betűtípusok, honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés
A weboldal tipográfia fontossága 2021-ben
2021-04-30
szerver karbantartás, karbantartás, honlapkészítés, weblapkészítés, weblap készítés
Ütemezett karbantartás
2021-06-21
Összes

Üzleti weboldal illusztrációi – mit, hogyan?

honlapkészítés, weblapkészítés, weboldalkészítés, honlap készítés, weblap készítés, weboldal készítés

Ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor minden bizonnyal üzleti weboldalt építesz fel. Ez lehet egy webshop, vagy valamilyen szakterülettel foglalkozó oldal, ahol megpróbálod elérni a lehetséges vásárlóidat. Sokan úgy tartják, hogy az üzleti weboldalnál a legfontosabb tényező a tartalom, így a megjelenésre kevesebb hangsúlyt fordítanak. Ez pedig nagy hiba.

Csak a példa kedvéért képzelj egy olyan boltot, ami a te termékeiddel foglalkozik. A bolt belsejében gyors kiszolgálás, nagyszerű árak és minőségi árucikkek várják a látogatókat. Azonban a bolt kívülről lepukkant, koszos, olyan érzetet kelt, mintha évtizedek óta nem lett volna felújítva. Ki fog így bemenni?

Ugyanez megtörténhet az online boltokban is. Lehet, hogy mi áruljuk a legjobb és legolcsóbb termékeket vagy szolgáltatásokat, de ha a weboldalunk idejétmúlt, lassú, ronda, akkor nem lesznek látogatóink. Minél gyengébb a megjelenés, minél rosszabb az illusztráció, annál nagyobb az esélye, hogy szó szerint elijesztjük a látogatót. Bár a kinézetnek rengeteg szempontja van, mi most az illusztrációkat vizsgáljuk meg.

A képek fontossága

Minden weboldal fontos elemei kép formájában kerülnek a látogató elé. Ezek lehetnek fényképek vagy rajzolt illusztrációk. Ha jó minőségben válogatunk, akkor nemcsak látványra lesz kedvező, hanem a bizalomépítésben is előre lépünk. Az sem utolsó szempont, hogy a Google szereti a könnyen és gyorsan áttekinthető szövegeket, így az illusztrációkat is. Ha ezeket jól alkalmazzuk, akkor az oldal dinamikussá válik, és könnyebben a végére érnek. Ha a szövegünk mellett megjelennek a releváns illusztrációk, akkor a találati listán is jobb helyezést érhetünk el.

A képeknek egy másik jó tulajdonságuk is van, ez pedig a közösségi média oldalunkon látszik igazán. Az üzleti vállalkozásnak üzleti Facebook oldala is szokott lenni, ahova felkerülnek a blogbejegyzések.

Amennyiben egyszerű stock fotókat használunk, úgy az emberek átsiklanak felette, és gyorsan tovább görgetik a találati listát. Ha azonban különleges kinézetet választunk, ötletes fotót vagy rajzot, akkor a felhasználó megtorpan a bejegyzésnél, és rá fog kattintani. Ha szerencsések vagyunk, akkor megosztja a többiekkel. De mi számít jó illusztrációnak?

Használjunk minőségi képeket

Amikor fényképekről beszélünk, akkor tudni kell, hogy a Google-n található fotók nem mindig ingyenesek. Nem szabad bárhonnan letölteni, mivel ezeknek jogaik lehetnek. Ilyenkor maradnak az ingyenes letöltőhelyek, viszont ezek mindenkinek ingyenesek.

Az egyik legfelkapottabb oldal a Pixabay, ahonnan rengeteg fénykép és illusztráció letölthető, ráadásul magyar kezelőfelületet kapunk mellé. Ennek azonban hátulütője is van, hiszen mindenki itt keresgél, tehát ugyanaz a kép több helyen is elérhető lesz. A Facebook felhasználók pedig mindent láttak már!

Lehet, hogy elsőre szépnek tűnik a kép, de utána simán tovább fognak görgetni. Sőt! Azt is megjegyezhetik, hogy mi is a legegyszerűbb képeket töltjük le, ezzel pedig akár negatív véleményük is születhet a cégünkről. Ebből is látszik, hogy ingyenesség nem mindig előny, illusztrációnál pedig akár hátránnyá is válhat.

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, nyugodtan tegyed fel a Facebookon vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségek egyikén, illetve ha hasznosnak tartod a cikket, akkor mindenképpen osszad meg az ismerőseiddel is fent a cikk címe alatti Megosztás doboz segítségével.

Szabó Péter
Szabó Péter
Már több mint 10 éve foglalkozom honlapkészítéssel, kezdetben főként statikus honlapokat készítettem, de haladva a kor igényeivel, átálltam a különböző dinamikus tartalomkezelő rendszerek használatára, és manapság a legtöbb általam elkészített honlap már ilyen. A honlapok készítése során komoly gyakorlati tapasztalatot szereztem a keresőoptimalizálás területén is, amely szolgáltatás szintén egyre népszerűbbé vált az évek során.