Hol találhatunk megfelelő betűtípust a honlapunkra?

Hol találhatunk ingyenes ikonkészleteket a weboldalunkra?
2016-08-08
tartalommarketing, szövegírás, honlapkészítés, weblap készítés
Néhány dolog, amit még mindig rosszul csinálsz a tartalommarketingben
2016-08-29
Összes

Hol találhatunk megfelelő betűtípust a honlapunkra?

betűtípusok, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés

Gyakran fordul elő, hogy az ügyfélnek nem tetszik a honlapon használt betűtípus, de az is, hogy tetszik-tetszik, de jobb lenne valami extrább betűtípus. Ilyenkor általában nem szoktam belekezdeni a kísérletezgetésbe a betűtípusokkal, hanem egyből az általam legjobbnak gondolt helyre, a Google Fonts oldalára irányítom a kedves ügyfelet, ahol kedvére kiválaszthatja azokat a betűtípusokat, amelyek tetszenek neki.

Az alábbiakban jöjjön egy kis leírás a Google Fonts használatáról.

A Google Fonts nem más, mint egy olyan webhely, ahová a Google összegyűjtött számos különböző olyan betűtípust, amelyeket a weblapfejlesztők ingyenes felhasználhatnak a különböző weboldalaikon.

Első lépésként nyissuk meg a Google Fonts-ot a https://fonts.google.com címen, itt az alábbi látvány fogad majd minket.

betűtípusok, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés

Itt a képernyő jobb oldalán a Languages résznél válasszuk ki a Latin Extended-et. Erre azért van szükség, hogy lehetőleg csak azokat a betűtípusokat mutassa számunkra az oldal, amelyek rendelkeznek az ékezetes betűkkel is. Sajnos még így is belefuthatunk néhány olyan betűtípusba, amely nem tartalmaz ő és ű betűket, de a legtöbb számunkra nem megfelelő betűtípust ezzel a lépéssel kiszűrhetjük.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
A következő lépés, hogy valamelyik tetszőleges betűtípus fölé visszük az egerünket, míg meg nem jelenik 3 kis piros menüpont a betűtípus neve alatt. Itt az elsőre (Sentence) kattintsunk rá, és válasszuk ki a Custom menüpontot, majd gépeljünk be egy tetszőleges mondatot, amiben lehetőség szerint van mindenféle ékezetes betű, különös tekintettel az ő és ű betűkre.

betűtípusok, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés

Ha ezzel megvagyunk, akkor kattintsunk a képen a jobb alsó sarokban látható Apply to all gombra. Ha jól csináltuk, akkor most az általunk begépelt mondat fog megjelenni az összes betűtípusnál.

Ha ezek megvannak, akkor lehet görgetni lefelé és ha megtetszik valamelyik, akkor nekem annak a nevére lenne szükségem, mint például a Open Sans vagy a Roboto.

Ha bármilyen további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen oszd meg az ismerőseiddel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.