5 fontos tény, amit honlap készítés előtt figyelembe kell venni!

honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs
9 előjele annak, hogy a te holnapod is elavult!
2018-05-31
webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs
Ilyen egy jó webáruház arculata és felépítése
2018-07-04
Összes

5 fontos tény, amit honlap készítés előtt figyelembe kell venni!

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a weboldalt készítő cég után maga a weboldal tulajdonosa az, akin a leginkább múlik, hogy a Google mennyire részesíti előnyben az adott weboldalt. Amennyiben a weboldal jól fel van építve és be van állítva, nem csak a látogatók dolgát könnyíti meg, de referenciának is kiváló a vállalkozás számára. A következő tippek segítségével még előnyösebb helyzetbe hozhatod honlapodat!

1. Felhasználóbarát felépítés

Már a weblap tervezési fázisában figyelembe kell venni a felhasználóbarát kialakítást. Egy weboldal elsősorban a látogatók számára készül, ezért fő szempont, hogy könnyen tudják használni és minőségi tartalomhoz jussanak a weboldalon. Nem mellékes, hogy a Google is azokat a weboldalakat részesíti előnyben, melyek felhasználói élmény tekintetében kiemelkednek a többi közül.

A cél, hogy olyan struktúrát alakítsunk ki, ami megkönnyíti a látogatók dolgát. Az egyes információkat minél rövidebb úton el lehessen érni a honlapon. Ha sokat kell kattintani vagy a bonyolult felépítés miatt sokszor oda téved a látogató, ahova nem is akart, más oldalt fog választani.

Ennek alapját a jól átgondolt kategorizálás adja. Ha az azonos vagy hasonló tartalmakat kategorizáljuk, a relevanciát is növelhetjük a Google felé, másrészt pedig a látogató is egy jól érthető, precízen megtervezett honlapon találja magát.

2. Reszponzív megjelenés

A Google-nál 2015. április 21-től előnyben vannak azok a weboldalak, melyek mobilbarát verzióval is rendelkeznek. A Google jó előre figyelmeztette a weboldal tulajdonosokat, hogy aki még nem gondoskodott arról, hogy weboldala mobileszközre is optimalizálva legyen, még megteheti a szükséges lépéseket. A weblap készítésnek ezzel a dátummal új korszaka kezdődött. A statisztikák szerint ma már jóval többen nézik a weboldalakat telefonon keresztül, mint asztali gépen. Elég csak körbenéznünk egy buszon vagy vonaton. Mindenki az okostelefonját nyomkodja. Éppen ezért ma már fel sem merülhet, hogy a készülő weblap ne legyen mobilbarát. Ez elkerülhetetlen úgy a látogatók, mint a Google elégedettsége szempontjából is.

3. Onsite SEO vagy meta beállítások

A Google először a honlap meta részét térképezi fel, ezért fontos, hogy itt mit talál. Bár a meta adatoknak nincs közvetlen SEO hatása, célszerű megadni egy title-t, azaz címsort és egy description-t, azaz leírást, mert ezeket az információkat a kereső a találati listájában is megjeleníti. Ezt használhatjuk akár marketing eszközként is, hiszen egy 320 karakteres szöveg már lehet annyira meggyőző, hogy egy másik hasonló tartalmú weboldallal szemben a látogató a miénket válassza a találati listából. Ha a weboldal meta beállítása hiányos, a kereső saját maga dönti el, hogy milyen szövegtöredéket jelenítsen meg, ami nem biztos, hogy a legjobb eredményt hozza a számunkra.

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

4. A tartalom rendszeres frissítése

Nem is volt az olyan régen, amikor a weblap elkészülte után semmilyen további teendője nem volt a weboldalt készítő cégnek, sem a tulajdonosnak. Ezeknek az időknek azonban már vége, a tartalom rendszeres frissítése ma már elengedhetetlen. Hogy a weboldal milyen helyezést ér el a keresőben, nagyban ezen is múlik, de meghatározó tényező ez a látogatói élmény szempontjából is.

A frissülő tartalommal egy weboldal folyamatosan naprakész lehet, lényeges információkat nyújthat a látogatóknak, fenntarthatja az érdeklődésüket, ez pedig hatalmas vonzerő. Fontos kiemelni, hogy bár a dizájn rengeteget számít, egy weboldal értékét elsősorban mégis csak a szöveges tartalom adja. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb beindítsuk a saját üzleti blogunkat. Ha nincs időnk nekünk megírni a blogunkba szánt cikkeket, akkor szervezzük ki a szövegírást profiknak.

Minél több hasznos és releváns információt osztunk meg az olvasóinkkal, annál nagyobb lesz a bizalmuk a szolgáltatás vagy termékek iránt, így a keresőóriás is bizalmat nyújt a weboldalon felé. Mondanom sem kell, hogy ez helyezés növekedéssel és több látogatóval, ügyféllel jár. A minőségi tartalom korát éljük meg az interneten, ahol csak az tud érvényesülni, aki gyorsan és minőségben tudja megosztani a releváns tartalmakat a közönséggel.

5. Linképítés

Az internet linkkapcsolatok komplexuma, naponta több millió linkkapcsolat jön létre. Nem elhanyagolható, hogy a mi weboldalunkról vagy weboldalunkra milyen linkek mutatnak. A régi értelemben vett linképítés a Google számára ma már értéktelen, de bizonyos esetekben büntetheti is a linkgyarapodást, ezért is érdemes figyelni arra, hogy milyen linkeket terelünk weboldalunkra.

A minőségi linkek azonban sokat segítenek abban, hogy a találati listán weboldalunk minél jobb helyre kerüljön. Ehhez a legjobb, ha jól megfogalmazott cikkekbe, PR szövegekbe helyezzük a linket, ami aztán egy, a Google számára is értékes oldalra kerül. A természetes linképítésnek ennél nincs jobb módja. A helyezéseket átmenetileg gyorsan javító black hat módszerek még ma is léteznek ugyan, de ezek után a weboldal óriásit tud zuhanni. Ezért érdemesebb a lassúbb, de biztosabb módszert választani.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.