szerver karbantartás, karbantartás, honlapkészítés, weblapkészítés, weblap készítés
Ütemezett karbantartás
2021-03-02
webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs
Hogyan, mit, mikor? – tippek a Facebookhoz
2021-03-25
Összes

Hogyan kerüld el az adathalászokat?

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

Egyre többször találkozunk adathalászokkal, amik mögött általában hackerek állnak. Sokan tudják, hogy miként lehet ezeket a személyeket kiszúrni, de érdemes még így is átnézni az alábbi pontokat.

Először is fontos megemlíteni, hogy többféle adathalász támadási módszer létezik. Vannak nyilvánvaló támadások, amikor az embert egy bolt nevében keresik fel, azonban léteznek célzott próbálkozások is. Ilyenkor a csalók tényleges erőfeszítést tesznek azért, hogy megpróbáljanak minél több információhoz hozzájutni, és a hamis leveleik teljesen valódinak tűnnek.

Úgy tűnhet, hogy látszólag sokat tudnak rólad, és valamilyen ismerősnek adják ki magukat. Attól, hogy valójában sosem találkoztatok, még rengeteg extra információhoz hozzájut az internet segítségével. Ott vannak például az adatkiszivárgások, a nyilvános közösségi média profilok, és már kész is. Ezek a csalók nagyon meggyőzően tudnak hatni, hiszen úgy beszélnek, mint akik ismernének.

Amikor fontos embernek adják ki magukat

Néhány csaló úgy próbálkozik, hogy fontos embernek adja ki magát, például valamelyik felettesednek. Ezután kihangsúlyozza, hogy egy nagyon sürgős teendőt bíz rád, mivel… és itt felsorol pár pozitív tulajdonságot. Ez a kedves hízelgés ledönti az emberben az óvatosságot. Sokszor azt a benyomást keltheti, hogy a rád bízott feladat teljesen bizalmas természetű, majd a titoktartással jön. De vajon milyen adatokat kér ehhez? Bizalom helyett jó, ha gyanakodni kezdesz.

A csalók úgy próbálnak meg az áldozatuk bizalmába férkőzni, hogy nagyon szívesen beszélnek saját magukról. Ha azt tapasztalják, hogy valamiért gyanakszol, akkor gyorsan felkínálják az ellenőrzés lehetőségét. Telefonszámot, e-mailt adnak, sőt, még saját weboldaluk is lehet. Lényegében minden úgy néz ki, mintha igazi lenne, de ha írsz nekik, akkor csak további hazugságokkal fognak ámítani. Az a legjobb, ha a legelején megszakítjuk a kapcsolatot.

E-mailes támadók

Akkor is érdemes figyelni, amikor az e-mailben utasításokat kapunk arról, hogy miként kell helyesen megnyitni azt. Amikor valamilyen ismeretlen fájlt kapsz, akkor alapból gyanakodni kell, de ha ezután le kell tölteni, és azt valamilyen speciális módon megnyitni, akkor menekülj. Biztosan csalóval állsz szemben. Az utasítások általában egyszerűnek tűnnek, de már meg is kaptuk az adatlopásra használt programokat.

Sok adathalász ismert és megbízható nagyvállalatok mögé bújik. Lemásolják a weboldalukat, és megpróbálnak a bizalmadba férkőzni. Valamilyen hihető történetet találnak ki, például azt, hogy rendszerhiba történt, és újra be kell jelentkezni. Első ránézésre még a logó is stimmelhet, de a következő jelek árulkodnak a csalóról:

  • Az e-mail privát címről érkezik, de nagyon hasonlít a hivatalosra. Például: no-reply@(a valódi cég neve)
  • A tárgyban olyasmi áll, hogy ne töröld ki a levelet olvasás nélkül.
  • Az e-mail szövege magyartalan, valamilyen fordítóprogrammal készült.
  • Olyan szolgáltató nevében érkezett az email, akivel amúgy nem vagy kapcsolatban.
  • A kapott link hasonlít az eredetihez, kattintás után azonban más jelenik meg a címsorban.
  • Amikor sorsolás útján nyertél valamit, akkor biztosan csaló van a másik oldalon.

A fentiekre próbáljunk meg odafigyelni a mindennapokban, hiszen a modern világunkban sajnos egyre több ilyen jellegű támadás érhet bennünket is.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.