A Google hivatalosan is előnyben részesíti a HTTPS-t

honlapkészítés pécs, keresőotpimalizálás pécs, weblapkészítés pécs, weboldalkészítés pécs
5 jel, hogy a honlapja megérett az átalakításra
2014-08-23
honlapkészítés pécs, keresőotpimalizálás pécs, weblapkészítés pécs, weboldalkészítés pécs, vásárlói bizalom
Hogyan építsünk ki bizalmat a vásárlóinkban?
2014-09-06
Összes

A Google hivatalosan is előnyben részesíti a HTTPS-t

honlapkészítés pécs, keresőotpimalizálás pécs, weblapkészítés pécs, weboldalkészítés pécs, https

Nemrégiben a Google hivatalosan is elismerte, hogy a jövőben a kereső rangsorolásában előnyben fogja részesíteni azokat a weboldalakat, amelyeket biztonságos (HTTPS) kapcsolaton keresztül érhetnek el a látogatók.

A tájékoztatásuk szerint egyelőre csak igen kis mértékben befolyásolja a rangsorolást, azonban a későbbiekben egyre nagyobb jelentősége lesz.

Mit is jelent a HTTPS?

honlapkészítés pécs, keresőotpimalizálás pécs, weblapkészítés pécs, weboldalkészítés pécs, Google rangsorolás

A HTTPS lényege, hogy a köztünk és a weboldalt kiszolgáló szerver között az adatok egy biztonságos protokoll segítségével titkosítva utaznak az interneten keresztül. Ennek főként az olyan oldalak esetében van nagy jelentősége, ahol bizalmas adatokat (belépési adatok, banki adatok, stb.) kell megadnunk, hiszen így nagyobb biztonságban tudhatjuk ezeket az adatainkat. Nem véletlen, hogy minden pénzintézet webbankjában találkozhatunk ezzel a megoldással.

A dolog technikai hátterét nem érdemes részletezni, a legtöbb látogató számára csak az tűnhet fel, hogy a megszokott http:// helyett https://-sel kezdődik az adott oldal URL címe.

Megéri-e váltani?

honlapkészítés pécs, keresőotpimalizálás pécs, weblapkészítés pécs, weboldalkészítés pécs, HTTPS

A kérdés azért merülhet fel, mivel a HTTPS használatáért éves szinten legalább 10 000 Ft-ot kell fizetnie a weboldal tulajdonosának, ráadásul minden weboldalra meg kell venni külön, tehát ha egy cégnek több weboldala is van, akkor a költségei is többszörösek.

Egyelőre nincs egyetértés sem a hazai, sem a nemzetközi keresőoptimalizálással foglalkozó fórumokon a váltás kérdésében. Több felmérés is készült már a témában, de eddig egyik sem mutatott ki forgalomjavulást a váltás következtében, illetve a Google is azt mondta, hogy egyelőre csak kis mértékben befolyásolja a rangsorolást.

Akiknek valóban érdemes elgondolkodniuk a váltáson, azok elsősorban a webshopok tulajdonosai, mivel ezeken az oldalakon személyes adatokat is kezelnek, így egy ilyen váltás következtében ők nagyobb biztonságot tudnának nyújtani a látogatóik számára, ráadásul ők ezt a lépést még marketing szempontból is előnyként tudják felhasználni, ha még időben lépnek.

Az egyszerű cégbemutató honlapok esetében viszont egyelőre még nem valószínű, hogy megérné váltani.

Ha bármilyen további kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegye fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartja a cikket, akkor mindenképpen ossza meg az ismerőseivel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.