honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Hogyan csináljunk Facebookon nyereményjátékot?
2021-01-20
honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
A 6 legjobb ingyenes weboldalkészítő platform
2021-02-10
Összes

Használjunk infografikát a weboldalunkon!

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

Amikor saját weboldalunk van, akkor előbb vagy utóbb elérkezik az a pillanat, amikor nem tudunk mit írni. A folyamatos tartalom azt jelenti, hogy minden héten valami új bejegyzést készítünk el, de könnyen megesik, hogy kifogyunk a témából. Ha mi is vágyunk egy kis változatosságra, akkor eljött az ideje az infografika kipróbálásának.

Mit jelent az infografika?

Az infografika lényegében az információ és a grafika szóból áll, így azonnal következtethetünk a jelentésére. Olyan látványos grafikát jelent, ami az olvasónak fontos információt ad át. Akkor jön jól, ha például száraz tényeket akarunk átadni, viszont nem szeretnénk a felhasználót halálra untatni. Mivel egy kép többet mond ezer szónál, így legalább egyszer érdemes kipróbálni.

Miért használjuk?

Az infografika használata azért jó, mert felhívja magára a látogató figyelmét. A mai világban rengeteg információ elérhető az interneten. Elég, ha egyetlen szót beírunk a keresőbe, és máris bejegyzések tömkelege tárul a szemünk elé. Az ember azt sem tudja hirtelen, hogy mit válasszon.

Az agyunk ezt a sok információt képtelen mind elraktározni, ezért már a reggeli órákban szelektálni kezd. Csak azokat a látott dolgokat fogja megjegyezni, ami valamiért felhívta magára a figyelmét. Ez általában egy szép kép, valami hír, vagy más izgalmas dolog. Amennyiben a mi bejegyzéseink pontosan ugyanolyanok, mint a többi weboldal tulajdonosé, akkor semmivel sem leszünk előrébb. Ki kell tűnnünk a tömegből!

Ha tisztában vagyunk vele, hogy az emberi szem szkennel, akkor marketing szempontból előnyt tudunk belőle kovácsolni. Készítsük el úgy a bejegyzéseinket, hogy az emberek emlékezzenek rá. Itt jön a képbe az infografika. A színek és a kép felhívja az olvasó figyelmét, miközben a rajta található információ beleég a tudatba. Persze nem mindegy, hogy milyen adatokat akarunk átadni.

Az infografika fajtái

Az infografikának 9 fajtáját különböztetjük meg:

  1. Statisztikai adatot bemutató, ami csak adatokat és számokat jelenít meg
  2. Tudást ábrázoló, ami valamilyen történetet mesél el
  3. Idővonalat ábrázoló, ami időrendi sorrendben van
  4. Folyamat alapú, ami lépéseket mutat be
  5. Térképszerű, ami földrajzi adatokat mutat be
  6. Összehasonlító, ahol általában előtte-utána állapotot jelenítünk meg
  7. Családfa szerű, ahol inkább összefüggéseket mutatunk
  8. Lista alapú, ami felsorol
  9. Önéletrajzos a CV-hez

Ha szeretnénk kipróbálni az infografika elkészítését, akkor szükségünk lesz egy kis kreativitásra. Szerencsére ma már több ingyenes program is a rendelkezésünkre áll, amivel könnyedén tervezhetünk magunk is.

Hogyan készítsük el?

Első lépésként mindig el kell döntenünk, hogy a fenti lehetőségek közül melyiket választjuk. Ezután ki kell választani a használni kívánt programot, és kísérletezni. Rengeteg előre elkészített sablon létezik, így nem kell órákig szerkesztenünk sem.

A Piktochart az egyik legnépszerűbb eszköz, mivel van ingyenes változata, de ha sablonokra vágyunk, akkor fizetni kell érte. Akkor jó ez a megoldás, ha szeretnénk egyedi megjelenést, és van saját logónk is.

A Visme szintén rendelkezik ingyenes verzióval, de összesen 7 dollárért minden funkcióját használhatjuk.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.