5 kérdés, ami segít megtalálni a célközönséged

keresőoptimalizálás Pécs, seo Pécs, tartalommarketing, blogírás, tartalommarketing Pécs, blogírás Pécs, szövegírás, szövegírás Pécs
5 ok, amiért azonnal érdemes keresőoptimalizálni a honlapodat
2016-06-13
seo, seo Pécs, keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs, keresőoptimalizáció, keresőoptimalizáció Pécs, SEO tippek
9 SEO tipp, amivel jó helyezést érhetsz el a keresőkben
2016-06-27
Összes

5 kérdés, ami segít megtalálni a célközönséged

célközönség, célközönség keresése, weblap, weblap készítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs

Nem elég azt mondani, hogy embereknek értékesíted a termékedet/szolgáltatásodat. Olyan sok mindent kell megtudnod ezekről az emberekről, amennyit csak lehetséges. De leginkább persze azt, hogy miért pont a te termékedet vagy szolgáltatásodat választották.

Például ha te luxusautókat árulsz, amelyet a lakosság csak egy bizonyos része tud megengedni magának, akkor nem árt tudnod, hol élnek ezek az emberek, mikor szeretnek vásárolni, miért vásárolnak, milyen médiát fogyasztanak, stb. Nem árt készíteni egy elemzést erről, hogy a későbbiekben a lehető leghatékonyabb módon érhesd el őket.

Nézzük meg, hogy mit kell megkérdezned magadtól, hogy megtaláld a célcsoportod.

1. Kik az ügyfeleid vagy a potenciális ügyfeleid?

Szét kell választani az embereket aszerint, hogy kik azok, akik a potenciális vásárlóid lehetnek. Írd össze, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük. Légy olyan részletes, amennyire csak tudsz, mivel ez segíteni fog abban, hogy megtaláld a leendő ügyfeleidet.

Persze nem lesz egyszerű összeszedni az adatokat, ha nem férsz hozzá a különböző marketingelemzésekhez, márpedig a legtöbb kisvállalkozó nem fér hozzá ilyen adatokhoz. De ne aggódj. A részletes marketingelemzések helyett elkezdheted összeállítani a vásárlóid profilját magadból kiindulva is, hiszen feltételezem, hogy olyan terméket vagy szolgáltatást kínálsz, amit te magad is megvásárolnál. De jó kiindulási alapot biztosítanak a már meglévő vásárlóid is. Megpróbálhatsz kitöltetni velük egy felmérést.

célközönség, célközönség keresése, weblap, weblap készítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs

2. Mi motiválja a célcsoportodat?

Mi veszi rá a célcsoportodat a vásárlásra? Talán most éppen azt mondod, ha ezt tudnám, akkor nem olvasnám ezt a listát. Ez igaz, de van különbség aközött, hogy mit vásárol egy ügyfél és aközött, hogy mikor milyen szituációban lesz.

Ha olyan termékeket árulsz, mint például a tej vagy a kenyér, akkor tudod, hogy a potenciális vásárlóid általában igyekeznek hetente 1-2 alkalommal megoldani a beszerzésüket egy olyan helyen, amelyet kényelmesen meg tudnak közelíteni a napi ingázásuk során. Ez már elég sokat elárul, nem igaz? Hiszen segít meghatározni, hogy hol érdemes megnyitnod az új üzletedet.

Mi motiválja az ügyfeleidet? Milyen igényeiket elégít ki a terméked és szolgáltatásod? Milyen élethelyzetben lesz rá szükségük? Hogyan lehetsz pont akkor és ott, amikor és ahol ezek az igények felmerülnek bennük?

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről és az akciós ajánlatokról!
3. Folyamatos vagy egyszeri vásárlók?

Folyamatosan ismétlődő szolgáltatást kínálsz az ügyfeleidnek? Tehát mondjuk, havonta számlázol nekik, mint például egy mobil előfizetésnél? Esetleg évente adod el az adott termék vagy szolgáltatás frissített változatát, mint egy szoftver esetében? Ne adj Isten olyan terméket árulsz, amit 30 évente egyszer vesznek meg, mint például egy új tető?

Ha tudod, hogy milyen gyakran számíthatsz a vásárlóid visszatérésére, az segíteni fog abban, hogy kiszámold, hogy havi szinten hány új ügyfélre lesz szükséged a megfelelő bevételhez, és ennek alapján meghatározhatod a marketing költségvetésedet is.

4. Hogyan fog jönni a növekedés?

Ha úgy gondolod, hogy elegendő bevételt érsz el, ha a családodnak és a barátaidnak értékesítesz, akkor inkább gondold át újra. Attól függetlenül, hogy milyen üzletet vezetsz, szükséged lesz arra, hogy stabilan és kiszámíthatóan jöjjenek az új ügyfelek, ami azt jelenti, hogy tudnod kell, hol találd meg őket. Egy kis gondolkodással és tervezéssel egy megfelelő üzleti tervet rakhatsz össze az alábbi kérdések köré építve: ajánlások és jutalékok útján akarsz új vásárlókat szerezni, vagy inkább te magad hirdetsz? Mennyien élnek azon a településen, ahol a céged található? Elegendő ahhoz, hogy növekedni tudjon a céged? Ha nem, akkor hol és hogyan tudod elérni a növekedést? Most jól működik az ötlet, amire a vállalkozást indítottad, de vajon 3 év múlva is működni fog?

célközönség, célközönség keresése, weblap, weblap készítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs

5. Miben különbözöl a többiektől?

Mivel fogsz versenyezni a konkurenciáddal? Az árban, az értékben vagy esetleg a kettővel együtt?

Még ha esetleg jelenleg csak te is foglalkozol ezzel a területtel, akkor sem fog ez sokáig tartani. Egy nyitott gazdaságban, ha van egy jó üzleti ötleted, azt nagyon gyorsan le fogják másolni mások is, és máris ott lesz a konkurenciád. Mire ez megtörténik, már tudnod kell, hogy mivel fogod megkülönböztetni magad a többiektől, miért válasszanak téged inkább a konkurenseid helyett. Tudod már, hogyan fogod tudni olcsóbban adni, mint a többiek? Esetleg a hozzáadott érték több, mint másoknál? Ezt neked kell tudnod és neked kell alkalmazkodnod a megváltozott piaci közeghez.

Ha bármilyen további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen oszd meg az ismerőseiddel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.