honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs, weblapkészítés pécs, weblap készítés pécs, weblap pécs, weboldal pécs, honlap pécs
5 tipp, hogy hogyan javítsunk a weboldalunk tartalmán
2014-10-15
honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás pécs, honlapbérlés, weblapkészítés pécs
4 dolog, amire szükség van a hatékony online marketinghez
2014-10-31
Összes

Adataink tárolása a felhőben

dropbox telepítése, dropbox, dropbox tárhely, dropbox telepítésének lépései webtárhely, tárhely

A mai bejegyzésben egy rendkívül népszerű és nagyon hasznos felhő alapú szolgáltatást szeretnék bemutatni, amely mint látható lesz, elég széleskörűen használható. Ez a szolgáltatás a Dropbox.

Mi is az a felhő?

Az utóbbi néhány évben nagyon elterjedt lett a felhő alapú számítástechnika vagy ahogy a leggyakrabban emlegetni szokták a “felhő”. Mára rengeteg felhő alapú szolgáltatással találkozhatunk. Ami mindegyikben közös, hogy az adott szolgáltatások mögött szerverek egy csoportja található, amelyek magát a felhőt képezik. Ez azért hasznos, mert így a terhelés megoszlik a számítógépek között. Az adott szolgáltatásokat a felhasználók az interneten keresztül elérhetik a számítógépükről, laptopjukról, táblagépükről vagy akár az okostelefonjukról is, így gyakorlatilag ha van internet kapcsolatunk, akkor mindig elérhetőek számunkra az adataink.

Mi az a Dropbox?

A Dropbox egy ingyenes felhő alapú online szolgáltatás, amely segítségével eltárolhatjuk és az internet segítségével utána bárhonnan elérhetővé tehetjük a fájljainkat. A program képes szinkronizálni az eszközeink között az adatainkat, illetve arra is van lehetőségünk, hogy megosszuk másokkal őket. A Dropbox 2 GB tárhelyet biztosít minden felhasználó számára ingyenesen, amit a fizetős konstrukcióban tovább lehet bővíteni.

A működését tekintve első lépésként regisztrálnunk kell magunknak egy felhasználói fiókot. A regisztráció teljesen ingyenes. A regisztrációt követően le kell töltenünk és telepítenünk kell a számítógépünkre a Dropbox programot.

Mit nyújt a Dropbox?

 • Ingyenes 2GB–os tárhely (Pénzért akár több is)
 • Tökéletesen helyettesíti a pendriveokat.
 • Biztonsági mentés a fájljainkról
 • Több platform támogatása (Windows, Mac, Linux, iPhone, Android, stb.)
 • Internetkapcsolat nélkül is lehet dolgozni a fájlokon
 • Adatok megosztása barátokkal, kollégákkal, stb.
 • Nyilvános mappával történő megosztás (link)
 • Mobilitás
 • A fájlok korábbi verzióinak eltárolása (1 hónapon át)
 • Törölt/módosított fájlok visszaállítása
 • Telefonnal készített fényképek/videók automatikus feltöltése a felhőbe majd onnan a számítógépünkre.

Hogyan működik?

A kliens program a számítógépen készít egy általunk megadott helyre egy “Dropbox” nevű könyvtárat. Ennek a könyvtárnak a tartalmát szinkronizálja folyamatosan egy szerverrel, tehát amit ide bemásolunk, azokat a kliens automatikusan feltölti a Dropbox tárhelyre. Amennyiben más gépre is telepítjük a kliens programot, úgy azokra a gépekre pedig automatikusan letölti az új anyagot.

[call_to_action_big buttonText=”Dropbox regisztráció →” buttonUrl=”https://db.tt/UzzTcVZk” buttonNewWindow=”false” /]

A Dropbox telepítése

A Dropbox regisztrációt követően le kell töltenünk és telepítenünk kell a kliens programot.

Ha letöltöttük a telepítőt, akkor el kell indítanunk a telepítést. A telepítő első ablakában ki kell választanunk, hogy van-e már felhasználói fiókunk vagy sem.

dropbox telepítése, dropbox, dropbox tárhely, dropbox telepítésének lépései webtárhely, tárhely

Ha azt választottuk, hogy nincs felhasználói fiókunk, akkor az alábbi képen látható módon meg kell adnunk az adatainkat. Ha azt választottuk, hogy már van felhasználói fiókunk, akkor csak a felhasználónevünket és a jelszavunkat kell megadni.

dropbox telepítése, dropbox, dropbox tárhely, dropbox telepítésének lépései webtárhely, tárhely

A következő lépésben létre fog hozni a számítógépünkön egy Dropbox mappát. Ennek a helyét megadhatjuk, ha szeretnénk.

dropbox telepítése, dropbox, dropbox tárhely, dropbox telepítésének lépései webtárhely, tárhely

A telepítést követően ebbe a Dropbox mappába kell majd elhelyeznünk azokat a fájlokat, amiket fel szeretnénk tölteni a felhőbe. Ha több eszköz (PC, laptop, táblagép vagy okostelefon) között is szeretnénk szinkronizálni az adatokat, akkor azokra az eszközökre is telepítenünk kell a kliens programot.

Dropbox tárhely növelés (ingyenesen)

Ha nem lenne elegendő az ingyenes 2 GB-os tárhely, viszont pénzt sem szeretnék elkölteni erre, akkor van pár lehetőségünk, hogy ingyenesen növeljük a tárhelyünk méretét. Például ha ezen a linken regisztrálunk, akkor kapásból kapunk +500 MB tárhelyet. További tárhelyet tudunk szerezni, ha végrehajtjuk a Dropbox tour-t. Ha a képen látható lépéseket végrehajtjuk, további 1GB tárhelyhez juthatunk ingyenesen.

dropbox telepítése, dropbox, dropbox tárhely, dropbox telepítésének lépései webtárhely, tárhely

További ingyenes Dropbox tárhely növelés

 • Regisztrálás ezen a linken keresztül – +500 MB tárhely
 • Dropbox tour végrehajtása – +1 GB tárhely
 • Telepítsük fel a Mailbox alkalmazást a telefonunkra – +1 GB tárhely
 • Fényképek és videók feltöltése a telefonunk segítségével – +1,5 GB tárhely
 • Telepítsük a Carousel alkalmazást a telefonunkra – +1,5 GB tárhely

Látható, hogy az alap 2 GB-os tárhelyünket szükség esetén teljesen ingyenesen 7,5 GB-ra tudjuk növelni, ami a legtöbb felhasználó számára valószínűleg már elegendő lesz.

[call_to_action_big buttonText=”Dropbox regisztráció →” buttonUrl=”https://db.tt/UzzTcVZk” buttonNewWindow=”false” /]

Ha bármilyen további kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegye fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartja a cikket, akkor mindenképpen ossza meg az ismerőseivel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.