3 kérdés, amelyre ha nem tudsz válaszolni, semmit sem ér a marketing terved

honlapkészítés, weblapkészítés, honlapkészítés Pécs, weblap készítés Pécs, honlap készítés Pécs
Hogyan teremtsünk kapcsolatot az ügyfelekkel?
2015-03-24
honlapkészítés, honlapkészítés Pécs, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs, keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs
3 rossz szokás, amely megöli a vállalkozásod
2015-04-07
Összes

3 kérdés, amelyre ha nem tudsz válaszolni, semmit sem ér a marketing terved

honlapkészítés, weblapkészítés, honlapkészítés Pécs, weblap készítés Pécs, honlap készítés Pécs

A legtöbb vállalkozó, amikor meghallja a marketing szót, egyből a hírlevélre, szórólapokra, facebook promóciókra, stb. gondol. A legtöbb marketinges is ugyanezt teszi.

Mielőtt azonban elkezdenénk vadul reklámozni a cégünk termékeit és szolgáltatásait, fontos, hogy legyen valamilyen stratégiánk, amely mentén elkezdjük a hirdetéseket. Ahhoz viszont, hogy kialakíthassunk egy stratégiát, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvető dologgal.

Válaszold meg az alábbi 3 kérdést, hogy Te is kialakíthasd a saját marketing stratégiádat!

marketing, marketing Pécs, honlapkészítés, honlapkészítés Pécs

1. Miért csinálod, amit csinálsz?

Ez egy ősi kérdés. Amíg nem tudod világosan, mi is a pontos célod a vállalkozásoddal, addig mindig egy kicsit ködösek lesznek a dolgok. Viszont ha megvan a kérdésre a válasz, akkor már meghatározhatod, mi is a célod a márkáddal és hogyan építs egy vibráló közösséget köré.

Érdemes elgondolkodnod azon is, hogy pontosan mi okoz neked örömöt a vállalkozásodban? Talán maga a kihívás? Esetleg, hogy új és érdekes emberekkel találkozhatsz? Erre rengeteg választ találhatunk, de ez már talán segít az elindulásban.

Iratkozz fel, hogy Te se maradj le a legújabb cikkekről!
marketing, marketing Pécs, weblap készítés, weblap készítés Pécs, weblapkészítés, weblapkészítés Pécs

2. Kiknek/kikért csinálod?

Ebben a kérdésben az a trükkös, hogy a lehető legszűkebb célcsoportot kell megadnod a válaszodban. Ha az első kérdésre megvan a válaszod, akkor el kell azt is fogadnod, hogy az emberek egy bizonyos százalékát egyáltalán nem fogja érdekelni, hogy miért is csinálod. Ez így természetes. Most viszont az a dolgod, hogy leszűkítsd a kört a lehető legjobban, hogy megérthesd, hogy kik azok, akiknek valóban segíthetsz, és akiknek a legtöbb értéket tudod közvetíteni sajátos és egyedi megközelítéseddel.

Egy kis segítség a válaszhoz: nézd meg a már meglévő ügyfeleid közül, kik azok, akiktől a legtöbb bevételed származott. Nézd meg, hogy mi a közös bennük, így már elvileg létre kéne tudnod hozni az ideális vásárlód profilját.

marketing, marketing Pécs, keresőoptimalizálás, keresőoptimalizálás Pécs, kereső marketing, kereső marketing Pécs

3. Mitől vagy egyedi és emlékezetes?

Az utolsó kérdés rólad szól. Nem egyszerűen arról, hogy milyen területen tevékenykedsz a vállalkozásoddal. Nagyon fontos, hogy megértsd és mások számára is érthetően tudd kommunikálni a leendő ügyfelek irányába, hogy miért is különleges és emlékezetes a vállalkozásod az ő számukra. Így megkülönböztetheted magad mindenki mástól, aki szintén a te iparágadban tevékenykedik.

Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. A legtöbb vállalkozó nem érti meg igazán, hogy mi is az igazi érték az ügyfelei számára. Nem mindig csak a jó szolgáltatás, korrekt árazás és a széles választék számít az ügyfeleknek. Ezek már olyan hétköznapi és megszokott dolgok, amelyeket már minden ügyfél elvár. A cégek közötti különbség a részletekben rejlik. A plusz dolgok, amiket te megcsinálsz, és ahogy megcsinálod őket, ahogy kezeled az ügyfeleidet, hogy jól érezzék magukat. Ezek az apró dolgok, amelyekkel meghaladjuk az ügyfelek várakozásait, nagyon sokat számítanak.

Persze ez feltételezi azt, hogy tényleg nyújtasz valami egyedit is az ügyfeleid számára, amitől emlékezni fognak rád. Talán nem is tudod, mennyire fontos ez, és éppen ezért azt se tudod, hogy hogyan mondd el ezt a leendő ügyfeleknek.

Erre is adnék egy tanácsod: beszélj a jelenlegi ügyfeleiddel, ők tudni fogják, hogy miért választottak téged. Figyelj rájuk jól, mert a legapróbb dolgok is sokat számíthatnak, amit te máshogy csinálsz. Nekem például nagyon sokszor meg szokták köszönni az ügyfeleim, ha megkeresnek egy árajánlattal vagy bármi mással, akkor maximum 1-2 órán belül válaszolok nekik, míg más cégeknél akár napokat is várniuk kell erre.

Szánj elegendő időt arra, hogy megválaszold ezeket a kérdéseket, mivel ezek adják a későbbi marketing stratégiád lényegi részét. Nem kell tudományos alapokra helyezned a dolgot, csak alaposan átgondolni, mielőtt belefognál a következő nagy ötletedbe.

Ha bármilyen további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel itt megjegyzésben vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen oszd meg az ismerőseiddel is a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével!

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.