keresőoptimalizált honlap, keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs, keresőoptimalizált honlap Pécs
Kell a weboldalhoz SEO tudás?
2020-07-15
szerver karbantartás, karbantartás, honlapkészítés, weblapkészítés, weblap készítés
Értesítés erőforrás-bővítésről
2020-08-13
Összes

Miért legyen mobilbarát a honlap?

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

Weboldal készítése minden alkalommal számítógépen történik. A munkához általában asztali gépet használunk, néhányan pedig a laptopokat részesítik előnyben.

A nagyobb képernyő, a csatlakoztatható egér és az erős processzor is hozzájárul, hogy könnyebben és gyorsabban haladjunk a munkával. Azonban, amikor olvasgatni szeretnénk, vagy keresünk valamit, akkor azt a telefonunkon keresztül szoktuk megtenni. 2020-ra az internetes adatforgalomnak több mint 50%-a a mobilokon keresztül áramlik, ezt pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Már 2013-ban is felhívták a figyelmünket arra, hogy a telefonok egyre nagyobb teret hódítanak meg az életünkben. Azóta hét év telt el, és ma már igaz az állítás, hogy hamarabb megyünk el otthonról lakáskulcs nélkül, mint a készülékünk nélkül. Az internet minden otthonban ott van, és az életünk szerves részét képezi, legyen szó vásárlásról, olvasásról, kapcsolattartásról, vagy információszerzésről. Pár másodpercen belül több ezer olvasandó cikk közül válogathatunk, így nem csoda, hogy a Google egyre nehezebb és keményebb szabályokat állít fel, ami alapján a weboldalakat erősen szűri.

Az olvasók és a Google

A honlapkészítők körében már évek óta egyre többször hangzik el az a szó, hogy mobilbarát kinézet, azonban még ma is sok olyan weblappal találkozunk, amelyet csak az asztali számítógép kijelzőjén lehet normálisan elolvasni. Ha ezt mobilról tesszük, akkor a szöveg kicsi lesz, és a felugró ablakok nem engednek se előre, se hátra lépni. Ez erősen zavaró, és arra kötelezi az embert, hogy inkább visszalépjen, és más oldal információját olvassa el.

Ha nekünk mobilbarát kinézetünk van, az azt jelenti, hogy a tartalom, legyen az szöveg. fénykép, vagy videó mindig alkalmazkodni fog az adott képernyő méretéhez. Lehet, hogy valaki a 10 colos táblagépről fog meglátogatni, valaki a 7 colos okostelefonjáról, más pedig a 4 colos apró készülékéről. Bár nem számítógépről beszélünk, mégis eltérőek a méretek, így a szöveget is eltérő módon kell megjelentetni ahhoz, hogy az olvasó kényelmesen tudjon haladni a szöveggel, külső zavaró tényezők nélkül.

Egyszerű, de nagyszerű

Az a baj, hogy nemcsak az olvasóink kényelmére kell figyelnünk, hanem a Google-re is. A legújabb algoritmusok már 5 éve előnyben részesítik azokat a honlapokat, amelyek mobilbarátok is.

Ha nem akarjuk elveszíteni az olvasóink felét, és nem akarjuk, hogy a Google megharagudjon, akkor mindenképpen mobilbaráttá tesszük a mi weboldalunkat is. Régen ennek a megvalósítására két weboldalt használtunk, azonban ma a reszponzív designnak hála egy lesz, ami automatikusan reagál a telefonos megjelenésre.

Ahhoz, hogy ellenőrizzük a weboldalunkat a Google ellenőrzőjét, vagy a saját telefonunkat is használhatjuk. Nyissuk meg a honlapunkat, és próbáljuk huzamosabb ideig használni.

Ma már nem kellenek a színes dizájnok és a bonyolult formák, hanem használhatunk fehér alapon minimalista megjelenést. Külön figyeljünk a betűtípus méretére, hogy a kisebb telefonokon se legyen túl nagy, a nagyokon pedig el lehessen olvasni. Ezáltal elégedett olvasókkal fogunk gazdagodni.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.