webáruház, webáruház Pécs, webáruház készítés, webáruház készítés Pécs, webshop készítés, webshop készítés Pécs
Webáruház és minden, ami mögötte van!
2019-03-20
honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés
Fordítsuk honlapunk előnyére a már 15 éves Gmailt
2019-04-16
Összes

A retró weboldal menő vagy ciki?

honlapkészítés pécs, keresőoptimalizálás Pécs, weblapkészítés Pécs, weboldalkészítés Pécs, weblap készítés

Manapság újra divatba jön a retró stílus szinte minden területen. Hódítanak a régi típusú telefonok, a régi autók és sokan próbálják a korai kort idéző stílusban berendezni otthonaikat is.

A weboldalak azonban valamiért már régen túlléptek a 90-es évek gagyi hatású stílusán. Vajon mennyire tud még menőn hatni, ha mégis egy korhű oldalt készíttetünk? Mikor éri meg és mikor kellemetlen, ha ragaszkodunk a régi módszerekhez és a régi webdizájnhoz?

Egy online és offline üzlet, promóció vagy termék internetes megjelenése kulcsfontosságú az általa termelt profit mértékében, és a hozzá kapcsolt cég megítélésében. Amennyiben lassú, igénytelen vagy használhatatlan az oldalunk, akkor nagy valószínűséggel minimálisra csökken az általa termelt bevétel is.

Egy jó és egy rossz honlap között azonban sokszor minimális a különbség – legalábbis egy laikus számára. Sokan gondolják úgy, hogy ami bevált 5-10 évvel ezelőtt, az most is hatásos lehet. Ez egyaránt igaz (szerintük) a keresőoptimalizálásra és a weboldalkészítésre is. Ez a tájékozatlan hozzáállás azonban akár meg is pecsételheti egy vállalkozás jövőjét.

Ami régen bevált, ma már lehet, hogy káros!

Gondoljunk csak vissza a 90-es évek weboldalaira. Amikor még egy-egy oldalon piros villogó betűkkel írták ki a weboldal készítők, hogy az Internet Explorer böngésző ajánlják az oldal megtekintéséhez és, hogy milyen felbontásban érdemes azt megtekinteni.

A felugró ablakok, a villogó bannerek, a futó szövegek, a táncoló és vibráló giffek és a háttérzene is teljesen elfogadott és megszokott volt. A korban, amikor még bátran osztogattuk az e-mail címünket és nem törődtünk a jelszavunk bonyolultságával, sokan gondolták, hogy a FrontPage-el vagy a Dreamveawer programmal önmaguk is tudnak profi weboldalt készíteni.

A statikus oldalak szépségideálja egészen más volt, mint manapság. Ma már egy ilyen oldal nevetségesen hat. Ha alaki egy ingyenes tárhelyen, ingyenes aldomainre helyezi céges holnapját az már is hiteltelenséget sugároz.

Aki pedig a korábban használt keresőoptimalizálási elvek miatt teleszórja az oldalát kulcsszavakkal, szintén ellenségévé válik az oldalra látogatóknak és a Google keresőnek is.

A legtöbb cégnek megéri modern weboldalt készíttetni!

A mai elfogadott trendek és a Google igényei meghatározzák, hogy milyen egy ideális honlap. A letisztult kezelőfelület, az átlátható és strukturált elrendezés, a bőséges és informatív tartalom sokkal nagyobb előnyt élvez, mint korábban.

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

A mobilra való optimalizáció, a gyors oldalbetöltés és a felugró és villogó tartalom nélküli felület ma már kötelezőnek mondható minden esetben, legyen szó akár egy statikus cégbemutatkozó online névjegyről, akár egy komplex portál rendszerről.

Azonban vannak bizonyos esetek, amikor éppen előny a retró stílus. Egy hangulatos blog, egy régmúltra emlékeztető portál vagy éppen a Marvel Kapitány kampányoldala, nyugodtan megengedheti magának, hogy a régi korok stílusát idézze fel.

A film ugyanis annak időbelisége előtt tisztelegve, oldalát a korhű stílushoz igazította, így hemzseg az aláhúzott kék linkektől, az animált giffektől és még látogató számláló is van rajta.

Azonban ma már ügyelni kell arra, hogy mikor engedhetjük meg magunknak ezt a retró stílust!

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.