Hogyan válasszunk megfelelő nevet vállalkozásunk számára?

tárhely szolgáltatás, tárhely pécs, tárhely, domain regisztráció, domain regisztráció pécs
Új szerver
2015-02-04
honlapkészítés Pécs, keresőoptimalizálás Pécs, webáruház-készítés Pécs
Hogyan segíthetnek a meglévő ügyfelek újakat szerezni?
2015-02-11
Összes

Hogyan válasszunk megfelelő nevet vállalkozásunk számára?

honlapkészítés Pécs, keresőoptimalizálás Pécs, webáruház-készítés Pécs

Amikor új vállalkozást alapítunk, nem egyszerű eldönteni, mi is legyen a neve. A név kiválasztása során nem árt már az elején eldönteni, hogy mit is szeretnénk majd kommunikálni vele. Akkor a leghatékonyabb a cég neve, ha egyértelműen kiderül belőle, hogy kik vagyunk, és mivel foglalkozunk. Ha van rá lehetőségünk, próbáljuk megmutatni a cégnév segítségével, mi is tesz minket egyedivé, a többi versenytárstól eltérővé, és a későbbiekben ezt kommunikáljuk kifelé is.

Ne feledjük, hogy minél inkább teljesülnek a feni ajánlások, annál kevésbé kell majd megmagyaráznunk ügyfeleink számára, hogy kik is vagyunk, és mivel foglalkozunk. Továbbá azt is javasolják a szakértők, hogy lehetőleg valódi, létező szavakból rakjuk össze a cégnevünket, ne kitalált szavakból, mivel a felmérések alapján az emberek előnyben részesítik azokat a szavakat, amelyeket ismernek és megértenek.

honlapkészítés Pécs, keresőoptimalizálás Pécs, webáruház-készítés Pécs, webshopkészítés Pécs, cégnév választás, online marketing

Kerüljük el azonban a túl szűkre definiált neveket, illetve a földrajzi helyek használatát is. Mit is jelent ez? Gondoljunk arra, hogy például virágokat árulunk Pécsett, és ezért a cégünket Pécsi Virág Kft.-nek nevezzük el. Mi lesz akkor, ha esetleg nyitunk egy üzletet Szegeden? Vagy mi lesz akkor, ha esetleg bővítjük más területekkel is tevékenységi körünket?

Talán ebből is látszik, hogy az ennyire konkrét neveknek csak akkor van értelme, ha örökre a piacnak csak egy kis szegmensét akarjuk lefedni. De ha nagyra törő elképzeléseink vannak, akkor érdemes olyan nevet választani, amely lehetővé teszi számunkra a későbbi növekedést is.

Mielőtt elkezdünk vállalkozásunk új nevén gondolkodni, próbáljuk meg összeszedni azokat a tulajdonságokat, amelyekkel szeretnénk azonosítani cégünket. Ha például egy olyan pékséget szeretnénk nyitni, ahol régi házias receptek alapján készítenénk el a termékeket, akkor azonnal látható, hogy az olyan nevek, mint a Vasasi Pékség vagy a Kovács Pékség, egyáltalán nem utalnak az általunk választott tulajdonságokra. Érdemes lehet viszont fontolóra venni például a Nagymami Pékség nevet, hiszen erről már mindenkinek a régi házias sütemények jutnak az eszébe, amit még a nagymamája készített.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre Ön is, hogy ne maradjon le a legújabb hírekről és akciókról!
Ötletelés

A névválasztást érdemes azzal kezdeni, hogy megnézünk különböző szótárakat, könyveket és újságokat, hogy ötleteket szerezzünk. Érdemes lehet megkérdezni a barátokat és a rokonokat is, hátha pont nekik jut eszükbe a legmegfelelőbb név. Ebben a kezdeti szakaszban gyűjtsünk össze annyi nevet, amennyit csak tudunk.

honlapkészítés Pécs, keresőoptimalizálás Pécs, webáruház-készítés Pécs, webshopkészítés Pécs, cégnév választás, online marketing

Ha összeszedtük őket, akkor jöhet a válogatás. Itt érdemes egyből kiszűrni azokat a neveket, amelyeket nehéz kimondani vagy megjegyezni. Ha az emberek nem tudják helyesen kimondani cégünk nevét, akkor minden esetben megpróbálják elkerülni ezt, ami azt is jelenti, hogy lemondhatunk a szájreklámról.

Ezt követően jöhetnek az egyéb megfontolások is. Például ha több országban is tervezünk terjeszkedni, akkor meg kell azt is vizsgálni, hogy az adott országok nyelvén kiejthető-e a cégünk neve. Figyeljünk arra, hogy a másik nyelvben cégünk nevének ne legyen negatív jelentése. Ez talán furán hangzik, pedig már nagy cégek is belefutottak ebbe a hibába. Például a Chevrolet Nova típusú autója nem igazán lett sikeres Spanyolországban, ami nagy valószínűséggel annak köszönhető, hogy spanyolul a “no va” szó jelentése: „nem megy”, ami egy autó esetében nem a legjobb reklám.

Szűrjük ki azokat a neveket is, amelyek nagyon hasonlítanak egy másik (rosszabb esetben épp egy konkurens) cég nevére, hiszen nem lenne jó, ha összekevernének minket.

Ha sikerült leszűkíteni listánkat 4-5 névre, amely megjegyezhető, utal cégünk tevékenységére, akkor a következő lépés, hogy megnézzük, nem foglalt-e, esetleg nem áll-e védjegyoltalom alatt, ezzel elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségek. Ha ez is megvan, már tényleg csak ki kell választanunk a listáról a nevet. Hogyan hozzuk meg a végleges döntést? Vizsgáljunk meg minden kritériumot, és nézzük meg, melyik passzol a legjobban az elképzelésekhez. De dönthetünk az alapján is, hogy melyik tetszik nekünk a legjobban.

honlapkészítés Pécs, keresőoptimalizálás Pécs, webáruház-készítés Pécs, webshopkészítés Pécs, cégnév választás, online marketing

Amint megvan a végleges nevünk, kezdjük el azonnal építeni az új márkánkat. A név az első lépés a márkaépítésben.

Ha bármilyen további kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegye fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartja a cikket, akkor mindenképpen ossza meg az ismerőseivel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.