Hogyan, mit, mikor? – tippek a Facebookhoz

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Hogyan kerüld el az adathalászokat?
2021-03-12
szerver karbantartás, karbantartás, honlapkészítés, weblapkészítés, weblap készítés
Ütemezett karbantartás
2021-04-10
Összes

Hogyan, mit, mikor? – tippek a Facebookhoz

webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs

2021-ben nem beszélhetünk weboldalról úgy, hogy ne említenénk meg a hozzá tartozó Facebook oldalt. Ha neked még nincsen, akkor gyorsan csinálj egyet, és utána olvasd el ezt a bejegyzést.

Tény és való, hogy a Facebook aranykora már elmúlni látszik, de még mindig rengeteg felhasználó csüng rajta egész nap. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a vállalkozásoknak is legyen saját Facebook oldaluk.

Mikor posztolj?

Kezdjük az első kérdéssel. Mikor posztolj? Amikor egy felhasználó belép a fiókjába, akkor nagyjából 1500 bejegyzést kéne átlapoznia. Azoknál, akik sok oldalt lájkolnak, és rengeteg ismerősük van, ez a szám simán eléri a 15 ezret is. De maradjunk az elsőnél.

Ez azt jelenti, hogy amikor elkészítesz egy posztot, akkor 1500 másikkal versenyzel. Az egyik lehetőség, amit tehetsz: az idő. Ha akkor posztolsz, amikor mindenki fent van, akkor még nagyobb a konkurencia. Érdemes azokat az időpontokat megtalálni, amikor kevesebben vannak, de még számíthatsz aktivitásra.

Néhány vizsgálat szerint a hétvége közeledtével érdemes a kora délutáni órákat megcélozni. Ez 1 és 4 óra között van. Fontos, hogy ez vasárnapra is érvényes, mivel ilyenkor sok cég nem dolgozik, viszont a felhasználókból akad bőven. Ha nem szereted a délutáni órákat, akkor késő este is megpróbálkozhatsz vele. 21 után kevesebb versenytárs próbál potenciális ügyfeleket szerezni, azonban bőven akad céltalanul olvasgató felhasználó.

Hogyan posztolj?

Jó, már tudod, hogy mikor érdemes, de vajon mindennap? Egyesek úgy tartják, hogy érdemes mindennap kitenni valamit, szinte mindegy, hogy mit. Viszont a statisztika azt mutatja, hogy ilyenkor a kis követőtáborral rendelkező fiókok interakciói erősen lefelé mennek. Mi lehet az oka?

A minőség. Amennyiben te mindennap minőségi és érdekes posztot tudsz kitenni, akkor hajrá! Viszont, ha csak úgynevezett kényszerposztokat gyártasz, mert muszáj, és szinte érződik róluk, hogy te is mennyire unod, akkor az emberek egyre kevesebbszer kattintanak majd rá. A Facebook pedig úgy érzékeli, hogy már nem akarják látni a követőid, ezért ritkábban fogja megmutatni nekik.

Mit posztolj?

Most nézzük meg, hogy mit érdemes posztolni. Sokan tudják, hogy az interakciókhoz kérdések kellenek. Erre elkezdenek kevésbé fontos kérdéseket gyártani, amire még a poszt írója sem szokott kíváncsi lenni. Mi lesz ennek az eredménye? Az, hogy senki sem válaszol rá. Egyszerűen érzik, amikor csak interakciót akarnak kicsikarni valakiből, hiszen a felhasználók nem buták! Ne próbáld meg őket átverni. Ha nem érdekel a véleményük, akkor ne is kérdezz rá, inkább mond el, amit akarsz.

Ha viszont használható, és minőségi kérdéseket tudsz feltenni, akkor hajrá, mivel ezeknek van a legjobb elérésük. Ezután jönnek a képek, amit szintén sok felhasználó szeret. Persze nem mindegy, hogy milyen képről van szó. Az egyszerű stock fotók az odabiggyesztett rövid szöveggel nem érnek semmit.

Nem szabad megfeledkezni a videókról sem, amik szintén egyre jobb eléréseket produkálnak. A felhasználók szeretik a rövid, de ütős tartalmakat, és szívesen nézik őket. Ráadásul, ha nagy videógyártó leszel, akkor még egy kis plusz pénzt is tudsz szerezni vele, hála a reklámoknak.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.