google pontosan látja majd, hogy ki kiről másolt, a másolót pedig hátrébb helyezi. A rejtett szövegek és hivatkozások szintén régen voltak divatosak. Ez azt jelentette, hogy teleírták linkkel a szöveget, majd megváltoztatták a betű színét, hogy ne zavarja az olvasó szemét. De ne felejtsük el, hogy a Google nem ember!

Bármit is csinálunk, a SEO nem fog működni azonnal. Meg kell értenünk, hogy ez hosszútávú folyamat, azonban ingyenes. A jó tartalom gyártása inkább az időnkbe kerül, de mindenképpen megéri, mert egyre több felhasználó fog eltalálni hozzánk. Lehet, hogy pár év is eltelik a látványos fejlődés előtt, de onnantól kezdve nem állíthat meg minket senki.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.