honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs
A weboldal és a közösségi média ereje
2020-07-01
honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Miért legyen mobilbarát a honlap?
2020-08-01
Összes

Kell a weboldalhoz SEO tudás?

keresőoptimalizált honlap, keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs, keresőoptimalizált honlap Pécs

Az első keresőmotorok azt 1990-es évek elején jelentek meg. A Google 1996-os feltűnéséig sokan létrejöttek, mint például a Yahoo. Mikor megkezdődött az internetes fellendülés, az emberek rájöttek, hogy valóban pénzt tudnak keresni a használatukkal, és arra a következtetésre jutottak, hogy az internetes forgalmat vonzani kell, aminek a legjobb módszere a keresőmotorok felhasználása volt.

Ekkor indult el a köztudatban a SEO (keresőoptimalizálás) kifejezés, ami az organikus keresési eredményekre összpontosít, azaz arra, amelyik nincsen fizetve, tehát nem hirdetés.

A kifejezés angol szavakból ered: Search Engine Optimization. Úgy tudnánk egyszerűen megfogalmazni, hogy a keresőmotor optimalizálás a weboldal láthatóságának javítására szolgál.

Könnyen nevezhető tudományágnak, amely az évek során sokszor változott. Ilyen a Penguin, és a Panda frissítéseinek a nagy száma, amelyek mind-mind 180 fokos fordulathoz vezettek a SEO-ban. A mostani elvárás a keresési élmény optimalizálása és a felhasználóbarát felület elkészítése. Miközben pár évvel ezelőtt a linkek elhelyezése és linképítés volt a toppon, most gyorsabban előre haladunk, ha az olvasóknak hasznos információt, tartalmat készítünk.

A SEO két fő csoportja

A SEO-ról elmondható, hogy két fő csoportra tudjuk osztani. Ezen belül az egyik az oldalon belüli, On-site, amely a relevanciával foglalkozik. Ez biztosítja a weboldal optimalizálását, hogy a keresőmotor megértse a legfontosabb dolgot, azaz a tartalmat. A honlapon belül a kulcsszavak optimalizálását, a betöltési időt, a felhasználói élményt, a kód és az URL formátum optimalizálását értjük.

A másik a webhelyen kívüli SEO, ami a munkának azon része, amely a weboldalon kívüli tényezőkre összpontosít. Itt a legfontosabb tényezők a linkek száma és minősége, a közösségi hálózatokban való megjelenés, a helyi médiában való megemlítés, a márka tekintélye és a keresési eredmények teljesítménye, amelyeket a keresőmotorok mind figyelnek. Ezeket a lépéseket az online marketing stratégiában is integrálni kell.

google, google pingvin, google pingvin algoritmus, google algoritmus, keresőoptimalizálás Pécs

Kell ez nekünk?

Hogyha weboldal elkészítésén gondolkodunk, akkor mindenképpen érdemes a SEO-t is átvizsgálni, hiszen enélkül megeshet, hogy az oldalunk sokkal lejjebb fog kerülni.

Nem feltétlenül kell nagy dolgokra számítanunk, már alapvető szabályok betartásával is segíthetjük az oldalunknak a javítását. Felejtsük el a szövegekben elrejtett láthatatlan linkeket, amik más színnel kerülnek bele, ugyanis a felhasználó nem látja őket, viszont a Google mindent észrevesz. Ezek a pár éves trükkök ma már nem használhatóak, ne próbálkozzunk velük.

A SEO legfontosabb oka az, hogy a webhelyet minél hasznosabbá tegyük a felhasználók és a keresőmotorok számára. Bár mind a kettő különböző módon látja a weboldalt, a SEO-ra szükség van, hogy hasznos tartalmat tudjunk kínálni, és az jó helyre kerüljön.

Fontos a tartalmat mindig frissíteni, és optimalizálni a betöltési időt, hogy az interneten szaladgáló botok hamarabb át tudják vizsgálni a weboldalunkat, és ajánlják azt a felhasználóknak. Amennyiben rászántuk magunkat arra a lépésre, hogy saját weboldalt nyitunk, mindenképpen kezdjünk el informálódni.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.