Hogyan válasszuk meg a jelszavunkat a honlapunkhoz?

seo, seo Pécs, keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs, keresőoptimalizáció, keresőoptimalizáció Pécs, SEO tippek
9 SEO tipp, amivel jó helyezést érhetsz el a keresőkben
2016-06-27
Hol találhatunk ingyenes ikonkészleteket a weboldalunkra?
2016-08-08
Összes

Hogyan válasszuk meg a jelszavunkat a honlapunkhoz?

biztonság, biztonságos jelszó, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, keresőoptimalizálás

Mint a legtöbb online szolgáltatásnál, úgy honlapjaink esetében is az egyik fő védelmet a jelszavunk jelenti. Éppen ezért különösen fontos, hogy ez a jelszó megfelelően biztonságos legyen.

Az utóbbi időszakban rengeteg nagyobb weboldalt (LinkedIn, tumblr, Badoo, Adobe, stb.) törtek fel különböző hacker csoportok. Az akciók során a hackerek több száz millió felhasználó adataihoz – köztük a jelszavaikhoz – fértek hozzá, amelyeket egy ideig titokban megpróbáltak felhasználni, majd amikor már úgy ítélték meg, hogy többet már nem tudnak kihozni belőle, akkor egyszerűen eladták az adatbázisokat. Némelyik adatlopási ügy így került nyilvánosságra is, mivel maga a szolgáltató sem volt vele tisztában egészen addig, amíg a felhasználói adatok meg nem jelentek a feketepiacokon.

biztonság, biztonságos jelszó, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, keresőoptimalizálás

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
Akit esetleg érdekel, hogy vajon az ő fiókját feltörték-e, az könnyedén ellenőrizheti ezt a Have I been pwned? külföldi oldalon. Itt csupán annyi dolgunk van, hogy beírjuk a felhasználónevünket vagy a regisztrációhoz használt e-mail címünket, és a rendszer máris megmondja, hogy érintettek vagyunk-e valamelyik adatlopásban, és ha igen, akkor melyikben.

Ha érintettek vagyunk, akkor érdemes lesz lecserélnünk az ott használt jelszavunkat minden további másik helyen is, hiszen a támadók, amikor megszereznek egy jelszót és egy felhasználónevet, akkor elsőként kipróbálják, hogy az ismertebb (Facebook, Gmail, Twitter, stb.) szolgáltatásokban is ezt használta-e vajon a felhasználó.

A kikerült adatok alapján egyébként az emberek jellemzően még mindig olyan egyszerű és könnyen feltörhető jelszavakat használnak, mint a 123456 vagy a qwertz, stb.

Ha hasonló jelszót használunk a saját céges weboldalunkon is, azt egy célzott támadás során valószínűleg néhány perc alatt kitalálják a támadók, éppen ezért célszerű biztonságosabb jelszót választani.

biztonság, biztonságos jelszó, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, keresőoptimalizálás

Mire figyeljünk a jelszavak megválasztása során?

A HonlapCentrum által átadott honlapok esetében igen biztonságos jelszó kerül beállításra az ügyfelek számára. Ezt a jelszót azonban a belépést követően meg tudja változtatni egy kevésbé biztonságosra is, amit sajnos sokan meg is tesznek. Íme egy példa az általunk generált biztonságos jelszavakra: uSP(LnnOx#l5hmn6D(D@faJ8

Az ügyfelek elsőre általában meglepődnek, a jelszó láttán és valóban, nem egyszerű egy ilyen jelszót megjegyezni. De akár az ügyfél is kitalálhat biztonságos, de mégis megjegyezhető jelszavakat.

Erre az egyik legegyszerűbb megoldás az, ha kiválasztjuk valamelyik kedvenc dalunk néhány sorát, majd a szavak kezdőbetűit egymás után leírjuk. Ebből egy mások számára értelmetlen karaktersorozat fog létrejönni, viszont számunkra könnyen megjegyezhetővé válik. Figyeljünk azonban arra, hogy legalább 8 karakter hosszú legyen az így alkotott jelszavunk.

Ha bármilyen további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen oszd meg az ismerőseiddel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.