Ezeket a vizuális hibákat kerüld el a weboldalon!

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Kész a weboldal, de mi van a tartalommal?
2020-10-15
keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs, SEO, SEO Pécs, weblap készítés, honlap készítés
9 tanács a jól működő weboldalhoz
2020-11-10
Összes

Ezeket a vizuális hibákat kerüld el a weboldalon!

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

Nincs annál jobb érzés, mint amikor weboldalt készítünk, és telis tele vagyunk ötletekkel ahhoz, hogy izgalmas és egyedi tartalommal töltsük meg. Ilyenkor azonban sokan megfeledkeznek az esztétikáról. Tény, hogy csak a szépséggel nem lehet embereket megmozgatni, viszont a rossz megjelenítés is éppen annyira fájdalmas lehet. Nézzük meg a legtipikusabb hibákat, amiket mindenképpen kerüljünk el.

Helyesírás

A helyesírás nem éppen a külalakhoz tartozik, azonban senki sem fog minket „megbecsulnni ha roszul irunk”… Ugye, milyen zavaró? Persze, senki sem tökéletes, és teljesen normális, hogy maradjon pár elgépelt szó, viszont, amikor folyamatosan fejben javítjuk a cikket, akkor az embernek elmegy a kedve az olvasástól, hacsak nem ez a munkája.

Betűtípus

Az internet tele van ingyenesen letölthető betűtípusokkal, szinte alig győzünk válogatni közülük. Azonban sok csak angol nyelvterületen használható, így a magyar ékezeteket nem ismeri. Ebből az olvasó csak annyit fog látni, hogy a szavakban az ő és az ű másként néz ki, ami egy idő után idegesítő tud lenni.

Arra is figyeljünk, hogy a nagyon kacskaringós betűket senki sem tudja elolvasni, úgyhogy jobban járunk, ha a hagyományos lehetőségek között nézelődünk. Fontos, hogy segítse az olvasást, ne pedig hátráltassa.

Színek

A betűk után a színek következnek. Te láttál mostanában fekete alapú blogot? Még mindig van belőle pár darab, viszont roppant idegesítő tud lenni. Sok telefon már éjszakai üzemmódban is használható, ami azt jelenti, hogy mindent fekete alapon lát.

Aki azonban a világos hátteret részesíti előnyben, az gyorsan abbahagyhatja az olvasást, mivel belefárad a tekintete. Engedjük, hogy mindenki maga döntse el, hogy melyik színt szeretné látni.

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

Sorköz és térköz

A sorközök a sorok közötti, a térközök pedig a bekezdések között üres helyet jelölik. Legyünk bőkezűek a használatukkal, mivel az üres részek előre lendítik az olvasást.

Térközök használatával egy cikk sokkal több oldalt foglal el, így megkérdezhetjük magunktól, hogy ez miért éppen az olvasást segíti előre. Egy rövid bekezdést pár másodperc alatt átfutunk a szemünkkel, és automatikusan nézzük a következőt. A hosszú, tömött bekezdést elkezdjük, azonban elveszünk benne, és nem biztos, hogy befejezzük. Ráadásul, ami számítógépen rövid, az telefonon lehet nagyon hosszú is, ezt is mindig tartsuk észben.

Képek

A képek helyes használatáról külön bejegyzést is lehetne írni, de nézzük a legfontosabbakat. Ne lopjunk fotót. Ma már rengeteg ingyenes szolgáltató nyújt több ezernyi képet, amit szabadon felhasználhatunk a saját oldalunkon.

Mindig figyeljünk arra, hogy ne legyen homályos, már a mozaikképről is ki lehessen venni, hogy mit ábrázol. Egy kép még mindig többet mond ezer szónál, viszont ez ellenünk is dolgozhat. Fontos, hogy illeszkedjen a tartalmunkhoz, és arra is törekedjünk, hogy ne legyen se túl kicsi, se túl nagy a felbontás.

Igaz, hogy a tartalom minőségét sokkal komolyabban kell vennünk, azonban a megfelelő webdesign segítségével fogunk csak tudni előre haladni. Ezáltal biztosan sikerül megnyerni a felhasználót, és máskor is vissza fog jönni hozzánk.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.