Ilyen egy jó webáruház arculata és felépítése

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
5 fontos tény, amit honlap készítés előtt figyelembe kell venni!
2018-06-15
weblap készítés, honlap készítés, weblapkészítés, honlapkészítés, weboldal készítés, weboldalkészítés
Ezekre a hibákra figyelj a weboldal készítésénél!
2018-07-20
Összes

Ilyen egy jó webáruház arculata és felépítése

webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs

A sikeres webáruházak között ránézésre nincs két egyforma. Pedig több köztük a hasonlóság, mint hinnénk, úgy megjelenésben, mint felépítésben. Azonkívül, hogy milyen a design, egy webshop esetében kiemelkedően fontos szerepe van a funkcionalitásnak is, hiszen a webáruháznak elsődleges feladata, hogy minél több vásárlót szerezzen. Most annak járunk utána, milyen designra és felépítésre van szüksége egy jól működő webáruháznak.

Sokan átesnek a ló túloldalára és túldizájnolják a webshopot. Pedig a főszerep minden esetben a terméké vagy szolgáltatásé kellene, hogy legyen. Ezek köré épül fel a webshop, melynek fő célja, hogy értékesítse az adott terméket. Ha a design elnyomja a terméket, a nézelődő figyelme könnyen elterelődik és a vásárlás meghiúsul.

A webshop megjelenésének valamilyen formában tükröznie kell az általa értékesített termékeket. Pl. egy gyerekjátékokat értékesítő webáruház arculata általában nagyon színes és vidám, míg egy luxusholmikat árusító webáruházé inkább letisztultabb, elegánsabb stílusú. Első ránézésre a látogató a designra figyel fel és ez alapján számít valamilyen termékre. Ha teljesen mást talál, mint amit a webáruház megjelenése alapján elvárt, csalódni fog.

Ezt könnyebb megvalósítani, ha a webshop kevesebb terméket árusít. Amennyiben a termékpaletta túl sok különböző cikket ölel fel, nehéz a megjelenés és a tartalom között megtalálni a kapcsolatot, ám törekedni erre minden esetben kell.

Egyszerű navigálás

Hogy a termékek könnyen elérhetőek legyenek a webshopban, meg kell valósítani a könnyű navigálást. Ez azt jelenti, hogy a látogató könnyedén eligazodik a különböző menüpontok között és hamar megtalálja a keresett terméket.

Hogy ezt elérjük, először is a vásárló helyébe kell képzelni magunkat. Egy bennfentes, aki a webshop termékeit és rendszerét részleteiben ismeri, másként fog hozzá a kereséshez, mint egy olyan látogató, aki először jár az oldalon. Ha nem tud könnyedén eligazodni, a látogató hamar tovább kattint. Az egyszerű navigálást megvalósítani pedig annál nehezebb, minél többféle terméket értékesítünk a webshopunkban.

Termékkategóriák

Ha sok különböző terméket árulunk, különböző kategóriákba történő csoportosításukkal könnyíthetjük meg a kínálatban az eligazodást a látogató számára.

Műszaki cikkeknél például gyakran előfordul, hogy márkák szerint csoportosítják a termékeket. Ám a legtöbb látogató nem konkrét márka alapján vásárol pl. hűtőgépet, hanem szeretné az összes gyártó hűtőgépjeit megnézni. Így a legjobb, ha funkcióik szerint soroljuk a termékeket kategóriákba.

Ha túl sok kategória jönne így össze, érdemes fő- és alkategóriákat létrehozni, és csak a főkategóriákat megjeleníteni, alattuk pedig legördülő menüben elérhetővé tenni az alkategóriákat.

Szűrők

A szűrők azt a célt szolgálják, hogy a látogató a saját maga által megszabott feltételek szerint szűkíteni tudja a termékkínálatot és azokat a termékeket érje el, melyek valóban érdeklik. Maradva a hűtőgép példájánál, valószínűleg egy webshopban ebbe a kategóriába is rengeteg termék tartozik bele, ezért nem árt a keresési feltételeket leszűkíteni szűrőkkel pl. alul fagyasztós vagy beépíthető hűtőgépekre, esetleg szűrni a teljes kínálatot ár szerint.

A szűrőknél a legfontosabb szempontok az ár, az anyag, a méret és a szín, de ha az általunk forgalmazott terméknek van még valami speciális jellemzője, azt is érdemes beépíteni a szűrőbe.

Célszerű több lehetőséget is kiválaszthatóvá tenni az azonos szintű szűrési lehetőségek közül, pl. a színeknél egyszerre többet is kiválaszthasson a vásárló, hogy ne kelljen egy újabb keresést elindítania, hogy ugyanazokat a termékeket más színben is megnézhesse.

Lényeges, hogy a szűrési feltételeket menet közben is meg lehessen változtatni, hogy a keresési folyamatot a vásárlónak ne kelljen újrakezdenie, ha esetleg mást feltételt választana ki.

webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs

Igazodni a vállalkozás arculatához

Ha az adott vállalkozásnak már van egy sajátos arculata, azt a webshopjának is tükröznie kell. Sokan kifejezetten előnyben részesítik a már ismert cégek webáruházait, mert tudják, hogy milyen minőségű termékekre számíthatnak. Ezért fontos egymáshoz igazítani a cég arculatát és az online felületét.

Keresési mező mindig szem előtt

A navigáció egyik legfontosabb eszköze a keresési mező, amit minden oldalon ugyanott kell megtalálnia a látogatónak. Így, ha a látogatónak pontos elképzelése van arról, hogy mit keres, egyszerűen beírhatja a keresési mezőbe.

A célzott keresést még inkább megkönnyíthetjük, ha beírás közben a rendszer kiegészíti a szöveget a kínálatban található termékek nevével. A vásárló így egyből láthatja, hogy az általa keresett termék fellelhető-e a webshopban.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.