Hogyan változik a Facebook marketing 2015-ben – mit tehetnek a kisvállalkozások?

webáruház-készítés pécs, honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs, weblapkészítés pécs
Hogyan érjünk el több embert a hírlevelünkkel?
2014-12-03
közösségi média trendek 2015, honlapkészítés Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs
5 trend, ami meg fogja változtatni a közösségi médiát 2015-ben
2014-12-17
Összes

Hogyan változik a Facebook marketing 2015-ben – mit tehetnek a kisvállalkozások?

facebook marketing 2015, webáruház készítés Pécs, honlapkészítés Pécs

Eljött az év vége, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, már mindenki kicsit a jövő évvel foglalkozik, így – követve a trendeket – nézzük meg, mit is hoz majd a 2015-ös év a Facebook marketingben, és hogyan hat ez a kisvállalkozásokra.

A 2015-ös évben a Facebook megváltoztatja a felhasználók számára a hírfolyam működését. Ez a változtatás jelentős mértékben fogja befolyásolni a cégek elképzeléseit és Facebook oldalaikon folytatott facebook marketingjét. Az alábbiakban jöjjön néhány gyakori kérdés és a hozzátartozó válasz, amely segíthet a kisvállalkozásoknak is alkalmazkodni a változásokhoz, hiszen lassan véget ér a 2014-es év, így itt az ideje, hogy felkészüljünk a változásokra, és elkészítsük a jövő évi Facebook marketing tervünket.

Facebook marketing 2015, Online marketing, honlapkészítés Pécs, webáruház-készítés Pécs, webshop-készítés Pécs

Iratkozzon fel a hírlevelünkre Ön is, hogy ne maradjon le a legújabb hírekről és akciókról!
Gyakori kérdések a Facebook marketing 2015-ös változásairól

1. Mi változik a felhasználók hírfolyamában 2015-ben?

Sajnos már hónapok óta tapasztalhatják a Facebook oldalak tulajdonosai, hogy a bejegyzések egyre kevesebb rajongó számára jelennek meg. Ez összefüggésben van azzal, hogy a Facebook eldöntötte, jobb élményt kíván nyújtani a felhasználók számára a hírfolyam segítségével. Ez összhangban van a legutóbbi hivatalos közleményekkel is, amelyekben kijelentették, hogy csökkenteni akarják a hírfolyamokban a promóciós bejegyzések számát.

“Több százezer ember segítségével elvégeztünk egy felmérést, amelyben az emberek kifejtették, hogy a hírfolyamukban kevesebb reklámot szeretnének látni, és helyette inkább több bejegyzés jelenjen meg a barátaiktól.”

Íme, néhány tulajdonság, ami a bejegyzést hirdetéssé teszi a Facebook szemében:

  • Bejegyzések, amelyek vásárlásra vagy egy program telepítésére ösztönöznek
  • Bejegyzések, amelyek nyereményjátékokban való részvételre ösztönöznek
  • Bejegyzések, amelyek tartalma pontosan megegyezik a feladott hirdetés tartalmával

Ez azt jelenti, hogy az organikus (ingyenes) elérések drasztikusan csökkenni fognak, és ha azt szeretnénk, hogy az emberek lássák a bejegyzéseinket, akkor kénytelenek leszünk a Facebook hirdetések felé fordulni. Ez egyébként pontosan beleillik a Facebook üzleti stratégiájába is.

facebook marketing 2015, webáruház készítés Pécs, honlapkészítés Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs

2. Mit jelentenek ezek a változások a kisvállalkozások számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy Facebook hirdetésekre költsenek ?

Ha csak minimális hirdetési kerettel rendelkezik, akkor, íme, néhány javaslat, hogy hogyan tovább:

  • Értékelje át a Facebook marketing stratégiáját, és készítsen olyan tartalmakat, amelyek valóban hasznosak az emberek számára, és így meg fogják osztani az ismerőseikkel is
  • Használjon linket a bejegyzésben, és felejtse el a fényképek leírásában elhelyezett linkeket
  • Teszteljen többféle bejegyzéstípust (pl. tegyen fel kérdéseket, vitaindító bejegyzéseket, stb.), hogy kiderítse, melyik a leghatékonyabb az Ön vállalkozása számára
  • Tegyen közzé képeket és videókat is
  • Próbálja meg összerendezni a bejegyzéseit, hogy azokból egy kerek egész jöjjön ki

3. Mi van azokkal a vállalkozásokkal, amelyeknek minimális költségkerete van hirdetésekre?

Az egyik legnagyobb előnye a közösségi médiahirdetéseknek, hogy rendkívül rugalmasak és sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos hirdetések. A hirdetés megfelelő célzásával sokkal nagyobb hatékonyság érhető el, mint egy út menti hirdetőtáblával. A kis költségvetéssel rendelkező vállalkozók nyugodtan használhatják a bejegyzések kiemelésének a lehetőségét, amellyel megcélozhatják a megfelelő célcsoportot, és mindössze néhány ezer forintból elérhetik őket.

Facebook marketing tippek az organikus elérések növelésére

Facebook marketing 2015, Online marketing, honlapkészítés Pécs, webáruház-készítés Pécs, webshop-készítés Pécs, weboldalkészítés Pécs

Ismerje meg a Facebook közönségét

A Facebook oldalakhoz tartozó Facebook Insights (Elemzések) statisztika segítségével megtudhatjuk, hogy pontosan kik is a követőink, és mikor a legaktívabbak. Ezeket az információkat felhasználva létrehozhatunk kifejezetten a számukra megfelelő tartalmakat.

Ne csak az eladásra összpontosítson

Ez az egyik fő oka annak, hogy a Facebook megváltoztatja a hírfolyam működését, mert a cégek egyre inkább csak az értékesítést célzó bejegyzést tesznek közzé, és egyre kevesebb olyant, amely valóban értékes a hallgatóságuk számára. A Facebook próbálja eltéríteni a vállalkozásokat ettől a megközelítéstől, mivel a céljuk, hogy jobb felhasználói élményt biztosítsanak, hiszen csak így maradhatnak hosszú távon is versenyképesek a többi közösségi oldallal szemben.

Tegye közzé a legjobb tartalmait a Facebookon

A Facebook szándéka szerint csak a legjobb tartalmakat akarja megmutatni a felhasználóknak a hírfolyamon. Ez azt is jelenti, hogy a vállalkozásoknak azokat a tartalmakat célszerű közzétennie a Facebookon, amelyek más közösségi csatornákon is sikeresnek bizonyultak, hiszen minél több sikeres (sok megosztást elérő) bejegyzést teszünk közzé, annál inkább értékes tartalomként fogja kezelni a további bejegyzéseinket is.

Ösztönözze a dolgozóit, hogy osszák meg a céges tartalmakat

Az egyik legegyszerűbb módszer az organikus elérés növelésére, ha megkérjük a dolgozóinkat, barátainkat és családtagjainkat, hogy Like-olják és osszák meg a céges oldalunkon megosztott tartalmakat.

Ne felejtsen el válaszolni

Ha valóban elkötelezett közösséget szeretne felépíteni, akkor Önnek is részt kell vennie a közösség életében. Ha valaki hozzászól egy bejegyzéshez vagy közzétesz egy bejegyzést az oldalon, mindenképpen reagáljon rá, ezzel jelezve, hogy Ön valóban elérhető a vásárlói számára.

Remélem, sikerült mindenkit felkészíteni a 2015-ös évre, hiszen a jelenlegi elképzelések szerint a kisvállalkozók elég kemény év elé néznek a Facebook marketing területén.

Ha bármilyen további kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegye fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartja a cikket, akkor mindenképpen ossza meg az ismerőseivel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.