5 trend, ami meg fogja változtatni a közösségi médiát 2015-ben

facebook marketing 2015, webáruház készítés Pécs, honlapkészítés Pécs
Hogyan változik a Facebook marketing 2015-ben – mit tehetnek a kisvállalkozások?
2014-12-10
karácsonyi ünnepek, honlapkészítés Pécs, webáruház-készítés Pécs, keresőoptimalizálás Pécs
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
2014-12-24
Összes

5 trend, ami meg fogja változtatni a közösségi médiát 2015-ben

közösségi média trendek 2015, honlapkészítés Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs

Kapcsolódva a múlt heti 2015-ös év Facebook marketing változásairól szóló cikkhez, ezen a héten nézzük meg, milyen változások várhatóak a közösségi médiában a 2015-ös évben, hiszen jelentős változások várhatók.

A 2014-es év azzal kezdődött, hogy a sajtó már a Facebook halálát jósolta, mivel az egyes felmérések szerint az amerikai tinik közel harmadát elveszítette a közösségi oldal. Ehhez képest így év végére kiderült, hogy ismét rekordméretű növekedést ért el, hiszen több mint 100 millióval növelte az aktív felhasználóinak a számát.

Ezt csak azért írtam le, mert ebből is látszik, hogy roppant nehéz megjósolni a közösségi média jövőjét, de azért jöjjön 5 trend, amely (valószínűleg) fontos szerepet fog játszani a 2015-ös évben.

közösségi média trendek 2015, honlapkészítés Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs

A közösségi oldal szeretne a pénztárcája lenni

Idén októberben fedeztek fel egy rejtett fizetési eszközt a Facebbok Messenger kódjában. A kódban már megtalálható, bár az alkalmazásban még nem aktiválta a Facebook, de a kódban már elérhető, így valószínűleg a tesztelést követően elérhetővé válik majd a felhasználók számára. Ha bekapcsolja a Facebook, akkor hirtelen 200 millió felhasználónak lesz lehetősége pénzt küldeni egymásnak teljesen ingyenesen, mindössze a bankkártya adatai segítségével. Időközben előjöttek már egy olyan szolgáltatással is, ami megjegyzi a banki adatokat, így segítve elő a vásárlást több mint 450 000 kereskedőnél.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre Ön is, hogy ne maradjon le a legújabb hírekről és akciókról!
De miért is szeretné kezelni a pénzünket a Facebook 2015-ben? Jelenleg néhány IT óriás kezeli a mobilfizetéseket, mint például az Apple vagy akár a PayPal. Mivel a Facebook hivatalosan nem nyilatkozott még erről, ezért nem világos, hogy pontosan mi a cél, de valószínű, hogy a későbbiekben valamiféle tranzakciós díjat fognak felszámítani az online vásárlások után.

Egyre több új hálózat jön létre, de vajon meddig maradnak talpon?

Már 2014-ben is rengeteg új közösségi hálózat megszületését láttuk. Ezek közül nagyon sok azokat a hiányosságokat próbálja pótolni, amelyeket a nagy oldalak esetében fedeztek fel: például jobban védik a felhasználók magánéletét, nem gyűjtik a személyes adatokat.

De vajon meddig maradnak meg ezek az új közösségi oldalak? Sikeresek lesznek egyáltalán? Megpróbálják lemásolni a Facebook sikereit, miközben több magánéletet s kevesebb hirdetést ígérnek. De vajon működhet egy ilyen üzleti modell? A legnagyobb kihívás – amivel egyébként a Google+ is küzd –, hogy hiába van megfelelő felhasználóbázis, valahogy rá is kell venni őket, hogy aktívak legyenek, hiszen különben csak egy újabb szellemváros lesz a Facebookhoz képest, amelyet globálisan több mint 1 milliárd felhasználó használ aktívan.

Végre megérkezik a vásárlás a közösségi oldalakra

Idén már a Twitter és a Facebook elkezdte tesztelni a “Vásárlás” gombokat, amely megjelenthet a tweetekben vagy bejegyzésekben, és amelyek segítségével a felhasználók csupán néhány kattintással megvásárolhatják az adott terméket vagy szolgáltatást, anélkül, hogy elhagynák a közösségi oldalt (A Facebook saját fizetési megoldása akár ezt a célt is szolgálhatja). Éppen ezért várhatóan 2015-ben még szorosabban fog összekapcsolódni a közösségi média és az online vásárlás. Őszintén szólva elég meglepő, hogy erre ilyen sokat kellett várni.

Ez a megközelítés megoldja a kereskedők egyik legnagyobb dilemmáját – hogyan érjük el, hogy a vásárlók bejöjjenek a boltunkba (vagy a holnapunkra)? A Facebookon és a többi közösségi oldalon már rendelkezünk egy megfelelő célközönséggel, akik ha megadják a banki adataikat majd az oldalon, akkor csupán néhány kattintásnyira kerülnek attól, hogy vásároljanak is tőlünk.

A sok előny mellett azért nem szabad megfeledkezni arról, amit korábban írtam a saját honlap szükségességéről. Ugyanis, ha ennyire egy helyre összpontosítjuk az értékesítést, könnyedén belátható, hogy a Facebook döntéseitől fog függni, hogy nekünk lesznek-e vásárlóink vagy sem. Ha a Facebook úgy dönt, hogy nekünk mostantól a hirdetésekért kétszeres árat kell fizetnünk, akkor vagy megtesszük, vagy lemondunk a vásárlóinkról.

közösségi média trendek 2015, webshopkészítés Pécs, webáruházkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs

A különböző okos eszközök még inkább támogatni fogják a közösségi médiát

Az olcsó érzékelők hatalmas robbanást okoztak az okos eszközök piacán. Lassan már minden eszközünk (okostelefon, okosóra, stb.) adatokat gyűjt és tesz közzé online az Interneten. Rengeteg eszköz támogatja már a Facebook, Twitter és egyéb értesítéseket is, és ez a trend tovább fog folytatódni 2015-ben is. Az persze más kérdés, hogy mindez jó-e nekünk vagy sem.

2015-ben a kihívás az lesz, hogyan tudjuk majd intelligensen integrálni ezeket a gyorsan terjedő eszközöket a közösségi médiába.

A személyes adatok védelmének illúziója valósággá válik

közösségi média trendek 2015, webshop-készítés Pécs, webáruház-készítés Pécs, weboldalkészítés Pécs

Már írtam az új közösségi oldalakkal kapcsolatban, hogy idén rengeteg új szereplő tört be a piacra azzal, hogy védik a személyes adatainkat. Csak néhány ezek közül: Snapchat, Secret, Whisper, Yik Yak és Telegram. Persze ezek a közösségi oldalak idehaza még nem tettek szert jelentős táborra, de természetesen nem is a magyar piacra készültek. Ezek mind azt ígérték, hogy nem adják ki a személyes adatainkat (sem más cégeknek, sem pedig a hatóságoknak) másoknak, és ezzel a ténnyel komoly népszerűségre tettek szert.

De a gond az, hogy ez csak egy illúzió. A Snapchat-et például többször is feltörték, és több ezer felhasználó személyes fényképeit tették közzé a hackerek az Interneten. Októberben pedig kiderült, hogy a Whisper egy kereshető és szűrhető adatbázisban lementi a felhasználók bejegyzéseit és egyéb adatait. Ez mind azt mutatja, hogy a teljes névtelenség egyre inkább nem összeférhető az Internettel. Könnyű megígérni, de annál nehezebb teljesíteni is.

De szerencsére a nagyobb közösségi oldalak is felfigyeltek erre a trendre. Idén októberben például a Facebook kijött egy új chatszoba alkalmazással, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a valódi nevük felfedése nélkül beszélgessenek. Ez a trend 2015-ben valószínűleg még tovább fog erősödni majd.

Ha bármilyen további kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegye fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartja a cikket, akkor mindenképpen ossza meg az ismerőseivel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.