honlap készítés, céges honlap készítés, honlap készítés Pécs, weblap készítés, céges weblap készítés, weblap készítés Pécs
TikTok használat, mint lehetséges reklámfelület
2022-07-03
keresőoptimalizálás Pécs, seo Pécs, tartalommarketing, blogírás, tartalommarketing Pécs, blogírás Pécs, szövegírás, szövegírás Pécs
Hol találom meg a megfelelő kulcsszavakat a weboldalamhoz?
2022-07-29
Összes

Beszéljünk a linképítésről

keresőoptimalizálás Pécs, seo Pécs, tartalommarketing, blogírás, tartalommarketing Pécs, blogírás Pécs, szövegírás, szövegírás Pécs

A linképítés egy olyan off-page SEO stratégia, amely minőségi és hiteles linkek megszerzéséből áll.

Ezek a linkek külső weboldalakról mutatnak a saját honlapunkra, és hivatalosan backlinkeknek nevezik őket. Ezeknek köszönhetően a Google megérti, hogy a weboldalon mindazok az URL-címek relevánsak-e, amelyeket ezek a külső források nyújtanak.

A linkek típusai a SEO stratégiában

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan hatnak a linkek pozitív és negatív irányba egyaránt a linképítési stratégiában, érdemes a linkek típusaival kezdeni. Bár több is létezik, nézzük a két legfontosabbat.

a) Dofollow link

Valójában a dofollow link nem létezik, legalábbis teljesen technikai értelemben. Nincs olyan címke vagy attribútum, amely jelezné, hogy egy link dofollow, mivel ez az alapértelmezett formula.

A link HTML kódra lefordítva így nézne ki:

<a href=”http://www.pelda.hu”>ide kerul a tobbi szoveg</a>

Ez egy dofollow link típus, és nem tartalmaz semmilyen típusú címkét. Az ilyen típusú linkek sajátossága, hogy az egyik oldalról a másikra ruházzák át a tekintélyt. Igen ám, de ez a tekintély lehet negatív is…

b) Nofollow link

A nofollow linkeket azonosítani kell ahhoz, hogy ekként viselkedjenek. Az előző esethez hasonlóan ezek is egy oldalra fognak mutatni. Ez azonban azt jelzi a Google számára, hogy nem szabad követnie a linket: nem közvetíthet tekintélyt. A nofollow link létrehozásához a következő kódot kell hozzáadni: not=’nofollow’.

Ez lenne az előző példához hozzáadott struktúra:

<a href=”http://www.pelda.hu”rel=”nofollow” >ide jon a tobbi szoveg</a>

Mivel nem biztosítanak tekintélyt a weboldalnak, azt hihetnénk, hogy nem hasznosak a pozicionálás növelésére, de ez nem egészen így van. A nofollow linkkel a linképítési stratégiában képesek leszünk nyerni a weboldal tartalmának javításával, ugyanakkor nem fog ártani sem.

Szerezzünk hasznos linkeket

A linképítési stratégiában fontos, hogy ellenőrizzük a weboldalon található dofollow és nofollow linkek mennyiségét. Ha a követők száma túl magas, a Google az oldalunkat a linkfarmok egyikének tekintheti, és ezért jelentős büntetést szabhat ki. Az a legjobb, ha a következő arányra törekszünk:

  • 30-40% között a dofollow linkek esetében
  • 70-60% a nofollow linkek esetében

Innentől kezdve csak a linkszerzésre kell összpontosítanunk. Ehhez készíthetünk nagyon értékes és minőségi tartalmat, vásárolhatunk szponzorált linkeket, vagy összedolgozhatunk valakivel. Csak arra figyeljünk, hogy ma nem a mennyiség, hanem a minőség a legfontosabb, ellenkező esetben a Google hamar ront a rangsorolásunkon.

A link folyamatos felülvizsgálata

Az a tény, hogy egy link jelenleg érdekes a linképítési stratégiánk szempontjából, nem jelenti azt, hogy örökké érdekes lesz. Bármikor áldozatul eshetünk valamilyen büntetésnek, és ez átragad az egész weboldalunkra. Vannak olyan magazinok, amik eleinte hasznos tartalmat generáltak, de csak azért tették, hogy később linkeket adjanak el. Ezt csak úgy tudjuk szűrni, ha folyamatosan ellenőrizzük a ránk mutató linkeket.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.