weblap készítés, honlap készítés, weblapkészítés, honlapkészítés, weboldal készítés, weboldalkészítés
Ezekre a hibákra figyelj a weboldal készítésénél!
2018-07-20
honlapkészítés Pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs
A webáruház készítés hat alapvető lépese!
2018-08-17
Összes

Ezt kell tudnod a reszponzív webdizájnról

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

Az elmúlt években váltak közismertté a reszponzív webdizájn és weboldal kifejezések, melyeknek jelentésével nagyjából mindenki tisztában van, de az előnyeivel és a hátrányaival kapcsolatban még mindig vannak megválaszolandó kérdések. Ebben segítünk most eligazodni.

Mit jelent a reszponzív webdizájn?

Korábban a weboldalakat kizárólag asztali gépeken nézegettük, akkoriban ezért nem volt szükség arra, hogy több méretre is optimalizálják őket. Mára azonban a helyzet nagyban megváltozott. Egyre több különböző kijelző létezik, a weboldalaknak pedig az összeshez igazodniuk kell, azonban az, hogy mindegyikre külön optimalizáljuk a weboldalt, nem járható út. Ezt a problémát hivatott megoldani a  reszponzív webdizájn. Segítségével bármilyen méretű kijelzőn és bármilyen típusú eszközön – tablet, okostelefon, desktop – zavartalanul böngészhetünk.

Régen a telefonon az oldalakat úgy tudták megjeleníteni, hogy egy új oldalt futtattak külön aldomainen. Hosszú távon azonban ez macerás megoldás, hiszen két weboldalt kell egyszerre kezelni és karbantartani. A másik lehetőség az volt, hogy a weboldalt egyáltalán nem optimalizálták, így viszont a felhasználói élmény elmaradt, a problémás böngészés miatt az ilyen oldalakat többnyire pár másodperc után be is zártuk.

A reszponzív webdizájn azonban képes kezelni az összes kijelzőt, mérettől függetlenül is. Így a még meg sem jelent kijelzőméreteken is rendben tud futni a weboldal, ez pedig éppúgy érdeke az ügyfeleknek, mint a honlapkészítőknek.

A reszponzív webdizájn előnyei

1. Praktikus és bármilyen eszközön alkalmazható

Segítségével a látogatók az asztali számítógépen megszokott felületet találják a telefonjukon is. Így könnyebben tudnak keresni, hiszen ismerősen mozognak már az oldalon. A webdizájnerek munkája pedig jóval leegyszerűsödik, hiszen csak egyetlen weboldalt kell karbantartaniuk, egy weboldalt kell frissíteni, ellátni plusz funkciókkal, így kisebb a hibalehetőségek száma is.

2. Maximális felhasználói élmény

Egy jó szakember által elkészített weblap minden képernyőméreten maximális felhasználói élményt nyújt, ez pedig meg is térül. A látogatók tovább böngésznek majd az oldalon, szívesebben keresik fel, ahogyan ezt a mérési eredmények és a látogatószám is bizonyítani fogják.

3. Nagyobb látogatottság és jobb keresőoptimalizálás

Mivel egyetlen weboldalt működtetünk, a látogatottság nem oszlik kétfelé. Ez a keresőoptimalizálás szempontjából is előnyös. A külön mobil verziójú weboldalakat a keresők nem kedvelik, mivel gyakorlatilag az eredeti oldal duplikációja lenne.

4. Alacsonyabb költségek

Két weboldallal foglalkozni mindig több kerül, mint eggyel. Mivel csak egy weboldal költségeit kell állnunk, sokat megtakaríthatunk, de ez nem csak a kiadásokra, hanem a munkára is igaz.

A reszponzív webdizájn hátrányai

Lassúbb betöltődés

A reszponzív webdizájn esetében kisebb böngészőméretnél a weboldal egyes elemeit elrejtjük vagy módosítjuk. Azonban ugyanazt a kódot kell betölteni, mint nagyobb méretű kijelzőknél, ezért a betöltődési sebesség lassul. Ez mégsem egy óriási hátrány, hiszen egy tapasztalt szakember úgy optimalizálja az oldalt, hogy a látogatók az egészből mit se vegyenek észre.

Időigényes és szakértelem nélkül nem megy

A reszponzív webdizájn elkészítése több időt vesz igénybe, mivel az összes felbontásra figyelmet kell fordítani. Egyrészt meg kell oldani, hogy valamennyi böngészőméretben megjelenjen a weboldal, másrészt azt is biztosítani kell, hogy a felhasználói élmény valamennyi méretben tökéletes legyen, minden elem úgy jelenjen meg, hogy az megfeleljen a felhasználók elvárásainak.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.