Ezekre a hibákra figyelj a weboldal készítésénél!

webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs
Ilyen egy jó webáruház arculata és felépítése
2018-07-04
honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Ezt kell tudnod a reszponzív webdizájnról
2018-08-03
Összes

Ezekre a hibákra figyelj a weboldal készítésénél!

weblap készítés, honlap készítés, weblapkészítés, honlapkészítés, weboldal készítés, weboldalkészítés

Ha a weboldalunk készítését szakemberre bízzuk, általában nem szembesülünk ezekkel a hibákkal. De sokan házilag próbálkoznak ezzel vagy olyan embert kérnek fel a feladatra, aki nem rendelkezik kellő tapasztalattal ezen a téren. Rengeteg olyan weboldalt találhatunk – főként kisebb vállalkozásoknál -, melyek példázzák a weboldal készítésben elkövethető leggyakoribb hibákat. Egy alapjaiban rosszul megtervezett és kivitelezett weboldal nem csak, hogy megtérülést nem hoz, de a vállalkozás fejlődését is megakaszthatja. Nézzük, melyek azok a hibák, amiket mindenképpen el kell kerülni!

A legelső feladat, hogy a weboldalnak megfelelő domain nevet találjunk. Egy jó domain könnyen megjegyezhető és rávilágít arra, hogy mit tartalmaz a weboldal. Ha ezt sikerül megvalósítani, nagy előnyre teszünk szert a versenytársakkal szemben. Sajnos azonban, sok domain már foglalt, ezért gyakran bővítéssel, hozzáírással kell megoldani a domain név létrehozását.

Ha a fődomain könnyen megjegyezhető, a domain már lehet valamivel hosszabb, koncentrálhatunk a long tail kulcsszavakra, melyeket a fő domainre irányítva növelhetjük a weboldal látogatottságát.

Kevés az információ

Talán azt hisszük, a weboldalakon elsősorban a képek számítanak, pedig még mindig ugyanolyan fontos szerepe van a szövegnek is. A látogatók igenis olvasnak, de ha ennek ellenére a rövid szövegezés hívei vagyunk, akkor se feledkezzünk meg a keresőoptimalizálásban nélkülözhetetlen kulcsszavakról és arról, hogy elsősorban a szöveggel ébreszthetünk bizalmat a látogatókban. Fontos, hogy a kellő információkat megosszuk és legyen mondanivalónk a vásárlók számára.

Dizájnnal kapcsolatos hibák

Ha ránézésre a weboldalunk nem képvisel megfelelő színvonalat, a tartalom már nem fogja érdekelni a látogatót. Egy idő után a Google-nál is rosszabb helyezést ér el egy olyan weboldal, amelyik esztétikai szempontból kívánnivalót hagy maga után. A túl sok szín, minta, a sok különböző betűtípus kaotikussá teszi a weboldalt. A flash animációkat semmiképp ne alkalmazzuk ugyanezen okból.

Nem mobilbarát

A reszponzív weboldalak kényelmesen használhatók tableten és mobiltelefonon is. Sajnos, még mindig külön kell ezt hangsúlyozni, mert sokak számára nem egyértelmű, hogy egy weblap kialakításánál igenis erre is figyelni kell. Napjainkban a látogatók 60-70%-a mobiltelefonon keresztül kerül a weboldalra. Ezt már a Google is figyelembe veszi, így ha a mi weboldalunk nem reszponzív, hátrébb fogunk kerülni a találati listán is.

honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs

Sablonok használata

Természetesen, a saját weboldalunk nem különbözhet mindenben a többitől. Vannak bizonyos dolgok, amikben egyforma lesz velük, de mégis meg kell találni azokat a pontokat, ahol saját vállalkozásunk egyediségét kiemelhetjük. A bérelhető weboldalaknál sablonokat alkalmaznak, így a szöveg és a képek tekintetében ezeken a weboldalakon a különböző cégek internetes megjelenése szinte teljesen azonos lesz. Így nincs lehetőségünk bemutatni saját vállalkozásunkat, sem pedig a termékeinket.

A keresőoptimalizálás és a frissítések hiánya

Egy weboldal soha nem lehet olyan állapotban, hogy nyugodtan hátra dőljünk és többé ne nyúljunk hozzá. Egyrészt változnak a vásárlók igényei, másrészt pedig a trendek is jönnek-mennek, ezeket a változásokat pedig követnie kell a weboldalunknak is. Ha hosszabb időn keresztül nem frissítjük az oldalt új tartalmakkal, a Google nem fogja észlelni, hogy a honlap még valóban használatban van, így a találati listán a jó helyezést elfelejthetjük. A weboldal mindig legyen aktuális, rendszeresen foglalkozzunk vele, hogy a látogatók érdeklődését is fenn tudjuk tartani.

Jó minőségű képek hiánya

Az internetes vásárlás talán legfőbb hátránya a személyesen történő vásárlással szemben, hogy a terméket nem lehet megfogni, több oldalról is megnézni, megvizsgálni. Ezt azonban nagyrészt kiküszöbölhetjük, ha minél több jó minőségű fotón mutatjuk be a terméket. Minden termékről tegyünk fel külön fotót, hiszen a leírás mellett ezeknek is fontos szerepük van abban, hogy a látogató a vásárlás mellett dönt-e.

A minőségi fotók a webshop vagy weboldal arculatának alapját is adhatják, melyeket használhatunk a fő- és az aloldalakon is. Általában a látogatók nem olvasnak végig hosszú szövegeket, inkább az első benyomás alapján ítélnek. Ezt a benyomást pedig nagyban javíthatjuk a jól megválasztott képekkel. A képeknél fontos, hogy kapcsolódjanak a termékekhez vagy szolgáltatásokhoz. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a keresők ezeket a képeket nem észlelik, így az alt címkéket kell kitölteni. A kép formájában megadott szövegeket csak a látogatók olvassák, a keresőoptimalizálásban így szerepük nincs.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.